d7d 04.05.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 własnie tu jest problem z betoniarni tylko WZ Kto zamawiał i kto płacił za beton? W jaki sposób był transportowany? Budujesz systemem gospodarczym, masz kierownika budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 04.05.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 04.05.2017 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 04.05.2017 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 system gospodarczy murarz zamawiał ja płaciłem, kierownik jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 04.05.2017 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 gruszka pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Pokaz rysunek zbrojnie tego stropu oznacz miejsce tych pokazanych rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 04.05.2017 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 04.05.2017 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 od spodu stropu nie widać nawet jednego pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Witam chciałby zapytać o tytułowy problem w nowo wybudowanym domu pomieszczenie o wymiarach 4,60m na 5,70m. strop monolityczny 15cm, zbrojenie siatka górna i dolna wszystko według projektu ugięcie stropu po roku wynosi 5.25cm, pęknięcia wokół płyty o szerokości do 2mm w najgorszym miejscu oraz odczuwalne drgania podczas tupnięcia. Nie jestem pewny co do jakości betonu miało przyjechać b20 a beton jest strasznie kruchy wydaje mi sie ze nawet chudziak na posadce jest od niego twardszy. prosze o pomoc co w takiej sytuacji zrobić jak naprawić. Beton B20 na strop? Ja jak zamówiłem B30 to w betoniarni pytali się, czy aby na pewno na strop. Odpowiedziałem twierdząca i nie żałuję. Ławy fundamentowe, wieńce, schody i podciągi (za wyjątkiem jednego) też B30. Ten jeden lany był przez murarzy ale kupiłem kruszywo frakcjowane, dobry żwir i cement Expert 42,5 oraz sporo stali. Wszystko w porządku. Każdemu radzę wydać trochę więcej w betoniarni ale spać spokojnie. Na Twoim miejscu zasięgnął bym opinii w nadzorze budowlanym i nie ryzykował użytkowania. A tej betoniarni też bym przyjrzał się bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 od spodu stropu nie widać nawet jednego pęknięcia A ten strop ma zbrojenie gorą czy tylko dolem? Bo tu na rysunki nie widzę zbrojenia górnego. Troche nieostry ten rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Beton B20 na strop? Ja jak zamówiłem B30 to w betoniarni pytali się, czy aby na pewno na strop. bla bla bla , już chyba wszyscy na tym forum to wiedzą że zmieniłeś ten beton. Tylko nie o to jak zwykle chodzi w pytaniu jaki Ty masz beton. I po raz kolejny(tym razem ja) napiszę beton nawet B50 nie przeniesie rozciągania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 bla bla bla , już chyba wszyscy na tym forum to wiedzą że zmieniłeś ten beton. Tylko nie o to jak zwykle chodzi w pytaniu jaki Ty masz beton. I po raz kolejny(tym razem ja) napiszę beton nawet B50 nie przeniesie rozciągania. No to wg Twojej teorii jeśli klasa betonu nie istotna, to zastąpmy go ...gipsem, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 05.05.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) własnie tu jest problem z betoniarni tylko WZ To jest nagminna praktyka betoniarni...przywożą beton, kierowca ma tylko WZ, a jak chcesz fakturę VAT to musisz się upominać....Czym prędzej bierz od nich w pierwszej kolejności fakturę VAT...poproś również o deklarację betonu.....dopiero jak będziesz miał te dokumenty w ręku, wtedy dopiero napomknij im o Twoim problemie - nie prędzej przed otrzymaniem papierów...Pierwsze co to wzywaj kierownika budowy i zaczynajcie działać... Tak na marginesie, to jeżeli dobrze widzę to komin nie ma dylatacji od stropu...widać jak byłby zalany na sztywno.... aha...i kiedy to w ogóle popękało??? Bo widzę, że na pietrze masz już pomurowane ściany??? Edytowane 5 Maja 2017 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 05.05.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Czy stemple były stawiane na piasku czy na chudziaku? Czy w pomieszczeniu pod tym stropem nie ma ugięć podłogi? Czy dostawa materiałów (dźwig HDS) na budowę 2 piętra nie odbywała się czasem poprzez to pomieszczenie? Kiedy zostały wyjęte stemple spod stropu? Czy na stropie były opierane stemple wyższej kondygnacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 05.05.2017 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 siatka górna i dolna niestety nie byłem obecny podczas prac, murarz mów ze według projektu dal 2 siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 05.05.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 stemple na chudziaku, siana pomurowana jeszcze na stęplach, stęple wyjmowane po 1.5 miesiąca, nie było nic podpierane użytkowe poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No to wg Twojej teorii jeśli klasa betonu nie istotna, to zastąpmy go ...gipsem, nie? Wskaż cytat w którym tak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 siatka górna i dolna niestety nie byłem obecny podczas prac, murarz mów ze według projektu dal 2 siatki Zacznij od badania betonu młotkiem schmidta, badanie nieinwazyjne nie niszczące. Co kierownik na ten strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekziolo 05.05.2017 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 kierownik będzie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 05.05.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Strop to nie sam strop tylko wieniec obwodowy ścian i jeśli na środku jest lipa to i przy krawędzi też, skucie samego środka to pudrowanie trupa. Możesz dać jakieś zdjęcia ? tak dla potomności i przestrogi Nie wprowadzaj ludzi w błąd , w stropie żelbetowym wieniec nie jest potrzebny. Do zalozyciela watku: bez ogledzin na miejscu to ciezko coś wyrokować, bierz eksperta bo masz poważny problem z tym stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts