danio85 04.05.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 WitamSiedem lat temu pokryłem dach membraną i blachodachówką. Ze względu na brak finansów podbitke wykonałem 4 lata później. Przez ten okres membrane męczyło słońce i ptaki robiące w elewacji i na poddaszu gniazda.Rok temu rozpoczęły pojawiać się na elewacji plamy po deszczu. Po częściowym uszczelnieniu dachu zacieki trochę znikły. Po tegorocznych deszczach ponownie pojawiły się plamy. Po odkręceniu podbitki okazało się że membrana przecieka. Tu moje pytanie jak ta sytuacje naprawić?Czy prawidłowe będzie zdjęcie blachy, położenie na łatach kolejnej membrany i przykrycie nową blachą? Wymiana membrany to tak jakby budowa całego dachu od nowa. Choć po tej historii to już nie wierze tym membranom. Wolałbym odeskowywać dach pokryć papą i przykryć nową blachą. Choć to wszystko duże koszty.Z deskowaniem jest też taki problem że pozmieniają się wszystkie długości, rynny będą za nisko, wiatrowa za krótka.Czy ta się to jakoś sensownie naprawić ?Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.05.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Witam Siedem lat temu pokryłem dach membraną i blachodachówką. Ze względu na brak finansów podbitke wykonałem 4 lata później. Przez ten okres membrane męczyło słońce i ptaki robiące w elewacji i na poddaszu gniazda. Rok temu rozpoczęły pojawiać się na elewacji plamy po deszczu. Po częściowym uszczelnieniu dachu zacieki trochę znikły. Po tegorocznych deszczach ponownie pojawiły się plamy. Po odkręceniu podbitki okazało się że membrana przecieka. Tu moje pytanie jak ta sytuacje naprawić? Czy prawidłowe będzie zdjęcie blachy, położenie na łatach kolejnej membrany i przykrycie nową blachą? Wymiana membrany to tak jakby budowa całego dachu od nowa. Choć po tej historii to już nie wierze tym membranom. Wolałbym odeskowywać dach pokryć papą i przykryć nową blachą. Choć to wszystko duże koszty. Z deskowaniem jest też taki problem że pozmieniają się wszystkie długości, rynny będą za nisko, wiatrowa za krótka. Czy ta się to jakoś sensownie naprawić ? Prosze o pomoc. Pan chyba się myli: zapraszam do wątku o żywotności membran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danio85 06.05.2017 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Jeśli chodzi o ten nowy wątek -to czytałem. Nie wynika nic dobrego na korzyść membran.Dlaczego twierdzi Pan że się mylę. Jeśli spływająca woda o membranie przesącza się na dół to chyba coś nie tak z membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.05.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 WitamCzegoś tu nie rozumiem. Do czego służy blacha czy tylko dla ozdoby. Myślę, że masz cieknący dach i tu trzeba szukać dziury a nie w membranie.Membrana nie służy jako zapora przeciwdeszczowa, musiałaby być zakończona rynną w celu odprowadzenia wody. Szukaj dziury w dachu. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.05.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Witam Czegoś tu nie rozumiem. Do czego służy blacha czy tylko dla ozdoby. Myślę, że masz cieknący dach i tu trzeba szukać dziury a nie w membranie. Membrana nie służy jako zapora przeciwdeszczowa, musiałaby być zakończona rynną w celu odprowadzenia wody. Szukaj dziury w dachu. Pozdrawiam Marek Mylisz się chopie . Dach może być dobrze pokryty . Skraplanie. Za szczelność odpowiada krycie wstępne. Jest wyjątek- dachówka na zaprawie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.05.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mylisz się chopie . Dach może być dobrze pokryty . Skraplanie. Za szczelność odpowiada krycie wstępne. Jest wyjątek- dachówka na zaprawie. Jan Czyli membrana odpowiada za szczelność dachu a blacha tylko dla piękności. Myślałem, że po to jest dylatacja pomiędzy blachą a membraną żeby się blacha nie pociła i nie było skraplania. Czyli kolega wątkotwórca robiąc podbitkę za bardzo zamknął przewietrzanie blachy i mu się woda skrapla na membranie i przez nieszczelności spływa na mury i dlatego zamakają. Tylko dlaczego po deszczu, czyżby wtedy występowało intensywne skraplanie do tego stopnia, że zamakają mury. Coś tu nie gra zwłaszcza, że jak poprawił uszczelnienie dachu to się trochę poprawiło. Dziwne dziwne rzeszy dzieją się w przyrodzie dla mnie niepojęte Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts