Jarek104 07.05.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Drodzy, szybkie pytanie, muszę na jutro rano mieć 100% pewności Dom buduje mi deweloper. Zmieniałem projekt, m.in powiększałem garaż o kilkanaście cm na długość. Wczoraj mierzyłem fundamenty w środku i wychodzi mi wymiar z pierwotnego projektu. Mury fundamentu w środku mają 520cm, a ja chciałem mieć 535cm w środku pomieszczenia. Dewelopera czeka teraz rozbieranie fundamentu? ławy też musi dolać? Czy wystarczy rozsunięcie ścian zewnętrznych na granice ławy? Nie chcę aby coś skopali, a już początki widzę ciężkie.. budowa klasyczna, fundament z bloczków, sciany z gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 07.05.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Po to zbrojenie jest układane po środku w ławach i centralnie pod ścianami zeby dobrze pracowało. Przesunięcie sciany na krawedz łąwy nie wchodzi w gre;) Zeby było porządnie nalezy rozkuć kawałek, połączyc zbrojenie z odpiwiednim zakładem, zaszalowac i wylać poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.05.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Sprawdź zewnętrzny wymiar - może fundament ma większą grubość co pozwoli na rozsunięcie ścian i pozostawienie odpowiedniego zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek104 08.05.2017 04:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 bloczek fundamentowy ma 25cm, gazobeton 24. Także nie, nie ma opcji przesuwania ścian po zewnętrznym obrysie funadamentu ławę lepiej teraz dolać ( jak to połączyc z już istniejącą? ) czy kazać im rozkuwać i lać od nowa na tej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.05.2017 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Nic nie dolejesz, teraz to już musztarda po obiedzie. Deweloper przegapił sprawę i wykonał fundament niezgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek104 08.05.2017 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 OK, sprawa rozwiązana. Ława jest na tyle szeroka, że można było rozsunąć zewnętrzne ściany o 5cm i już jest OK. Pytanie następującej treści.. Czy fundament może tak wyglądać? czy znowu muszę zacząć dzień od "miłej rozmowy"? Ja rozumiem że to będzie zasypane gruzem i zalane, ale czy tak jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek104 10.05.2017 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 serio nikt nie podpowie? Czy taka dziura w fundamencie, wypełniona tylko masą jest akceptowalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Śpij spokojnie kolego. W ścianie fundamentowej mam w sumie dwie takie dziury, bo przenosiłem wyżej czerpnie powietrza do kominka. Tą starą zapiankowałem a nad nią jest nowa z rurą fi 110. Wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 10.05.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Strzelac do nich nie musisz ale zwroc uwage zeby zafugowali te dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 11.05.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Radzę dobrze przyglądać się efektom pracy ekipy budującej twój dom. Nie wygląda to za dobrze. Chyba trafiłeś na niechlujów i partaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek104 12.05.2017 04:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) trafiłem a dewelopera, który buduje dziesiątki jak nie setki domów w naszej okolicy od kilkunastu lat.. Spoko, już jest OK. Po mojej interwencji bryły zaprawy zostały zastąpione bloczkami. Fundamet już mam wymalowany od środka, zaraz będziemy zalewac :- A fakt faktem, najdalej co drugi dzień będę odwiedzał nasze nowe miejsce, widać że nie mam wyjscia Edytowane 12 Maja 2017 przez Jarek104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.05.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Kontrola najwyższą formą zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts