James Deann 08.05.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Witam . Mam pytanie do bardziej zaawansowanych elektryków niż ja. Mam w części ogrodu instalację 12V . Problem cały tkwi w małym wyborze lamp ogrodowych na 12V . Moje pytanie czy można w jakiś sposób podłączyć lampy led na 230v pod moją instalacje 12V. Pewnie jestem naiwny myśląc, ze wystarczy ominąć to ustrojstwo w lampie to było by zbyt proste: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Nie można.Jak sądzę, instalacja jest wykonana przewodami/kablami 2-żyłowymi, co jednoznacznie dyskwalifikuje ją do napięcia sieciowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 08.05.2017 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Czyli problem w lampach ledowych? Bo troche nie kumam. Przecież gdy zainstaluje lampę na 230V na żarówkę gwint e27 z tym że założę żarówkę 12V z takim gwintem to lampa będzie świecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Czyli problem w lampach ledowych? Bo troche nie kumam. Przecież gdy zainstaluje lampę na 230V na żarówkę gwint e27 z tym że założę żarówkę 12V z takim gwintem to lampa będzie świecić... Tak, będzie. Tylko jest różnica pomiędzy tymi napięciami, a co za tym idzie, ochroną przeciwporażeniową użytkowników tej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 08.05.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ...rozumiem właśnie ze wzgledow bezpieczeństwa jest 12v ponieważ mamy małe ciekawskiecie świata bąble . Czyli lamp led 230v nie podłącze pod 12v natomiast te na zwykle żarówki mogę spokojnie bezpiecznie i bez problemów podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ...rozumiem właśnie ze wzgledow bezpieczeństwa jest 12v ponieważ mamy małe ciekawskiecie świata bąble . Czyli lamp led 230v nie podłącze pod 12v natomiast te na zwykle żarówki mogę spokojnie bezpiecznie i bez problemów podłączyć? Ktoś tu czegoś nie rozumie. Nie można tej instalacji podłączyć pod napięcie 230 V po prostu. I nie jest ważne, jakie źródła światła (na 230 V) będą użyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 08.05.2017 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 źle się zrozumieliśmy. Ja nie chcę podłączyć ta instalacją 230V. Ja nadal chce mieć 12V tylko byłem ciekaw czy jest jakaś techniczna prosta możliwość pod moją instalację 12V podłączyć lampę LED która jest dedykowana pod 230V. Chce zachować 12V ale wymarzyła mi się lampa Led. Nie mam pojęcia czy taka lampa led 230V będzie świecić jak podłącze pod 12v? Bo jak wspomniałem wyżej te lampy na żarówki e27 nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 08.05.2017 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ...z lampa 230v na żarówki e27 wymieniam żarówkę na 12v i działa. Natomiast z ledami pewnie to nie taki prostu temat. Jestem ciekaw czy można w jakiś prosty sposób taką lampę LED 230v przerobić na 12v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Ja jednak stanowczo bym odradzał bezrefleksyjny montaż żarówki 12V pod instalację 230V, o czym, zdaje się autor pisze. To tak dla czytających na przyszłość.Owszem, lampa (w sensie oprawy) może być zasilana 230V, ale w środku jest układ obniżający napięcie np. do 12V umożliwiający montaż żarówki czy też pracę diod LED (które mogą być w bardzo różny sposób zasilane).Jest całe multum źródeł światła na 12V, więc po co te kombinacje z lampami na 230V w instalacji 12V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 09.05.2017 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Ja jednak stanowczo bym odradzał bezrefleksyjny montaż żarówki 12V pod instalację 230V, Nie - Panowie nie jestem mistrzem w elektryce , ale takie rzeczy wiem. Już pisałem wyżej ze mam i chce zachować instalację 12V . Moje pytanie brzmiało czy lampę LED przeznaczoną pod 230V mogę jakoś przerobić, abym mógł podłączyć pod swoją instalację 12V . Lampę przeznaczoną pod 230v na żarówki e27 podłącze bez problemu zakładając do niej żarówkę 12V. Natomiast w lampach gdzie źródłem światła są ledy, a nie żarówki jest dla mnie zagadką jak to zrobić. Powtarzam nie chcę puszczać w moją instalację 230v ma być nadal 12v ale chcę podłączyć lampę LED która jest przeznaczona pod 230v. Jeśli ktoś wie jak taką lampę LED 230v przerobić pod 12v to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 09.05.2017 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 ...a kończąc to niestety lamp ogrodowych na 12V jest nieporównywalnie mniej niż 230v stąd moje zainteresowanie taką przerobką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.05.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 (edytowane) Ponieważ problemem nie jest samo zasilanie lampy tylko źródło światła w niej użyte. Czasami wystarczy wkręcić/włożyć innego typu żarówkę albo wymienić oprawkę. To wszystko zależy od konkretnej lampy i tego, co w niej siedzi.Są dostępne żarówki LED na 12V z gwintem E14 i E27. Wówczas nic nie przerabiasz tylko wkręcasz inną żarówkę (o ile jakaś była). Zakładając oczywiście, że to zwykła lampa i sama instalacja 12V wytrzyma obciążenie. Edytowane 9 Maja 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 09.05.2017 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 ...rozumiem a co z lampami typowo na ledach a nie na żarówkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.05.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 To samo, wszystko zależy co w niej siedzi, ale generalnie lampy mają wymienne źródła światła. Pomijamy lampy typu naświetlacze oparte na diodach typu Power Led, bo często koszt diody czy przetwornika jest równy nowej lampie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Deann 09.05.2017 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts