Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Też za każdym razem byłem posrany przed betonowaniem. Wiedziałem, że w pojedynkę nie będę miał czasu na walkę z ewentualnymi usterkami szalunku. Z samą płytą nigdy nie miałem problemu. Bardzo trzeba uważać na słupy, nadproża wylewane razem ze stropem (u mnie), schody (tutaj potrzebne jest lepsze podparcie z uwagi na większy ciężar) i obramówkę zewnętrzną. Ostrożnie z wibrowaniem, lepiej czasem mieć raki niż powyginane szalunki.

P.S. Nie zapomnij o dystansach do zbrojenia jeśli jeszcze nie dałeś.

• 3 weeks później...
Okna jak plastiki to moze opti light tlp u4 troche tansze od F a tak naprawdę różnią się klamką (produkują je na tej samej lini w tej samej fabryce). Widzialem je gdzies na necie nawet za 914zl 78x140 bez kołnierza, sam kołnierz mozesz kupic juz z f i masz wtedy wiekszy wybór rozwiązań i kolorów.

Ja wbijam dwa gwoździe/duże wkręty/dyble w ścianę na odpowiedniej wysokości w rozstawie mniejszym niż długość planowanej deski. Na tym opieram blat i dopiero przyszpilam go do muru. W betonie komórkowym przykręcam bezpośrednio dużymi wkrętami (takie czarne ok. 100mm). Trzyma nie gorzej niż kołki szybkiego montażu, a i tak wszystko trzymają później głównie szpilki. W silikacie/ceramice już kołki szybkiego montażu, a przez blat od razu wiertłem do betonu.

Jak już mam jeden blat to przykręcam do niego łącznik (króbka deska), która wystaje o połowę poza blat w kierunku poziomym. To przytrzymuje mi następny blat gdy oprę go na dwóch gwoździach/dyblach.

Najlepiej robić od dołu z rusztowania, a jak się nie da (lub nie chce) to od góry z muru/deskowania.

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U