Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie mogę mieć kominka?

MarzenaTG

Recommended Posts

Witajcie. Byłam dziś rozeznać się w temacie kominka (w salonie, który ma podobno ponad 30-letnie doświadczenie). Usłyszałam, że nie mogę mieć kominka z uwagi na fakt, że biegną w miejscu kominka rurki z ogrzewania podłogowego i jest dość mało wylewki (anhydryt), mianowicie 5,5 cm. Pan specjalista powiedział, że nie podejmie się montażu takiego kominka, gdyż jest duze ryzyko, że posadzka nie wytrzyma i pęknie, no i zgniecione zostaną rurki.

Co Wy na to? Czytam w necie, że jastrych jest wytrzymały, poza tym gdybyśmy rozłożyli ciężar kominka nie punktowo, ale np. dając pod spód jakąś płytę (która rozłoży go równomiernie) - czy to nie załatwi sprawy?

Witajcie. Byłam dziś rozeznać się w temacie kominka (w salonie, który ma podobno ponad 30-letnie doświadczenie). Usłyszałam, że nie mogę mieć kominka z uwagi na fakt, że biegną w miejscu kominka rurki z ogrzewania podłogowego i jest dość mało wylewki (anhydryt), mianowicie 5,5 cm. Pan specjalista powiedział, że nie podejmie się montażu takiego kominka, gdyż jest duze ryzyko, że posadzka nie wytrzyma i pęknie, no i zgniecione zostaną rurki.

Co Wy na to? Czytam w necie, że jastrych jest wytrzymały, poza tym gdybyśmy rozłożyli ciężar kominka nie punktowo, ale np. dając pod spód jakąś płytę (która rozłoży go równomiernie) - czy to nie załatwi sprawy?

Wkład kominkowy może ważyć 150 kg jak i 400. W tym salonie to chyba bardziej się asekurują niż odradzają. Dobrze myślisz, żeby ciężar rozłożyć na większą powierzchnię, np stosując szerokie stopy z grubej blachy. Mój zasobnik CWU o pojemności 160 litrów i masie całkowitej 250 kg stoi na płytkach pod którymi jest ogrzewanie podłogowe, 20 cm styropianu a grubość wylewki tradycyjnej wynosi około 7,5 cm. Wszystko jest w jak najlepszym porządku i nic nie pęka. Mój wkład kominkowy waży 235 kg ale stoi na bloczkach a te na chudziaku. Jednak patrząc na mój zasobnik wody jestem w stanie uwierzyć, że i kominek z ciężarem rozłożonym na większej powierzchni ustoi i nic się z wylewką nie stanie.

Można postawić kozę lub nogi kominka umieścić na jakichś płytach chodnikowych:). Wydaje mi się że największym problemem będzie do tego zabudowa bo fajne obudowy akumulacyjne ważą i kosztują swoje

O zabudowie akumulacyjne mowy nie było. Zwykły wkład ustoi na poszerzeniach. Nie wiem po co ta lekka uszczypliwość?

30 lat doświadczenia? To może lepiej faktycznie niech nie robią Ci kominka...;)

Kominek można zakotwić częściowo na ścianie nośnej (jeśli taka jest w pobliżu). Można zbudować kominek, który będzie ważył 200 kg...

Można wszystko, trzeba tylko ruszyć głową...

Witam.

Marzeno ... zrób imprezę ze znajomymi u siebie na chacie, zapuście adapter z jakimś dobrym bitem i zatańczcie w dwie ... ha ... jak szaleć to szaleć - trzy pary ... w miejscu gdzie ma stanać kominek. Jeżeli wytrzyma, to znaczy że kominek stać może. Nacisk na jednostkę powierzchni w przypadku tak żwawej potańcówki wielokrotnie większy będzie niż rzeczonego kominka. Jeżeli panie będą w szpilkach po wylewce skakać to już w ogóle gwarancja bankowa ... :D

Pozdrawiam.

Byłam dziś rozeznać się w temacie kominka (w salonie, który ma podobno ponad 30-letnie doświadczenie).

To, że 30 lat klepią jakieś g*** konstrukcje nie znaczy, że mają pojęcie o tym co wykonują....

Usłyszałam, że nie mogę mieć kominka z uwagi na fakt, że biegną w miejscu kominka rurki z ogrzewania podłogowego i jest dość mało wylewki (anhydryt), mianowicie 5,5 cm. Pan specjalista powiedział, że nie podejmie się montażu takiego kominka, gdyż jest duze ryzyko, że posadzka nie wytrzyma i pęknie, no i zgniecione zostaną rurki.

BZDURA!!!!

Porównanie tradycyjnej wylewki i anhydrytowej:

http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/wylewki-podlogowe-12-najczestszych-pytan-i-odpowiedzi,114_8886.htmlhttp://

Druga sprawa rury OP są umieszczone (powinny być) w warstwie wylewki więc siłą rzeczy nie wiem jaki musiałby być nacisk aby zgnieść rury pex, tym bardziej, że nie planujesz obudowy ciepłej tylko izolowaną.

Płyty izolacyjne są dosyć lekkie, najcięższy z tego wszystkiego będzie wkład. Uwierz mi oraz kolegom, że taki kominek będzie ważył mniej niż większość mebli w domu.