MarzenaTG 05.05.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Żeby nie było - przejrzałam mnóstwo tematów na tym forum. I nadal nie wiem czym kierować się przy wyborze pianki. Są nasze polskie tańsze, są super chwalone amerykańskie i kanadyjskie - dużo droższe. Dostałam ciekawą ofertę na polską Purinove: Izopianol 03/10 N klasa ET z jednym dodatkowym składnikiem uniepalniacza. - piana bardzo popularna, cały czas w obiegu.20cm 45,00zł netto / 1m2 współczynnik U= 0,185 22cm 47,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,16825cm 52,00zł netto / 1m2 współczynnik U= 0,148 30cm 57,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,1232.Klasa Średnia o współczynniku 0,037Izopianol 03/10 N klasa ET FR klasa całkowicie nie palna20cm 49,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,185 22cm 52,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,16825cm 56,25zł netto /1m2 współczynnik U= 0,14830cm 63,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,123 3.Klasa Premium o współczynniku 0,033Izopianol 03/10 N klasa FR klasa całkowicie nie palna20cm 56,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,165 22cm 59,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,15025cm 64,50zł netto /1m2 współczynnik U= 0,13230cm 73,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,110 Ceny bardzo przystępne. Jeszcze można negocjować rabat. Druga oferta to pianka dużej, mocnej lokalnej firmy: pianka o nazwie Thermo Spray, produkowana przez hiszpańskiego producenta, cena 70 zł netto za 20 cm, za 25 cm 87,50 zł. Z oferty: Pianka poliuretanowa TERMO SPRAY (otwarto komórkowa) jest zarówno dobrym medium izolacyjnymo wartości współczynnika przewodzenia ciepła λ W/(m2K) wynoszącym 0,036 oraz znakomitymakustoizolatorem ze współczynnikiem tłumienia α 0,5. TERMO SPRAY jest systemem poliuretanowym ostrukturze otwartych komórek, jest to dwu-komponentowy system poliuretanowy (polyol i isocyanate),aplikowany metodą "IN SITU", czyli na miejscu budowy.Gęstość pozorna 12,00 kg / m3Wytrzymałość na nacisk 10 kPa Gwarancja - tu cos dziwnego: Wykonawca udziela gwarancji na okres 15 latpod warunkiem odpłatnego odnawiania powłoki ochronnej przeciw UV co 5 lat. W przypadku nieodnawianiapowłoki ochronnej przeciw UV okres gwarancji wynosi 5 lat. Czekam na dalsze oferty, jak rozumiem kanadyjskie i amerykańskie będą bliżej cenowo tej drugiej opcji. Patrzeć na cenę i brać Purinove? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 05.05.2017 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No to może krócej: wybrać polską dużo tańszą piankę, czy o 20-30 zł na metrze droższą zagraniczną? Dachu mam ok 200m2 więc różnica w cenie to 4000 - 6000 tysięcy droższa inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Favor 05.05.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Informacje odnośnie palności sama odczytałaś z deklaracji czy wykonawca udzielił Ci takiej informacji? Domyślam się, że był to wykonawca bo naciąganie faktów i robienie z średniej jakości materiału piany premium świetnie mu wychodzi. Podstawa jaką powinnaś otrzymać to próbka piany i komplet dokumentów potwierdzających właściwości. Najlepsza z pian Purinowa ma klasę palności E - materiał samogasnący, a nie nie palny! Następnie lamba - tam gdzie wygodniej podaje raz początkową, raz starzeniową ... Po przeglądnięciu wszystkich pian, które podałaś lambda starzeniowa ( czyli ta z uwzględnieniem lat użytkowania) oscyluje w granicy 0,038.Kolejno zwróć uwagę na m.in niemałą nasiąkliwość itd... Nawiązując do gwarancji i odnowienia co 5 lat powłoki... w jaki sposób skoro piana jest zabudowana g/k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 06.05.2017 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Przeglądałam karty własnosci produktu dostępne w necie, te lambdy są bardzo podobne. I ogólnie parametry. Odnośnie nasiąkliwosci to z tego co kojarzę jedynie ICYENNE ma wyjatkowe parametry (chyba ok 3,5 kg/m2), reszta pianek ma dużo więcej. Czym to grozi - ta nasiąkliwość? Próbuje znaleźć w tym zdrowy rozsądek, ktoś tu na forum pisał, że pouliretan to pouliretan więc pytanie czy warto pakować się w kilka tysięcy droższe pianki, czy nie lepiej psiknąć więcej też tańsze, naszej, polskiej. Nadal nie wiem jaka pianka, już słyszałam, że niektórzy wykonawcy robią takie manewry, że niby mają zaaplikować coś tam z wyższej półki, a w agregacie mają Polychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Favor 06.05.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 W przypadku lambdy miałem na myśli fakt iż wykonawca proponował Ci praktycznie ten sam materiał w 2 opcjach cenowych, podając odpowiednio lambdy stażeniowe i początkowe aby pokazać różnice której w rzeczywistości niema bo to ten sam materiał.Niską nasiąkliwość ma rzeczywiście mało pian, są to jedynie Icynene, Crossin i Ekoprodur (wszystkie poniżej 1kg/m2). Czym to grozi? W przypadku np. przecieku połaci dachowej w.w. materiały w znikomej ilości wodę podciągną (jeżeli będzie to skos dachu)i takiego przecieku prawdopodobnie nie odczujesz, natomiast w nasiąkliwościach nawet +20 kg zachowują sie materiały praktycznie jak gąbki. Do jednego worka wszystkich pian bym nie wrzucał, bo różnice w właściwościach czy też wykonawstwie są znaczące. Natomiast niektóre polskie piany praktycznie nie odbiegają właściwościami od zagranicznych (Icynnene), a w wielu przypadkach (Demilec, Quadfoam) są nawet lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 06.05.2017 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Do jednego worka wszystkich pian bym nie wrzucał, bo różnice w właściwościach czy też wykonawstwie są znaczące. Natomiast niektóre polskie piany praktycznie nie odbiegają właściwościami od zagranicznych (Icynnene), a w wielu przypadkach (Demilec, Quadfoam) są nawet lepsze. To brałbyś Purinove? W tej opcji: 22cm 47,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,168 Co myślisz? Wykonawca mówi, że to już bardzo przyzwoita izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagulec 08.05.2017 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) a nie lepiej płytami PIR zamiast "babrać" się natryskiem? Sam ostatnio się nad tym zastanawiam, bo mam do wymiany starą wełnę między krokwiami. Nic z niej prawie nie zostało po 20 latach, a ostatnimi zimami jak włączyłem ogrzewanie to miałem wylęgarnie much W piątek dzwoniłem do jakiejś firmy, którą znalazłem w googlu. Płyty mają lambdę po starzeniu 0,022, więc wychodzi mi współczynnik U = 0,18 przy 12 cm, klasa ogniowa E, nasiąkliwość poniżej 2%, - 53,50 zł netto//m2. Koleś mi też mówił, że ma jakieś płyty II sortu z lekkimi defektami i się tak zastanawiam, jak mam to pchać między krokwie i docinać na szerokość to w sumie czemu nie? 339 zł netto/kubik. Wepchnął bym sobie między krokwie np. 160 mm (U=0,138 W/m2K) w cenie ok. 54 zł netto/m2 Edytowane 8 Maja 2017 przez bagulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.05.2017 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Płyty PIR, PUR układa się nakrokwiowo. Moim zdaniem pchanie ich między krokwie jest błędem, nawet gdy zrobisz to w miarę dokładnie to po paru latach będziesz miał spory problem ze szczelnością przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 08.05.2017 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Płyty nie wchodzą w grę, pianka mnie przekonuje z uwagi na szczelność i ciągłość izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Favor 08.05.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 To brałbyś Purinove? W tej opcji: 22cm 47,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,168 Co myślisz? Wykonawca mówi, że to już bardzo przyzwoita izolacja. Tej to na pewno bym Ci nie polecił, wg DWU: klasa palności F - czyli palna nasiąkliwość +8 kg brak gwarancji itd. Wykonawca to jakaś firma z doświadczeniem? Mają własny agregat? Na jakiej maszynie pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogi500 18.11.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Ciekawe czy ktoś w ogóle sprawdza to co producencie w ogóle wypisują na etykietach. Tak prawdę mówiąc prędzej uwierzyłbym w tych polskich, albo z Europy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 18.11.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Jedno mnie w piance nie przekonuje i dlatego z niej zrezygnowałem, Dach, który jest typowy chyba, czyli więźba z tartaku, jeszcze kilka lat będzie pracował, i wtedy pianka, która jest twarda, oderwie sie od krokwi i będzie szpara, co spowoduje, że nie będize idealne izolowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.11.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Piana OK się nie odklei, poza tym jest elastyczna a dach nie ma takich wielkich ruchów aby ta piana miała się odkleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 18.11.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 To brałbyś Purinove? W tej opcji: 22cm 47,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,168 Co myślisz? Wykonawca mówi, że to już bardzo przyzwoita izolacja. Jak już robić to 30 cm (U=0,123), bo niewielka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.11.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Przeglądałam karty własnosci produktu dostępne w necie, te lambdy są bardzo podobne. I ogólnie parametry. Odnośnie nasiąkliwosci to z tego co kojarzę jedynie ICYENNE ma wyjatkowe parametry (chyba ok 3,5 kg/m2), reszta pianek ma dużo więcej. Czym to grozi - ta nasiąkliwość? Próbuje znaleźć w tym zdrowy rozsądek, ktoś tu na forum pisał, że pouliretan to pouliretan więc pytanie czy warto pakować się w kilka tysięcy droższe pianki, czy nie lepiej psiknąć więcej też tańsze, naszej, polskiej. Nadal nie wiem jaka pianka, już słyszałam, że niektórzy wykonawcy robią takie manewry, że niby mają zaaplikować coś tam z wyższej półki, a w agregacie mają Polychem. Witam, Sprowadzając do kilku, rzeczywiście porównywalnych faktów: PO PIERWSZE: Zapytać firmę jak wygląda procedura dokumentacji realizacji i weryfikacji zastosowanej i wykonanej pianki. po drugie. Lambdy starzeniowe pianek są prawie identyczne pod warunkiem UCZCIWEGO wykonania. Fałszowana pianką ma wsp. znacznie gorszy. Rzeczywista skuteczność izolacji jest w ścisłym związku z wielkością struktury. Będę miał chwilę czasu to wrzucę kilka zdjęć oszukanej piany. po trzecie: deklarowana sorpcja jest w ścisłej zależności z zastosowaną metodą badania (1 czy 2) i w zależności od niej ma zdecydowanie różne wyniki. Pianka która ma wyniki wg. metody 2 nieco gorsze od np. IC badanego metodą 1, po przeliczeniu wg. metody 1 ma wynik korzystniejszy. Mnóstwo niuansów ciężkich do wychwycenia dla laika. Ściemniaczy od niepalnych pianek (jak na dzień dzisiejszy) trzeba gonić. To manipulatorzy. Klasyfikacje amerykańskie na terenie EU nie mają żadnego znaczenia. Prawda jest taka, że w praktyce to okazuje się, że szczelność powietrzna pianki OK skuteczniej gasi pożar (o ile nie zostanie otworzone poddasze) od niepalności waty szklanej ale prawda główna jest taka, że zanim będzie miało znaczenie czy izolacja jest A,B czy E to prędzej polegniemy przez dym i ogień z otaczających nas bezpośrednio mebli, wykładzin, czy szaf z ubraniami. Nie będę pisał jaką piankę polecam bo będzie to reklama. Co do wykonawców to raczej szukać doświadczonych, z autoryzacją producentów, którzy mogą udowodnić autentyczność surowców oraz procedurę weryfikacji i gwarancji. Pozdrav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.11.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Żeby nie było - przejrzałam mnóstwo tematów na tym forum. I nadal nie wiem czym kierować się przy wyborze pianki. Są nasze polskie tańsze, są super chwalone amerykańskie i kanadyjskie - dużo droższe. Dostałam ciekawą ofertę na polską Purinove: Izopianol 03/10 N klasa ET z jednym dodatkowym składnikiem uniepalniacza. - piana bardzo popularna, cały czas w obiegu. 20cm 45,00zł netto / 1m2 współczynnik U= 0,185 22cm 47,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,168 25cm 52,00zł netto / 1m2 współczynnik U= 0,148 30cm 57,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,123 2.Klasa Średnia o współczynniku 0,037 Izopianol 03/10 N klasa ET FR klasa całkowicie nie palna 20cm 49,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,185 22cm 52,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,168 25cm 56,25zł netto /1m2 współczynnik U= 0,148 30cm 63,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,123 3.Klasa Premium o współczynniku 0,033 Izopianol 03/10 N klasa FR klasa całkowicie nie palna 20cm 56,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,165 22cm 59,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,150 25cm 64,50zł netto /1m2 współczynnik U= 0,132 30cm 73,00zł netto /1m2 współczynnik U= 0,110 Ceny bardzo przystępne. Jeszcze można negocjować rabat. Druga oferta to pianka dużej, mocnej lokalnej firmy: pianka o nazwie Thermo Spray, produkowana przez hiszpańskiego producenta, cena 70 zł netto za 20 cm, za 25 cm 87,50 zł. Z oferty: Pianka poliuretanowa TERMO SPRAY (otwarto komórkowa) jest zarówno dobrym medium izolacyjnym o wartości współczynnika przewodzenia ciepła λ W/(m2K) wynoszącym 0,036 oraz znakomitym akustoizolatorem ze współczynnikiem tłumienia α 0,5. TERMO SPRAY jest systemem poliuretanowym o strukturze otwartych komórek, jest to dwu-komponentowy system poliuretanowy (polyol i isocyanate), aplikowany metodą "IN SITU", czyli na miejscu budowy. Gęstość pozorna 12,00 kg / m3 Wytrzymałość na nacisk 10 kPa Gwarancja - tu cos dziwnego: Wykonawca udziela gwarancji na okres 15 lat pod warunkiem odpłatnego odnawiania powłoki ochronnej przeciw UV co 5 lat. W przypadku nieodnawiania powłoki ochronnej przeciw UV okres gwarancji wynosi 5 lat. Czekam na dalsze oferty, jak rozumiem kanadyjskie i amerykańskie będą bliżej cenowo tej drugiej opcji. Patrzeć na cenę i brać Purinove? Nie umiem wycinać cytatów. Może to PESEL. Do meritum... Mogę prosić o przesłanie informacji o tych "cudach" z NIEPALNĄ pianką? Może być oferta lub linki do informacji. Kompletuję sobie materiały do prezentacji n.t. delikatnie zwąc niewiedzy i manipulacji w sektorze piankowców. Wtrącenie: poszukałem i znalazłem. Całkowita nieznajomość obecnych regulacji oraz nieumiejętność czytania dokumentów (to wersja delikatna bo jestem ufny w ludzką dobrą wolę). Pianka o symbolu Izopianol 03/10 N klasa FR, produkcji Purrinova ma klasyfikację E ( w uproszczeniu zwaną samogasnącą) i nie jest NIEPALNA. Jak zresztą pozostałe. Dziwna firma z dziwnym podejściem. Mam na myśli wykonawcę. Zapis z gwarancji wygląda mi na omyłkowo pozostawiony z warunków dla izolacji pianką ZK dachów płaskich od góry (stąd UV). W takim przypadku, jeżeli nie był zastosowany na wierzchu dobrej klasy polimocznik to powłoka wymaga stosunkowo regularnego odnawiania lub, przynajmniej kontroli. Pozdrav SM Edytowane 18 Listopada 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts