Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesny kocioł gazowy do starej otwartej instalacji

Adam626

Recommended Posts

Czy można zastosować nowoczesny kocioł kondensacyjny do instalacji pracującej w układzie otwartym?

Obecnie Buderus G124X mocy 32kW pracuje cyklami 2-4 min pracy/przerwa i tak w kołko. Mam obawy że jego sprawność jest mała gdyż nie ma modulacji, że faktyczna sprawność moze być 60% stąd myślę o zamianie na nowoczesny kocioł za jakieś 3500zł, a mniejszej mocy np 14kW. Tylko czy te nowe kotły nadają się do instalacji otwartej bezciśnieniowej z naczynem wzbiorczym? Atmosferyczny stary buderus działą bez problemu w otwartym układzie

W tym samym obiegu jest kocioł węglowy połączony równolegle. Obydwa kotły posiadają ręczne zawory odcinające. Nie chciałbym przerabiać całej instalacji wchodzić w wymienniki ciepła i nową architekturę instalacji.

Nieznane i niepewne są też dla mnie zyski z nowego kotła więc chciałbym to zrobić metodą najmniejszych inwestycji.

tu jest jedyny wątek który opisuje podobną sytuację jednak trudno o jednoznaczne wnioski

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210958-Recenzja-por%C3%B3wnanie-kondensacyjny-Buderus-GB072-20kW-i-stary-dom

• 2 months później...

Witam,

Układ otwarty oznacza brak naczynia przeponowego w instalacji. Jeżeli zamierza Pan wykorzystać nowoczesny gazowy kocioł kondensacyjny lub konwencjonalny, należy zmodernizować układ otwarty do układu zamkniętego czyli zabezpieczonego membranowym naczyniem przeponowym.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus