androzek 18.03.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Zeby skończyc temat..Jeśli krokwie 18 to "18" między nie - jeśli jest folia wysokoparoprzepuszczalna a na to 5 cm w poprzek - jeśli dobra,ciepłą wełna ( Rockwool toprock )to udany kompromis - cena do jakości jeśli wełna z hipermarketu i zimniejsza to trochę więcej w poprzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.03.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 A ja mam krokwie 25 I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A ja mam krokwie 25 I co wtedy? 20cm w krokwie i 5cm na krokwie mozesz zaoszczedzic na membranie - nie bedzie musiala byc wysokoparoprzepuszczalne bo wentylacja bedzie ze hej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 19.03.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A ja mam krokwie 25 I co wtedy? Jesteś pewna? Wszystkie krokwie są takie czy tylko niektóre? I na końcu - masz takie krokwie w projekcie czy już na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 19.03.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A ja mam krokwie 25 I co wtedy? 20 cm na krokwie i 10 pod. Ponieważ krokwie są mostkami cieplnymi, warstwa, która pójdzie pod nie, jest ważniejsza od tej między krokwiami. Nie mówię, że 10 cm pod krokwiami dociepli lepiej niż te 20 między nimi, ale może tak: każdy centymetr pod krokwiami daje więcej od każdego centymetra pomiędzy nimi. A 30 cm docieplenia, to nie ekstrawagancja - to po prostu bardzo solidna i wskazana grubość izolacji cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A ja mam krokwie 25 I co wtedy? 20 cm na krokwie i 10 pod. Ponieważ krokwie są mostkami cieplnymi, warstwa, która pójdzie pod nie, jest ważniejsza od tej między krokwiami. Nie mówię, że 10 cm pod krokwiami dociepli lepiej niż te 20 między nimi, ale może tak: każdy centymetr pod krokwiami daje więcej od każdego centymetra pomiędzy nimi. A 30 cm docieplenia, to nie ekstrawagancja - to po prostu bardzo solidna i wskazana grubość izolacji cieplnej. to sie tyczy kazdego wymiaru krokwi .... choc uwazam, ze 10 na krokwie to przesada .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.03.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ludzie! Nie przesadzajcie! Do spełnienia norm wystarczy 16-18cm wełny! No i 10 ton węgla na zimę.... no chyba że chcecie tylko 5 ton węgla spalić to dawajcie nawet i 30cm... ...a na poważnie do spełnienia norm wystarczy tylko 16-18cm wełny ale niestety w dobie ciągle i szaleńczo wzrastających cen energii 20cm wełny to absolutne minimum! Zalecane to 25cm i to pomału staje się normą... dawno nie kładłem mniej... dzisiaj już 30cm nie szokuje chociaż jeszcze nie jest to powszechne. Inwestowanie w energooszczędność czy to w wełnę czy styropian czy też rekuperator zawsze się opłaci... teraz drożej wybudujecie ale później taniej będziecie mieszkać... ...i jeszcze mała dygresja...Nie powinno się mówić o docieplaniu, ocieplaniu tylko o izolacji! W lecie nie dociepla tylko izoluje od wysokiej temperatury dachu! I w lecie też przydaje się grubsza izolacja! W lecie dopiero odczuwa się stopień izolacji... przy 15cm wełny na poddaszu jest gorąco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ponieważ krokwie są mostkami cieplnymi, warstwa, która pójdzie pod nie, jest ważniejsza od tej między krokwiami. Nooooo ...a niektórzy to z samych mostków domy budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.03.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Żółtą folię można zdjąć. Nie klei się do niej za dobrze taśma uszczelniająca, więc da się zdjąć i położyć raz jeszcze pod rusztem. Fachowiec zapewne umówił się na konkretną cenę ale właśnie bez rusztu z profili. Jakby podał cenę z kładzeniem wełny dwukrotnie (między krokwie, żyłki, druga warstwa i ruszt) to by cena skoczyła i pewnie rodzice by szukali innego Niestety, tę pracę trzeba wykonać. Bo inaczej będzie troszkę zimno zimą , ale przede wszystkim gorąco latem i głośno przez cały rok. Ja mam 15 między krokwiami i 15 (miejscami 10) pod krokwiami. Tylko trzeba pamiętać że sufit będzie niżej i ściana kolankowa zmaleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 U mnie akurat nie ma tego problemu bo sufit właściwie jest płaski. Sciana 'kolankowa' ma koło 2 metrów I teraz pytanie. Ocieplać dach czy sufit (niech będzie: izolować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.03.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 U mnie akurat nie ma tego problemu bo sufit właściwie jest płaski. Sciana 'kolankowa' ma koło 2 metrów I teraz pytanie. Ocieplać dach czy sufit (niech będzie: izolować). ...sprawa jest prosta... izoluje (ociepla) się bezpośrednio nad płytą. Tworzenie pustek nad płytą przy izolowaniu całej połaci dachu jest nieekonomiczne- więcej wełny i później grzanie takich pustek (większa kubatura) ...na ten temat już było parę postów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 19.03.2008 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Żółtą folię można zdjąć. Nie klei się do niej za dobrze taśma uszczelniająca, więc da się zdjąć i położyć raz jeszcze pod rusztem. Fachowiec zapewne umówił się na konkretną cenę ale właśnie bez rusztu z profili. Jakby podał cenę z kładzeniem wełny dwukrotnie (między krokwie, żyłki, druga warstwa i ruszt) to by cena skoczyła i pewnie rodzice by szukali innego Niestety, tę pracę trzeba wykonać. Bo inaczej będzie troszkę zimno zimą , ale przede wszystkim gorąco latem i głośno przez cały rok. Ja mam 15 między krokwiami i 15 (miejscami 10) pod krokwiami. Tylko trzeba pamiętać że sufit będzie niżej i ściana kolankowa zmaleje Po 1. Taśmy uszczelniającej fachowiec nie przykleił wcale więc nie ma co zdejmować. Po 2. Fachowiec nie umawiał się z rodzicami na żadną kwotę (stawiał też więźbę, kładł dachówkę, robił podbitkę). Dowiedzieli się dopiero po robocie ile wyszło, więc nawet by im przez myśl nie przeszło żeby szukać kogoś innego. Po 3. Rodzice nie maja na poddaszu ścianki kolankowej. Skos jest od samej podłogi. Dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 17.04.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Jesteś pewna? Wszystkie krokwie są takie czy tylko niektóre? I na końcu - masz takie krokwie w projekcie czy już na dachu? No wiesz!! Oczywiście że jestem pewna ! Dom a la stodoła więc owszem - wszystkie. Czy mam na dachu to wystarczyło kliknąc w dziennik i bys wiedział że ścian jeszcze nie mam Ale krokwie czekają na mnie w tartaku - raczej już sie nie skurczą No to w końcu jak rozłożyc to 30 cm? (Folia Tyvek Pro więc może dotykać wełna folii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 30.11.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Witam! Dzisiaj ekipa rozpoczęła ocieplanie dachu. Dom ok 10x10m dach dwuspadowy z jedną lukarną, bez okien dachowych.Mam jednak wątpliwości co do sposobu. Wg wszelkich informacji jakie znalazłem na forach (chciałem robić to sam, ale brak czasu...), warstwę wełny dajemy między krokwie, a drugą warstwę (i o nią się rozchodzi), rozwijamy w poprzek nabijając na haki/grzybki i nakładamy profile. Tak przynajmniej mówi wideoporadnik Isovera, gdzieś widziałem też podobny filmik z Rookwool`a (ocieplam Toprock lambda 35). Ekipa natomiast, po montażu profili, nie demontuje ich (są co 40cm), upycha wełne między krokwie (15cm), i drugą warstwe tnie na paski 45cm szerokości i upycha lekko przesuwając względem krokwi, pomiędzy profile... niby jest wszystko szczelnie, pytanie czy faktycznie można tak robić? Firma ze sporym doświadczeniem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.12.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Lepiej włożyć paski wełny w metalowy profil CD60, a później uzupełnić wełną pomiędzy profilami – jak na zdjęciu. Rozwiązanie, które opisałeś może być niedokładne, bo łączenia wełny w warstwie od dołu krokwi zakrywa profil metalowy. Nie ma kontroli czy płyty są do siebie dociśnięte. Wciśnięcie wełny pod profil powoduje też, że powstaje szczelina pomiedzy wełną a płytą g-k. Dodatkowo sufit obniża się o kolejne 27mm obniża się sufit, czego można uniknąć gdy wełna będzie na równo z profilem.” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts