Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak sprawdzic poziom wod gruntowych

Recommended Posts

geolodzy mówią że najlepiej na początku kwietnia, wtedy zbadaj grunt, albo lepiej teraz przed zimą zaryzykuj i po prostu zrób dreanż i już.

Chyba jesteś z Wrocławia - z jakiego rejonu? Bo są rejony w których większośc działek ma wysoki poziom wód i bez drenażu nie da rady

z okolic wrocka.

Co do drenazu to go mam ale specyficznie wykonany otoz

odkopalem fundamenty zaizolowalem na to folia kubelkowa.

Wykop na glebokosc ok80cm tyle maja moje fundamenty.

w wykop wsypalem zwir no i rura drenazowa niestety z przyczyn technicznych nie na poziomie lawy tylko na poziomie polowy wysokosci fundamentow(problemy techniczne).

W studni zbiorczej zebralo sie niewiele wody pewnie dlatego ze rura dosc wysoko polozona ale licze ze podczas rozstopow drenaz zbierze wode powierzchowna i co ty na to?

w wykop wsypalem zwir no i rura drenazowa niestety z przyczyn technicznych nie na poziomie lawy tylko na poziomie polowy wysokosci fundamentow(problemy techniczne).

to dobrze - mi na forum mówili zeby nie dawać drenażu na poziomie ławy tylko wyżej,

W studni zbiorczej zebralo sie niewiele wody pewnie dlatego ze rura dosc wysoko polozona ale licze ze podczas rozstopow drenaz zbierze wode powierzchowna i co ty na to?

no i o to chodzi - nie będzie dopuszczać do zawilgocenia budynku

co robisz z wodą z drenażu - masz kanalizację burzową, czy puszczasz do rowu melioracyjnego?

to dobrze - mi na forum mówili zeby nie dawać drenażu na poziomie ławy tylko wyżej,

no i o to chodzi - nie będzie dopuszczać do zawilgocenia budynku

co robisz z wodą z drenażu - masz kanalizację burzową, czy puszczasz do rowu melioracyjnego?

w tym rzecz rura jest na wysokosci polowy fundamentow czyli 40 cm i do studni zbiorczej nie wplywa prawie wcale wody czy oznacza to ze jej po prostu tam nie ma a moze zacznie sie pojawiac przy rostopach?

Jeśli teraz woda jest na 1,8 to w czasie roztopów będzie na pewno płycej, nie ma siły.

Zresztą cały Wrocław jest na wodzie, czy to północ, czy południe :) Może w Sobótce wody gruntowej nie mają

ale co robisz z wodą - odprowadzasz do rowu czy do kanalizacji burzowej?

Jeśli teraz woda jest na 1,8 to w czasie roztopów będzie na pewno płycej, nie ma siły.

Zresztą cały Wrocław jest na wodzie, czy to północ, czy południe :) Może w Sobótce wody gruntowej nie mają

ale co robisz z wodą - odprowadzasz do rowu czy do kanalizacji burzowej?

do kanalizy burzowej ale jak pisalem to narazie wody nie ma

• 9 years później...
Koledzy z uwagi, że są silne roztopy postanowiłem sprawdzić poziom wód gruntowych. Jednego dnia wykopałem 120 cm. Następnego dnia było tam sucho. Przeniosłem się w inne miejsce, względnie niżej położone i kopałem nowy dół. Nakopałem 150cm i poszedłem odpocząć. Kiedy wróciłem na dnie pojawiła się już woda. Czy to oznacza, że mam poziom wód gruntowych 150cm, czy naplyw po czasie się nie liczy ponieważ woda z całej okolicy spłyneła do dołka na zasadzie jak działa melioracja? Jak to interpretować?