Truler 06.05.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Witajcie , mam pytanie czy do piekarnika ( osobny obwód) wystarczy przewód 5x2.5mm czy potrzeba 5x4mm i czy do zmywarki wystarczy 3x2.5mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.05.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 A ja mam pytanie, na jakie napięcie jest ten piekarnik ?Do zmywarki wystarczy przewód 3-żyłowy o przekroju 2,5 mm2.Przypominam, że odbiorniki 1-fazowe o mocy powyżej 2 kW należy przyłączać do oddzielnego obwodu, i oddzielnego, odpowiedniego zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truler 06.05.2017 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Piekarnik jeszcze nie kupiony wiec nie wiem, oczywiście , zmywarka osobny, piekarnik osobny i lodówka osobny obwód będzie puls obwód do ogólnych gniazdek kuchnia. Ale czy przekrój 2.5mm na piekarnik wystarczy bo czy dam 3x2.5mm czy 5x2x5mm to nie robi różnicy mi bo mam oba przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.05.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Witam.Z reguły piekarniki do użytku domowego są na napięcie 230 V, z przewodem zakończonym wtyczką z zaciskiem ochronnym.I na pewno ten przekrój wystarczy.Jedynym problemem będzie, przy położeniu przewodu 5-żyłowego, zakończenie go odpowiednią puszką, a następnie wyprowadzenie zasilania do gniazda 1-fazowego. Gniazdo to ma służyć do podłączenia w/w piekarnika.Oczywiście wypada przewidzieć właściwe zabezpieczenie w rozdzielnicy, z RCD włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truler 06.05.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Pojadę do sklepu obejrzeć piekarniki i dopytać się bo jeżeli ją 1-fazowe to 3x2.5mm puszczę, jeśli rozumię i jest tam zwykła wtyczka to można zrobić zwykły gniazdko hermetyczne. Czy jest konieczne osobne RCD na piekarnik ? W tej chwili przewiduje i kupiłem osobne RCD na łazienkę i drugi na resztę. Bo w innym przypadku moze się okazać za małą rozdzielnia która jest juz osadzona 3x12 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.05.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Zgodnie z przepisami w układach a.c. powinna być przewidziana ochrona uzupełniająca za pomocą urządzeń różnicowoprądowych(RCD) dla gniazd wtyczkowych o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A, które są przewidziane do powszechnego użytku i do obsługiwania przez osoby niewykwalifikowane.Są jeszcze dodatkowe wymagania, ale powyższy przypadek ich nie dotyczy.Tak więc RCD być musi, a ile ich będzie - kwestia funkcjonalności instalacji i zasobności kieszeni inwestora.Co do małej rozdzielnicy - no cóż, skąpstwo i brak przewidywalności z czasem się mści.A upychanie aparatów modułowych i ubijanie przewodów młotkiem jest fatalne w skutkach. Edytowane 6 Maja 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truler 06.05.2017 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Chodzi mi czy musi być osobny RCD na obwód tylko piekarnika? Postanowiłem dokupię drugą rozdzielnie bo jest możliwość połączenia dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.05.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie musi być osobny - ale na osobnym będzie bardziej funkcjonalnie (kwestia ew. awarii i wyłączenia RCD - przy wspólnym awaria piekarnika wyłączy wszystkie obwody wpięte w RCD). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts