Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na instalacj? gazow? - jak to w ko?cu jest ?

Macieii

Recommended Posts

Witajcie,

Już się w końcu zagubiłem. Przez ostatnie 6 miesięcy wszyscy (włącznie z Forumowiczami) kładli mi do głowy: na budowę instalacji gazowej wewnątrz budynku potrzebne jest pozwolenie na budowę. Na przyłącze - nie.

No więc podpisałem umowę z BP na budowę instalacji gazowej ze zbiornikiem na gaz płynny Pan z BP dostarczył 4 projekty,również wg Jego słów konieczne jest pozwolenie na budowę. Po czym pognałem do gminy, wypełniłem stosowne papierki i... Pani w gminie oświadczyła, że całość załatwiana jest zgłoszeniem. Całość - tzn. zarówno instalacja wewn. jak i przyłącze.

Czy możecie mi powiedzieć jak to w końcu jest ? Czy i kiedy na budowę instalacji gazowej wewnątrz budynku potrzebne jest zgłoszenie a kiedy pozwolenie ? Jaka jest szansa, że za 30 dni dostanę pisemko o reści "wymagane jest pozwolenie na budowę" ... ?

Pozdrawiam,

Maciek

Jeśli dobrze rozumiem przepisy, to pozwolenia nie potrzeba na sam zbiornik gazu płynnego (prawo budowlane mówi o "instalacji zbiornikowej na gaz płynny" - stąd może wynikać pomysł pani, z którą rozmawiałeś, że nie trzeba w ogóle pozwolenia), jeśli ma nie więcej niż 7 m sześć. pojemności. Będzie on zasilał wewnętrzną instalację gazową, na której budowę potrzebne jest moim zdaniem pozwolenie, nie jest potrzebne tylko na remont. Upewnij się, czy projekt zrobiony przez BP obejmuje instalację wewnętrzną, bo to może być przyczyna tego qui pro quo.

Jeśli dobrze rozumiem przepisy, to pozwolenia nie potrzeba na sam zbiornik gazu płynnego (prawo budowlane mówi o "instalacji zbiornikowej na gaz płynny" - stąd może wynikać pomysł pani, z którą rozmawiałeś, że nie trzeba w ogóle pozwolenia), jeśli ma nie więcej niż 7 m sześć. pojemności. Będzie on zasilał wewnętrzną instalację gazową, na której budowę potrzebne jest moim zdaniem pozwolenie, nie jest potrzebne tylko na remont. Upewnij się, czy projekt zrobiony przez BP obejmuje instalację wewnętrzną, bo to może być przyczyna tego qui pro quo.

Hehe, projekt na 100% obejmuje. Pani zresztą widziała

a) wypełnione stare wnioski - osobno zgłoszenie na przyłącze i osobno na pozwolenie na budowę

b) wypełnione nowe zgłoszenie - na którym jak wół stało "budowa przyłącza i instalacji gazowej"...

A co do pozwolenia, to wg mojej (dotychczasowej) wiedzy pozwolenia nie wymaga budowa przyłącza. Z tego, co piszesz wynika, że zbiornik jest osobną sprawą...

Ciekawe ... Zastanawiam się też co w twoim przypadku jest przyłączem. Dla mnie przyłącze to odcinek od sieci gazowej (z której zasilani są różni odbiory) do licznika pojedynczego odbiorcy, a ściślej do zaworu głównego - tak jest w prawie energetycznym, a prawo budowlane tego chyba nie definiuje. Według tego wyglądałoby, że nie budujesz żadnego przyłącza tylko "instalację zbiornikową na gaz płynny" (a to oznacza wiecej niż sam zbiornik, więc pewnie może obejmować także kawałek rury między zbiornikiem a domem) - na to nie trzeba pozwolenia i (chyba) wewnętrzną instalację gazową (w moim pozwoleniu wewnętrzna instalacja obejmuje wszystko od licznika w płocie, więc także parę metrów rury w ziemi). Jak kto się bardzo uprze to może powiedzieć, że instalacja zbiornikowa obejmuje także wszystko wewnątrz domu, tylko wtedy przepisy o pozwoleniach - tak już dostatecznie kretyńskie - stałyby się jeszcze bardziej durne - bo chyba różnica - pod względem bezpieczeństwa - między instalacją wewętrzną na gaz z butli a instalacją na gaz ziemny jest niewielka.

Jak kto się bardzo uprze to może powiedzieć, że instalacja zbiornikowa obejmuje także wszystko wewnątrz domu, tylko wtedy przepisy o pozwoleniach - tak już dostatecznie kretyńskie - stałyby się jeszcze bardziej durne - bo chyba różnica - pod względem bezpieczeństwa - między instalacją wewętrzną na gaz z butli a instalacją na gaz ziemny jest niewielka.

Wygląda trochę na to, że to kolejny przypadek różnej interpretacji prawa przez różne urzędy. Butla jest u mnie rozwiązaniem awaryjnym - miałem też kontakty z gazownią i oni rozbijali na kawałki (inaczej niż u Ciebie): przyłącze i instalację wewnętrzną.

Bardzo fascynuje mnie w tym momencie co się stanie gdy

a) przy odbiorze - po zbudowaniu instalacji, nagazowaniu etc. okaże się, że jednak powinienem mieć pozwolenie na budowę

b) przyjdzie mi w przyszłym roku budować "sieciową" instalację - czy będzie potrzebne pozwolenie na budowę...

Co za paranoja :-(

Pozdrawiam

Maciek

Według ustawy "Prawo Budowlane" z 1994r. tylko remont już istniejącej instalacji wewnętrznej w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych nie wymaga pozwolenia na budowę. Wynika z tego. że położenie całkowicie nowej instalacji wymaga pozwolenia na budowę.

Jeśli chodzi o butle to nie jest wymagane pozwolenie przy wykonaniu "instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych" (art. 29 ust. 1 pkt 19). Przyłącze również wymaga tylko zgłoszenia (pkt 20).

No to jeszcze jedno pytanie: przekopałem się przez prawo budowlane i nie znalazłem nigdzie wprost stwierdzenia, że potrzebne jest osobne pozwolenie na budowę instalacji gazowej wewnątrz budynku. Być może źle szukałem. Wprost mówi się o instalacji zbiornikowej i przyłączu - ale o instalacji WEWNATRZ budynku ani słowa.

Powstaje więc pytanie, jaka jest podstawa prawna wg której wymaga się pozwolenia na budowę na coś WEWNĄTRZ budynku ?

A co jest w sytacji gdy mam projetk "gotowy" który zawiera między innymi projekt wewnetrzej instalcji gazowej? Wykonuję istalację przy budowie domu a sprawę budowy przyłącza (uzgodnienia i pozwolenie) bierze na siebie do "gazownia". Ja wykonuję instalcję gazową wewnetrzną i musze miec na nią osobne pozwolenie czy nie?

Macieii - oto co na temat instalacji zasilanej z butli mówi rozporządzenie w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki:

§ 156. [ Zaopatrzenie budynków w gaz ]

3. Instalację gazową zasilaną gazem płynnym ze stałych zbiorników lub baterii butli, znajdujących się na działce budowlanej na zewnątrz budynku, stanowi układ przewodów za głównym zaworem odcinającym zbiorniki, butle bądź kolektor butli, prowadzonych na zewnątrz lub wewnątrz budynku, wraz z armaturą, kształtkami i innym wyposażeniem, a także urządzeniami do pomiaru zużycia gazu w przypadku instalacji zasilającej więcej niż jednego odbiorcę, urządzeniami gazowymi oraz przewodami spalinowymi lub powietrzno-spalinowymi, jeżeli stanowią one element składowy urządzeń gazowych.

Należy z tego wnioskować, że jeśli pojemność butli nie przekracza 7m3, to zgodnie z Prawem Budowlanym nie potrzeba pozwolenia na instalację wewnątrz budynku - wystarczy zgłoszenie.

Macieii - oto co na temat instalacji zasilanej z butli mówi rozporządzenie w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki:

§ 156. [ Zaopatrzenie budynków w gaz ]

3. Instalację gazową zasilaną gazem płynnym ze stałych zbiorników lub baterii butli, znajdujących się na działce budowlanej na zewnątrz budynku, stanowi układ przewodów za głównym zaworem odcinającym zbiorniki, butle bądź kolektor butli, prowadzonych na zewnątrz lub wewnątrz budynku, wraz z armaturą, kształtkami i innym wyposażeniem, a także urządzeniami do pomiaru zużycia gazu w przypadku instalacji zasilającej więcej niż jednego odbiorcę, urządzeniami gazowymi oraz przewodami spalinowymi lub powietrzno-spalinowymi, jeżeli stanowią one element składowy urządzeń gazowych.

Należy z tego wnioskować, że jeśli pojemność butli nie przekracza 7m3, to zgodnie z Prawem Budowlanym nie potrzeba pozwolenia na instalację wewnątrz budynku - wystarczy zgłoszenie.

Eustachy,

Nie bardzo rozumiem, dlaczego z cytowanego przepisu ma wynikać, że na instalację gazową zasilaną ze zbiornika do 7 m sześć. wystarcza zgłoszenie? W nim jest mowa o instalacji gazowej zasilanej gazem płynnym ze zbiorników etc. Moim zadaniem wcale nie wynika z tego, że taka instalacja wewnętrzna jest częścią "instalacji zbiornikowej", o której mowa w art. 29 prawa budowlanego (wyliczającym zwolnienia z pozwoleń na budowę) - wówczas istotnie wystarczałoby zgłoszenie. A wspomniany artykuł 29 wyraźnie rozróżnia "instalację zbiornikową" od "instalacji gazowej w budynku mieszkalnym jednorodzinnym". Mówi o zasilaniu tej drugiej przez tę pierwszą. Podobnie mowa jest o "zasilaniu" w cytowanym przez Ciebie przepisie. Raczej nie miałoby to sensu, żeby taka instalacja zasilała samą siebie?

Fakt, że jak się widzi na co trzeba zezwolenia, a na co nie, jeśli chodzi o gaz, ma się duże wątpliwości (rozmawiałem z paroma gazownikami i też je mają) czy autor przepisów był całkiem trzeźwy albo czy na pewno działał w interesie publicznym (a może to tylko nasz ogranioczony umysł nie może tego pojąć?).

Konkludując, IMHO żeby być w zgodzie z prawem (jakbyśmy go nie oceniali), powinniśmy mieć pozwolenie na budowę wewnętrznej instalacji gazowej, z czego by ona nie była zasilana (z ziemi, zbiornika czy baterii butli), chyba że nasze pozwolenie na cały dom obejmuje także tę instalację. Czego wszytkim szczerze życzę, po swoich doświadczeniach z pozwoleniem, gazownią itp.

Hehe,

No więc pofatygowałem się dzisiaj do urzędu i odbyłem rozmowę w celu uzgodnienia stanowisk. I istotnie jest tak, że Panie z urzędu traktują instalację zbiornikową jako całość - razem z instalacją wewnętrzną.

Ciekawie sprawa się zaczyna rysować w kontekście przyszłego roku, kiedy będę dociągał gaz sieciowy. Wszyscy w urzędzie zgodnie twierdzą, że będę musiał uzyskać pozwolenie na budowę instalacji gazowej wewnątrz budynku i dać normalne zgłoszenie jeśli chodzi o instalację zewnętrzną.

Ciekawe jak można uzyskać pozwolenie na budowę czegoś, co jest już legalnie zbudowane ? Bo przecież nie każą mi rozbierać już istniejącej instalacji!

Pozdrawiam,

• 3 weeks później...