Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu, jaka grubo???

caleb

Recommended Posts

Witam,

Mam krokwie 20 cm, folia wysokoparoprzepuszczalna Delta Vent.

Jaką grubośc wełny byście mi radzili .

W projekcie mam 18 cm między krokwiami, wykonawca dachu radziołmi dac 15 między krokwiami + 5 od spodu krokwi, a w hurtowni chcami sprzedać 20 cm. Nie wiem czy dopychać wełne do foli, czy jednak zostawić szczelinę? Jestem skołowany,co wybrać?

15+5

18+0

18+5

20+0

20+5

Pomóżcie.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wlasnie skonczylem ukladac welne na poddaszu.

Wnioski:

- koniecznie dwie warstwy aby druga warstwa uszczelnila ewentualne nieszczelnosci pierwszej

- 20cm w sumie powinno wystarczyc, tak jest u mnie, jednak warto zastanowic sie czy nie wykonac 18 cm miedzy krokwiami + 2cm pustki powietrznej i dodatkowo 5 cm welny na stelazu dobitym do krokwi. Cena welny jest bardzo niska jesli chodzi o koszt pozniejszego ogrzewania. Za 107mkw grubosc15+5cm zaplacilem jedyne 1700zl.

caleb

Daj 18cm+5cm i tak te 18 cm rozpręży się do 20cm, a jeżeli nie to szczelina która powstanie do foli nie zaszkodzi, a pomoże. Im więcej powietrza jest w wełnie tym lepiej izoluje. Ja mam krokwie 17cm, a wełnę kupiłem 15cm i wcałe nie widzę aby była cieńsza od krokwi+8cm w poprzek pod krokwiami

Nasze krokwie mają 8x18. Folia wysokoparoprzepuszczalna. Zamierzam dać 20 cm wełny między krokwie a potem zobaczymy, może jeszcze 5 cm. dodatkowo

Jeśli krokwie mają tylko 18cm to mocno bym się zastanowił czy dawać 20cm - bo niby gdzie rozpręży się wełna, będzie ściśnięta i dopychać folię do dachówek. Ja w podobnej sytuacji daję 15cm między krokwie i potem wpoprzek 10 cm na ruszcie pod.

Fakt najlepiej dac 18 cm tylko że nie ma takiej grubości i trzeba to składac z dziesiatkii ósemki, co wychodzi w tej szmej cenie co 20 cm, a roboty wiecej

Grubosc 18 cm jak najbardziej jest - zarowno z Isover-Gulfiber jak i z Ursy.

Ja mam taka sama sytuacje (krokwie 18 cm ale welna 20 cm) i zamierzam nabic listwy 4x4 lub 4x5 na krokwie, zeby welna sie swobodnie rozprezyla. Dopiero potem dodatkowa warstwe welny wloze miedzy stalowy ruszt plyty gk. Nie wiem tylko, jak to bedzie dzialac w miejscu, gdzie ruszt nie bedzie bezposrednio pod krokwiami, ale bedzie jakas szczelina np. 2-3 cm (co przy niechceci moich poprzednich murarzy do poziomicy jest wiecej niz mozliwe). I jeszcze jeden problem: paroizolacja pojdzie na ruszt od spodu, a na nia juz tylko plyta gk. Tylko co poradzic w takim przypadku z wielokrotnym podziurawieniem folii przez wkrety do g-k? Jak to rozwiazaliscie u siebie?