Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza,sufit jak ułożyć wełne

radziok16

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie ocieplenia poddasza na skosy dałem 15 + 15 (krokwie18cm), z ociepleniem sufitu mam problem ponieważ nie wiem czy dać 15+15 bezpośrednio na stelaż (czy wytrzyma taki ciężar) czy dać 15 na stelaż i 15 między krokwie w tym drugim przypadku było by 15cm wełny między krokwiami-30cm przerwy, 15cm wełna i stelaż. Łatwiej było by mi wykonać drugi wariant tylko nie wiem czy mogła by zostać taka pusta przestrzeń bez izolacji.

A może zamocuj sztywną siatkę stalową, na której ułożysz wełnę. Najlepsze są zgrzewane arkusze z drutu zbrojeniowego o grubości 2,5 - 3 mm. To typowe siatki zbrojeniowe pod wylewki o dużych wymiarach. Najtańsze są o oczkach 15x15cm, a bez problemu utrzymają warstwę wełny i ewentualnym podwieszeniem instalacji (elektrycznej, wentylacyjnej, itp).Zamocowanie siatki musi być niezależne od wieszaków do sufitu podwieszanego.

Do belek drewnianych można przykręcić pręty z oczkiem lub zastosować linkę stalową, na której na końcach robi się oczka za pomocą zacisków. Dla pewności można takie siatki podwiesić za pomocą śrub rzymskich. Kosztują parę złotych a dają możliwość łatwej regulacji w pionie.

• 2 weeks później...

Witam

może ktoś podpowie coś odnośnie mojego ocieplenia. Dach dwuspadowy krokwie 18cm i między nie daje 15cm wełny dodatkowo pod krokwiamii chcę na skosach dołożyć 25-30cm wełny. Izolacja pod krokwiami będzie musiał być z dwóch warstw wełny i zastanawiam się czy wieszaki/grzybki oferowane na portalach aukcyjnych wytrzymają taki ciężar? Może macie jakieś inne rozwiązania ocieplenia pod krokwiami w dwóch warstwach niż te metalowe wieszaki? jak to u siebie rozwiązaliście?