Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

laickie pytanie o fundament a mury

Jarek104

Recommended Posts

Drodzy, szybkie pytanie, muszę na jutro rano mieć 100% pewności

Dom buduje mi deweloper. Zmieniałem projekt, m.in powiększałem garaż o kilkanaście cm na długość. Wczoraj mierzyłem fundamenty w środku i wychodzi mi wymiar z pierwotnego projektu.

Mury fundamentu w środku mają 520cm, a ja chciałem mieć 535cm w środku pomieszczenia. Dewelopera czeka teraz rozbieranie fundamentu? ławy też musi dolać? Czy wystarczy rozsunięcie ścian zewnętrznych na granice ławy? Nie chcę aby coś skopali, a już początki widzę ciężkie..

budowa klasyczna, fundament z bloczków, sciany z gazobetonu

Po to zbrojenie jest układane po środku w ławach i centralnie pod ścianami zeby dobrze pracowało. Przesunięcie sciany na krawedz łąwy nie wchodzi w gre;) Zeby było porządnie nalezy rozkuć kawałek, połączyc zbrojenie z odpiwiednim zakładem, zaszalowac i wylać poprawnie

OK, sprawa rozwiązana. Ława jest na tyle szeroka, że można było rozsunąć zewnętrzne ściany o 5cm i już jest OK.

Pytanie następującej treści.. Czy fundament może tak wyglądać? czy znowu muszę zacząć dzień od "miłej rozmowy"? Ja rozumiem że to będzie zasypane gruzem i zalane, ale czy tak jest OK?

aa.jpgaab.jpg

trafiłem a dewelopera, który buduje dziesiątki jak nie setki domów w naszej okolicy od kilkunastu lat..

Spoko, już jest OK. Po mojej interwencji bryły zaprawy zostały zastąpione bloczkami. Fundamet już mam wymalowany od środka, zaraz będziemy zalewac :-

A fakt faktem, najdalej co drugi dzień będę odwiedzał nasze nowe miejsce, widać że nie mam wyjscia :-)

Edytowane przez Jarek104