matth 08.09.2004 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Witam i mam pytanie .Moj majster chce lac fundamenty na koniec pazdziernika.Fundament ma byc lany w gruncie do poziomu terenu ,powyzej bloczki.Co Wy na to???!!! Czy to nie za pozno,no wiecie,moze lac jak cholera , a mysle ze to gorsze niz niewielkie przymrozki.Czy moze przelozyc to do wiosny?? Wczesniej nie moze bo ma az tyle roboty.Prosze o opinie. Pozdrowka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 08.09.2004 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 mozna robić,tym bardziej przy fundamencie lanym, pójdzie szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona75 08.09.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 W październiku - spokojnie - moi znajomi wylewali fundamenty w grudniu i bardzo byli z tej decyzji zadowoleni bo wczesną wiosną mogli juz murować mury pod koniec kwietnia kończyli stan surowy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 08.09.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Róbcie, dlaczego od razu zakładać , że pogoda będzie zła?Wiele osób zaczyna tak póżno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan 08.09.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 lałem w listopadzie ubiegłego roku, nic złego się nie stało pomimo przymrozków, także do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 08.09.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Ja też zamierzam robić fundamenty w pażdzierniku. Najprawdopodobniej pod koniec. Mój kolega zaczynał we wrześniu i tylko dachówke kładł na początku roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 09.09.2004 01:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 No to moge spac spokojnie Wynik 5 do 0 to calkiem niezle ,lepiej niz nasi z Anglia. Dzieki Wam za wsparcie i rady Nie ma jak to forumowicze!!! pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 10.09.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 mY TEZ PRZYMIERZAMY SIE NA PAZDZIERNIK. MIELISMY DUUUUUUZO DOKUMENTÓW DO SKŁADANIA W NASZEJ GMINIE, WIEC TEN TERMIN. POWODZENIA DLA OSTATNIEJ TURY W TYM ROKU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.09.2004 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Wykonaj te fundamenty. Najważniejsze by w dzień w którym będziesz wylewał nie było ulewy. Od następnego dnia możesz już fundamenty zabezpieczać przed ewentualnymi przymrozkami a deszcz już im nie zaszkodzi. Od wczesnej wiosny, bez konieczności babrania się w błocie możesz zabrać się za dalsze etapy.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.09.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 to kwestia temperatury, jak w nocy będą przymrozki ja bym nie wylewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 14.09.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Spoko, możecie startować -- też tak zaczynałem, w październiku gleba jest na takich głębokościach na tyle ciepła, że nic nie będzie się dziać, a gruda jak sama nazwa wskazuje zaczyna się w grudniu. Poza tym zaobserwujcie obecne prognozy pogody.. 20 st. ciepła w styczniu!!!. Na wiosnę ruszacie spokojni już z kolejnego szczebla Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 17.09.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ja kopałem i betonowałem fundament w zeszłym roku w październiku, jak tylko uzgodnili mi projekt i odebrałem dziennik budowy - gdy po pierwszych przymrozkach, w trakcie których przygotowaliśmy zbrojenie, nastało parę cieplejszych dni. Zdążyłem z wylaniem wszystkiego, tak samo jak Ty, aż do poziomu gruntu (równo z terenem), prosto w wykopie. W nocy było około -2 czy -3 stopni, ale to betonowi nic nie szkodzi. Roboty betonowe bez żadnych dodatków do mieszanki można prowadzić nawet do -5 stopni, bo mieszanka betonowa w trakcie wiązania wydziela tyle ciepła, że o te 5 stopni powyżej temperatury otoczenia sama się podgrzewa. I to dotyczy zwykłych elementów, np. nadproży czy stropów. Fundament wylewany z gruchy razem ze ścianą fundamentową, jest ogromnym, wielotonowym monolitem, w dodatku zagłębionym w ziemi, która sama stanowi wcale nienajgorszą izolację, i dałby się pewnie bezpiecznie zalać nawet i przy -10 stopniach. W razie psiej pogody możnaby najwyżej przyrzucić go luźno jakąś folią techniczną po wylaniu, a z boków na folię położyć parę głazików lub odrobinę piachu żeby folia nie odfrunęła, i tak zostawić na noc, żeby deszcz czy śnieg nie rozcieńczały wody zarobowej. Uszy do góry! Aha! I nie zapomnij żeby kierownik budowy odebrał zbrojenie przed zalaniem! Mój by o mały włos nie zdążył (chyba że Ci wpisze do dziennika odbiór na piękne oczy). - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KFKF 17.09.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ja również wykonywałem stan zerowy w październiku. Możesz śmiało zaczynać prace. Proponuję tylko nie wylewać po wymurowaniu ścian fundamentowych podsadzki, tylko poczekać aż ziemia ładnie siądzie przez zimę, następnie na wiosnę ubić ją mechanicznie. Dzięki temu będziesz miał dobrze ubite warstwy pod podłogą i nie zrobią Ci się pustki powietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 17.09.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 DO DZIEŁA ! Ja wylewałem ławy i fundameny końcem października 2001.Akurat trafiłem na piękną jesienną pogodę.Temperatura w nocy spadała do ok.+2 - + 4 stopnie. Znad fundamentów, unosiła się lekka para, co swiadczy o ilości ciepła wydzielanej podczas wiazania betonu.Śmiało możesz brać się do roboty.Jeżeli obawiasz się przymrozków, to dodaj do masy betonowej srodek przeciwzamarzaniowy.Nie sa to aż jakieś straszne pieniądze, ale jeżeli chcesz spać spokojnie to lepiej dodaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.09.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Fundamenty lać z gruszki do wykopu to można ze zwykłego betonu i przy -3 stopniach spodziewanych w nocy. Tylko po wylaniu trzeba na 3 dni przykryć czymkolwiek (folia, papiery).Natomiast murowanie z bloczków wymaga dodatków mrozowych do zaprawy. Te dodatki nie są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 18.09.2004 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 no widze ze temat sie troche ruszyl.Jeszcze raz wielkie dzieki za porady pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia.m 18.09.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 My tez chcemy ruszyc w pazdzierniku, wiec uwazam ze to bardzo dobry termin. Zreszta murarz bardzo odpowiedzialny powiedzial ze mozna stawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 19.09.2004 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 witaj malgosiu.Ciekaw jestem gdzie w zdunskiej budujesz o ile to nie tajemnica pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia.m 21.09.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 witaj malgosiu.Ciekaw jestem gdzie w zdunskiej budujesz o ile to nie tajemnica pozdrawiam Jeśli wszystko dobrze pojdzie to przy Sieradzkaiej. Jestes ze Zduńskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 23.09.2004 02:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Jeśli wszystko dobrze pojdzie to przy Sieradzkaiej. Jestes ze Zduńskiej? Owszem,ale zamierzam budowac na wsi w okolicach zdunskiej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts