pchlistosc 08.09.2004 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 geolodzy mówią że najlepiej na początku kwietnia, wtedy zbadaj grunt, albo lepiej teraz przed zimą zaryzykuj i po prostu zrób dreanż i już. Chyba jesteś z Wrocławia - z jakiego rejonu? Bo są rejony w których większośc działek ma wysoki poziom wód i bez drenażu nie da rady z okolic wrocka. Co do drenazu to go mam ale specyficznie wykonany otoz odkopalem fundamenty zaizolowalem na to folia kubelkowa. Wykop na glebokosc ok80cm tyle maja moje fundamenty. w wykop wsypalem zwir no i rura drenazowa niestety z przyczyn technicznych nie na poziomie lawy tylko na poziomie polowy wysokosci fundamentow(problemy techniczne). W studni zbiorczej zebralo sie niewiele wody pewnie dlatego ze rura dosc wysoko polozona ale licze ze podczas rozstopow drenaz zbierze wode powierzchowna i co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.09.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Pytania sąsiadów, rolników czy poziom w studni niestety nie są wiarygodne jedynie wykopy lub odwierty. u mnie geolog w jednym rogu domu napotkał wodę na głębokości 1,5 m poniżej gruntu, a w pozostałych rogach do 4,5 m było sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.09.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 odkopalem fundamenty zaizolowalem na to folia kubelkowa. Wykop na glebokosc ok80cm tyle maja moje fundamenty. w wykop wsypalem zwir no i rura drenazowa niestety z przyczyn technicznych nie na poziomie lawy tylko na poziomie polowy wysokosci fundamentow(problemy techniczne). to dobrze - mi na forum mówili zeby nie dawać drenażu na poziomie ławy tylko wyżej, W studni zbiorczej zebralo sie niewiele wody pewnie dlatego ze rura dosc wysoko polozona ale licze ze podczas rozstopow drenaz zbierze wode powierzchowna i co ty na to? no i o to chodzi - nie będzie dopuszczać do zawilgocenia budynku co robisz z wodą z drenażu - masz kanalizację burzową, czy puszczasz do rowu melioracyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.09.2004 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 odkopalem fundamenty zaizolowalem na to folia kubelkowa. Wykop na glebokosc ok80cm tyle maja moje fundamenty. w wykop wsypalem zwir no i rura drenazowa niestety z przyczyn technicznych nie na poziomie lawy tylko na poziomie polowy wysokosci fundamentow(problemy techniczne). to dobrze - mi na forum mówili zeby nie dawać drenażu na poziomie ławy tylko wyżej, W studni zbiorczej zebralo sie niewiele wody pewnie dlatego ze rura dosc wysoko polozona ale licze ze podczas rozstopow drenaz zbierze wode powierzchowna i co ty na to? no i o to chodzi - nie będzie dopuszczać do zawilgocenia budynku co robisz z wodą z drenażu - masz kanalizację burzową, czy puszczasz do rowu melioracyjnego? w tym rzecz rura jest na wysokosci polowy fundamentow czyli 40 cm i do studni zbiorczej nie wplywa prawie wcale wody czy oznacza to ze jej po prostu tam nie ma a moze zacznie sie pojawiac przy rostopach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.09.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Jeśli teraz woda jest na 1,8 to w czasie roztopów będzie na pewno płycej, nie ma siły. Zresztą cały Wrocław jest na wodzie, czy to północ, czy południe Może w Sobótce wody gruntowej nie mają ale co robisz z wodą - odprowadzasz do rowu czy do kanalizacji burzowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 09.09.2004 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Jeśli teraz woda jest na 1,8 to w czasie roztopów będzie na pewno płycej, nie ma siły. Zresztą cały Wrocław jest na wodzie, czy to północ, czy południe Może w Sobótce wody gruntowej nie mają ale co robisz z wodą - odprowadzasz do rowu czy do kanalizacji burzowej? do kanalizy burzowej ale jak pisalem to narazie wody nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 18.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Koledzy z uwagi, że są silne roztopy postanowiłem sprawdzić poziom wód gruntowych. Jednego dnia wykopałem 120 cm. Następnego dnia było tam sucho. Przeniosłem się w inne miejsce, względnie niżej położone i kopałem nowy dół. Nakopałem 150cm i poszedłem odpocząć. Kiedy wróciłem na dnie pojawiła się już woda. Czy to oznacza, że mam poziom wód gruntowych 150cm, czy naplyw po czasie się nie liczy ponieważ woda z całej okolicy spłyneła do dołka na zasadzie jak działa melioracja? Jak to interpretować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 18.02.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Poziom wody w dołku zobrazuje poziom wody w gruncie. Naczynia połączone. Ten poziom na ogół ulega dużym wahaniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 18.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jeśli tylko sąsiad nie lał Ci wody w ten dół przez czas jak Cię nie było to wszystko wskazuje na to że są to wody gruntowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts