Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie płytek w drzwiach pomiędzy pomieszczeniami - dylemat

Sopelq

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

chciałbym bardzo prosić o pomoc w sprawie łączenia tych samych płytek podłogowych (gres 60x60) w przejściu (futrynie) pomiędzy pomieszczeniami (tu przedpokojem a łazienką).

Ze względu na to, że mam długą kuchnię która od razu rzuca się w oczy po wejściu do mieszkania ułożyłem płytki tak aby symetrycznie rozłożyły się pomiędzy ścianą a meblami. Według mojego gustu najbardziej mi tak pasowało i do tego weszły praktycznie całe płytki (mało cięcia). Płytki zostały ułożone fugą nad dylatacją.

Mija pół roku, nic nie pęka i przyszedł czas na łazienkę. Tu niestety mam problem z ułożeniem płytek w przejściu. Jaki wariant jest najbardziej bezpieczny i estetyczny?

A - listwa aluminiowa z elastycznym wypełnieniem gdzie cięte kawałki dochodzą do czoła listwy - boje się, że będzie widać brzydkie cięte krawędzie. Ładnie to wygląda jak listwa łączy całe płytki.

B - listwa płaska która od góry zamaskuje szczelinę i zachodząc na płytki zasłoni cięcia.

C - wyciąć jak w załączniku finezyjny kształt i wkleić w całości - tu boje się, że może kiedyś pęknąć.

Problem w tym, że o ile w kuchni było widać dylatację to tu nie jestem w stanie określić czy ona kiedykolwiek była. Po odkuciu starych kafli widzę w przejściu rowek w którym ktoś puścił peszel z kablem.

Stosunek płytki w przedpokoju do kawałka w łazience to ok 40 cm do 20 cm. Zaznaczam, że chciałbym aby po przyklejeniu dało to w sumie ok 60 cm i wyglądało jak całość (wiem, że jest też opcja przykleić kawałek 40 cm dać listwę i zacząć całą nową płytka 60 cm co jednak słabo mi się podoba).

Z góry dziękuję.

układ.jpg

• 2 weeks później...
Na Twoim miejscu bym połączył te podłogi idealnie pod drzwiami fugą dylatacyjną wypełnioną silikonem. Ranty delikatnie przeszlifuj dyskiem szlifierskim i będzie estetycznie wyglądało, nie będziesz miał pęknięć w podłodze, fuga będzie idealnie pod drzwiami więc nie będzie widoczne, lepsze rozwiązanie niż listwy itd... Ja kiedyś stosowałem takie listwy w kształcie litery T aczkolwiek u siebie zrobiłem jak w/w i od tej pory staram się stosować tak na budowach...