Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piekarnik jeszcze nie kupiony wiec nie wiem, oczywiście , zmywarka osobny, piekarnik osobny i lodówka osobny obwód będzie puls obwód do ogólnych gniazdek kuchnia. Ale czy przekrój 2.5mm na piekarnik wystarczy bo czy dam 3x2.5mm czy 5x2x5mm to nie robi różnicy mi bo mam oba przewody.

Witam.

Z reguły piekarniki do użytku domowego są na napięcie 230 V, z przewodem zakończonym wtyczką z zaciskiem ochronnym.

I na pewno ten przekrój wystarczy.

Jedynym problemem będzie, przy położeniu przewodu 5-żyłowego, zakończenie go odpowiednią puszką, a następnie wyprowadzenie zasilania do gniazda 1-fazowego. Gniazdo to ma służyć do podłączenia w/w piekarnika.

Oczywiście wypada przewidzieć właściwe zabezpieczenie w rozdzielnicy, z RCD włącznie.

Pojadę do sklepu obejrzeć piekarniki i dopytać się bo jeżeli ją 1-fazowe to 3x2.5mm puszczę, jeśli rozumię i jest tam zwykła wtyczka to można zrobić zwykły gniazdko hermetyczne. Czy jest konieczne osobne RCD na piekarnik ? W tej chwili przewiduje i kupiłem osobne RCD na łazienkę i drugi na resztę. Bo w innym przypadku moze się okazać za małą rozdzielnia która jest juz osadzona 3x12 .

Zgodnie z przepisami w układach a.c. powinna być przewidziana ochrona uzupełniająca za pomocą urządzeń różnicowoprądowych(RCD) dla gniazd wtyczkowych o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A, które są przewidziane do powszechnego użytku i do obsługiwania przez osoby niewykwalifikowane.

Są jeszcze dodatkowe wymagania, ale powyższy przypadek ich nie dotyczy.

Tak więc RCD być musi, a ile ich będzie - kwestia funkcjonalności instalacji i zasobności kieszeni inwestora.

Co do małej rozdzielnicy - no cóż, skąpstwo i brak przewidywalności z czasem się mści.

A upychanie aparatów modułowych i ubijanie przewodów młotkiem jest fatalne w skutkach.

Edytowane przez elpapiotr