wiechoo 04.05.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Witam wszystkich forumowiczów,Proszę porady do poniższego.Zbudowałem dom nad jeziorem,około 50m i okazało się,że mam problem z odprowadzeniem wody z dachu. Na działce, około 90cm od powierzchni gruntu jest mała warstwa wodonośna. Jak kilka dni temu wykopałem dołek próbny na 1,1 m to po 2h zebrało się wody na 20cm, wyżej już nie podeszła. Na dnie wykopu glina, czego się spodziewałem. Jak głęboko jest glina nie mam pojęcia. Moje pytanie brzmi. Czy jak zbuduję studnię chłonną czy ta woda będzie mi ją zalewać? Zakładając, że studnia sięgnie po za warstwę gliny. Bo drenaż w takiej sytuacji raczej nie wchodzi w rachubę, a oczka wodnego raczej bym nie chciał zakładać, szkoda powszechni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 05.05.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Witam wszystkich forumowiczów, Proszę porady do poniższego. Zbudowałem dom nad jeziorem,około 50m i okazało się,że mam problem z odprowadzeniem wody z dachu. Na działce, około 90cm od powierzchni gruntu jest mała warstwa wodonośna. Jak kilka dni temu wykopałem dołek próbny na 1,1 m to po 2h zebrało się wody na 20cm, wyżej już nie podeszła. Na dnie wykopu glina, czego się spodziewałem. Jak głęboko jest glina nie mam pojęcia. Moje pytanie brzmi. Czy jak zbuduję studnię chłonną czy ta woda będzie mi ją zalewać? Zakładając, że studnia sięgnie po za warstwę gliny. Bo drenaż w takiej sytuacji raczej nie wchodzi w rachubę, a oczka wodnego raczej bym nie chciał zakładać, szkoda powszechni. Jest duże prawdopodobieństwo, że taka studnia chłonna i tak nie da efektu. Nawet, gdy przebijesz się przez glinę, pod którą będzie warstwa przepuszczalna, to utworzy się " lokalna depresja ", do której będą nieustannie płynąć też wody gruntowe. Czy jej chłonność będzie wystarczająca, aby też przyjąć wodę z rynien ? To duże ryzyko i wydaje mi się, że jest większa szansa na niepowodzenie niż na sukces . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts