Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań

Jinikao

Recommended Posts

Witam, A więc zaczynam powoli ruszać z budową domu. Jako że chce zrobić dość energooszczędny dom, w którym planuję PC oraz Reku, to chcę go dobrze zaizolować. Projekt w 100 % od zera planowany. Oto moje plany związane z izolacją, jeśli macie jakieś sugestie to chętnie posłucham

Dom z poddaszem użytkowym. Pow całkowita to 270 m2, z czego tylko 97m2 użytkowe. Piwnica pod 2/3 domu (ława schodkowa) bez zejścia do piwnicy od środka domu, tylko od zewnątrz. całe poddasze będzie wyłączone z użytku, jedynie w miejscu gdzie planuję w przyszłości zrobić schody, strop będzie drewniany, reszta betonowa, w tym miejscu na razie będzie wyłaz na poddasze.

1. Ogrzewanie Pompą Ciepła jedynie parteru poprzez ogrzewanie podłogowe, pod ogrzewaniem styropian EPS100 20 cm i zalane 7 cm wylewki z Anhydrytu

2. Wentylacja Mechaniczna na parterze oraz na poddaszu w piwnicy grawitacyjna

3. Piwnice i fundamenty ocieplone 15 cm styropianu

4. Ściany z Silka E24 (24cm) plus 20/25 styropiany

5. Poddasze ocieplone pianką natryskową albo wełną, jeszcze nie wiem ile kasy mi zostanie na to, tylko ma pytanie, jak ocieplić część zaznaczoną czerwonym kolorem, jechac z ociepleniem az do samą góre czy zrobić poziome ocieplenie ?aa.jpg

6. Strop między parterem na poddaszem mam w projekcie ocieplony 15 cm wełną mineralną twardą, czy to dobry pomysł, czy lepiej od razu dać styro, albo nic nie dawać tam? będzie to jakoś szkodziło stratami ciepła?