Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ceny instalacji, ryczaltu sa porownywalne. Tak naprawde istotne sa roznice w cenach gazu - bo na tym najwiecej firma zarabia. Ciekaw jestem jaka latem mieliscie najkorzystniejsza oferte ? W BP bylo 1,30netto a inni ? A tak w ogole to propan powinno kupowac sie na kg a nie na litry bo zmienia swoja objetosc z temperatura i tankujac jak jest goraco placi sie za wiecej litrow....

D.

Instalacja podziemna Orlen-Gazu , pozwala tankować propan-butan , który jest zawsze około 20-30 gr tańszy na litrze.

Minus tego rozwiązania - przy syberyjskich mrozach może być kłopot z odparowaniem butanu chociaż przedstawiciele Orlenu stanowczo temu zaprzeczają. W tej chwili montuję taki zbiornik i sprawdzę to na własnej skórze. :D

Stanley a jaki masz poziom wód gruntowych ,u mnie jest wysoki i boję się o zbiornik.Czy cena za dzierżawę jest dużo wyższa od zbiorników naziemnych.Pozdrawiam Wiech.Ps przepraszam Canon 1 że zadaje tyle pytań ale nie chcę otwierać tego samego tematu.

Wiech,

dlaczego nie chcesz naziemnej butli?

U nas będzie naziemna, wiem że szpeci, ale obudujemy kratkami, będzie jakiś krzaczek albo bluszczyk i za rok nie będzie widać. Ja planuję kupić teraz, zastanawiam się nad ofertami, w zimie rozmawialiśmy z panami od Bałtykgazu. wiem ze Gaspol ma chyba teraz jakieś promocje cenowe.

Bardzo byłabym wdzięczna za informacje z jakimi dostawcami gazu wpsółpracujecie i dlaczego

Dave, z a kim podpisałeś umowę?

Mnie nie zależy na projekcie zbiornika czy wykonaniu, bo mam to w projekcie do pozwolenia na budowę, bardzo ładnie wyrysowane, a wykonanie mam w umowie z wykonawcą, więc bardziej mnie interesują inne gratisy

jestem na podobnym etapie, porównując oferty, to są podobne, ale sprawdziłem dzisiaj ceny gazu i np. cena na dzień dzisiejszy propanu:

- gaspol 1,86

-bp 1,82

-dragongaz 1,82

-progas 1,58, prawdopodobnie mają utrzymać tą cene do końca miesiąca

ceny brutto

wszystkie firmy na pierwsze tankowanie dają około 1 zł netto

Ja też skusiłem, się na propan-butan z OrlenGazu.

Właśnie jestem po pierwszym (promocyjnym) tankowaniu.

1,- zł + VAT

Dalej już nie będzie tak różowo. Chyba nadal jednak tańszy jest olej

Olej jest może i droższy za np. litr, ale jego wartość opałowa jest wyższa. Więc wytworzenie takiej samej ilości jednostek ciepła z oleju jest tańsze niż z propanu.