Adam626 04.05.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Czy można zastosować nowoczesny kocioł kondensacyjny do instalacji pracującej w układzie otwartym? Obecnie Buderus G124X mocy 32kW pracuje cyklami 2-4 min pracy/przerwa i tak w kołko. Mam obawy że jego sprawność jest mała gdyż nie ma modulacji, że faktyczna sprawność moze być 60% stąd myślę o zamianie na nowoczesny kocioł za jakieś 3500zł, a mniejszej mocy np 14kW. Tylko czy te nowe kotły nadają się do instalacji otwartej bezciśnieniowej z naczynem wzbiorczym? Atmosferyczny stary buderus działą bez problemu w otwartym układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.05.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Większość nie zadziała, ale w czym problem odłączyć i zaślepić rury od naczynia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.05.2017 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 W tym samym obiegu jest kocioł węglowy połączony równolegle. Obydwa kotły posiadają ręczne zawory odcinające. Nie chciałbym przerabiać całej instalacji wchodzić w wymienniki ciepła i nową architekturę instalacji. Nieznane i niepewne są też dla mnie zyski z nowego kotła więc chciałbym to zrobić metodą najmniejszych inwestycji.tu jest jedyny wątek który opisuje podobną sytuację jednak trudno o jednoznaczne wnioskihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?210958-Recenzja-por%C3%B3wnanie-kondensacyjny-Buderus-GB072-20kW-i-stary-dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.07.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Witam, Układ otwarty oznacza brak naczynia przeponowego w instalacji. Jeżeli zamierza Pan wykorzystać nowoczesny gazowy kocioł kondensacyjny lub konwencjonalny, należy zmodernizować układ otwarty do układu zamkniętego czyli zabezpieczonego membranowym naczyniem przeponowym. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts