Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Icopal Fel`X , Sun`X - czy ktoś montował?

hudy8

Recommended Posts

Dzień dobry. Nie chcę zaśmiecać jednego tematu różnymi pytaniami więc postanowiłem założyć nowy temat. Byłem dziś w firmie zajmującej się sprzedażą pokryć dachowych oraz ich montażem ponieważ cały czas zastanawiam się czy membrana czy papa oraz jaki konkretnie produkt wybrać. Sprzedawca pokazał mi kilka membran oraz pap jeśli bym się zdecydował na dekowanie. Zainteresowała mnie jednak jedna membrana/papa nie wiem jak to nazwać. Jest to produkt firmy Icopal model Fel`X lub droższa wersja Sun`X. Jest to niby membrana niby papa. Poczytałem o tych produktach i powiem szczerze że jestem nimi zainteresowany. Można je stosować na deskowanie i bez deskowania. Składają się z 3 warstw:

1 - włóknina poliestrowa 100g/m2

2 - kauczuk bitumiczny SBS 350g/m2

3 - włóknina polipropylenowa stabilizacyjna 30g/m2

Pisemna gwarancja na te produkty to 25 i 35lat (oczywiście to należy brać z przymrużeniem oka)

Czy ktoś z was stosował te produkty?

Dzień dobry. Nie chcę zaśmiecać jednego tematu różnymi pytaniami więc postanowiłem założyć nowy temat. Byłem dziś w firmie zajmującej się sprzedażą pokryć dachowych oraz ich montażem ponieważ cały czas zastanawiam się czy membrana czy papa oraz jaki konkretnie produkt wybrać. Sprzedawca pokazał mi kilka membran oraz pap jeśli bym się zdecydował na dekowanie. Zainteresowała mnie jednak jedna membrana/papa nie wiem jak to nazwać. Jest to produkt firmy Icopal model Fel`X lub droższa wersja Sun`X. Jest to niby membrana niby papa. Poczytałem o tych produktach i powiem szczerze że jestem nimi zainteresowany. Można je stosować na deskowanie i bez deskowania. Składają się z 3 warstw:

1 - włóknina poliestrowa 100g/m2

2 - kauczuk bitumiczny SBS 350g/m2

3 - włóknina polipropylenowa stabilizacyjna 30g/m2

Pisemna gwarancja na te produkty to 25 i 35lat (oczywiście to należy brać z przymrużeniem oka)

Czy ktoś z was stosował te produkty?

Wg technologii produkcji jest to papa, również główny parametr jest 'papowy', t.zn. brak przenikalności pary wodnej. Ale nie każdy producent potrafi, tylko ci poważniejsi.

Są to generalnie produkty dobre oraz właściwie zaprojektowane do stosowania.

Jedyne 'ale' mam do Sun'X że jest aż 'za bardzo', ta folia aluminiowa jest zbędna w środku dachu. Oraz jako markowa oferta jest trochę przeceniona jak to z 'marką', ale tu jestem z nimi w konkurencji no to mi doskwiera... :)