hudy8 04.05.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Dzień dobry. Nie chcę zaśmiecać jednego tematu różnymi pytaniami więc postanowiłem założyć nowy temat. Byłem dziś w firmie zajmującej się sprzedażą pokryć dachowych oraz ich montażem ponieważ cały czas zastanawiam się czy membrana czy papa oraz jaki konkretnie produkt wybrać. Sprzedawca pokazał mi kilka membran oraz pap jeśli bym się zdecydował na dekowanie. Zainteresowała mnie jednak jedna membrana/papa nie wiem jak to nazwać. Jest to produkt firmy Icopal model Fel`X lub droższa wersja Sun`X. Jest to niby membrana niby papa. Poczytałem o tych produktach i powiem szczerze że jestem nimi zainteresowany. Można je stosować na deskowanie i bez deskowania. Składają się z 3 warstw: 1 - włóknina poliestrowa 100g/m22 - kauczuk bitumiczny SBS 350g/m23 - włóknina polipropylenowa stabilizacyjna 30g/m2 Pisemna gwarancja na te produkty to 25 i 35lat (oczywiście to należy brać z przymrużeniem oka) Czy ktoś z was stosował te produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.05.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Od 6 lat sun x na deskowaniu pod dachówką ceramiczną i gra gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 04.05.2017 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Co to w ogóle jest za produkt membrana czy jakiś rodzaj papy? Czy jeśli nie stosujemy deskowania to czy konieczne jest stosowanie przestrzeni wentylacyjnej czy te produkty mogą stykać się z wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.05.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Masz internet ? wpisz sun'x icopal i masz opis i zalecany sposób montażu przez producenta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 04.05.2017 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Znalazłem. Potrzebna jest przestrzeń wentylacyjna i kominki wentylacyjne przy kalenicy. Ktoś jeszcze się wypowie na temat tych folii ale bez deskowania. Edytowane 4 Maja 2017 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.05.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dzień dobry. Nie chcę zaśmiecać jednego tematu różnymi pytaniami więc postanowiłem założyć nowy temat. Byłem dziś w firmie zajmującej się sprzedażą pokryć dachowych oraz ich montażem ponieważ cały czas zastanawiam się czy membrana czy papa oraz jaki konkretnie produkt wybrać. Sprzedawca pokazał mi kilka membran oraz pap jeśli bym się zdecydował na dekowanie. Zainteresowała mnie jednak jedna membrana/papa nie wiem jak to nazwać. Jest to produkt firmy Icopal model Fel`X lub droższa wersja Sun`X. Jest to niby membrana niby papa. Poczytałem o tych produktach i powiem szczerze że jestem nimi zainteresowany. Można je stosować na deskowanie i bez deskowania. Składają się z 3 warstw: 1 - włóknina poliestrowa 100g/m2 2 - kauczuk bitumiczny SBS 350g/m2 3 - włóknina polipropylenowa stabilizacyjna 30g/m2 Pisemna gwarancja na te produkty to 25 i 35lat (oczywiście to należy brać z przymrużeniem oka) Czy ktoś z was stosował te produkty? Wg technologii produkcji jest to papa, również główny parametr jest 'papowy', t.zn. brak przenikalności pary wodnej. Ale nie każdy producent potrafi, tylko ci poważniejsi. Są to generalnie produkty dobre oraz właściwie zaprojektowane do stosowania. Jedyne 'ale' mam do Sun'X że jest aż 'za bardzo', ta folia aluminiowa jest zbędna w środku dachu. Oraz jako markowa oferta jest trochę przeceniona jak to z 'marką', ale tu jestem z nimi w konkurencji no to mi doskwiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 06.05.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ja mam sunx bez deskowania i dawalem styropian miedzy krokwie 2 cm szpara ale to ze wzgledu na lekkie obwisniecie membrany, kominkow wentylacyjnych brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts