magisterson 04.05.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Witajcie, muszę postawić garaż wolnostojący max 35m pow. zabudowy na 2 samochody. Zainteresowały mnie garaże z płyty betonowej bo można je postawić szybko i co najważniejsze tanio. Dodatkowo taki garaż można ocieplić styropianem i otynkować. Efekt końcowy jest taki, że wygląda jak normalny murowany budynek. Normalna brama na pilota, drzwi wyjściowe, okno wentylacyjne. Wygląda i brzmi dobrze. Tak to wygląda po ukończeniu pracy: http://www.cezbet.pl/images/galeria3/garaz-cezbet-z-plyt-betonowych-04.jpg 1. Ponoć na postawienie takiego garażu do 35m2 nie potrzeba pozwoleń, a jedynie zgłoszenie w gminie, czy to prawda? 2. Czy ktoś z Was może podzielić się opiniami na temat takich konstrukcji? 3. Czy taki garaż się nie zawali od wiatru? Widziałem na mieście pęknięte płyty betonowe (ogrodzenie), jak lekko stuknę zderzakiem to spadnie mi dach na głowę? W sumie czemu nie beton? W Chinach i Japonii już testowane były drukarki 3d używające zamiast filamentu betonu i dom stawiali w 1 dzień: Może domu z betonu bym nie stawiał bo moze być w nim nieprzyjemnie zimno, ale garaż? W sumie OK. Według moich obliczeń za 17-20 tys. mógłbym postawić gotowy garaż z wylewką, styropianem, tynkiem, oknami, dachówką, rynnami. Pytam Was o opinie bo moze ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie i mógłby mi poradzić. Dzięki! Edytowane 4 Maja 2017 przez magisterson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts