Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie strychu

Norbi89

Recommended Posts

Witam, czy ocieplać strych w domu ( część zaznaczona na czerwono) czy też nie ? Jeśli tak to czym i ile ? i czy zabudować podłogę na tym strychu ? zwykłe deski czy może płyta OSB ?

[ATTACH=CONFIG]388701[/ATTACH]

Rysunek poglądowy.

Jeśli ma tam mieszkać teściowa to bym mimo wszystko ocieplił. Jak mają tam mieszkać myszy i hulać wiatr to pewnie nie.

O mam podobne pytanie. Mam przypadek z teściową. Czy mogę Was prosić o podpowiedź? Strop lany, chyba jak u Kolegi zakładającego temat. Podpowiecie jakiś optymalny sposób na montaż drugiej warstwy wełny w poprzek krokwi? Nie będzie tam już żadnych kartongipsów. Czym wełnę potem zasłonić, żeby się z niej nie sypało? Będzie tam stał rekuperator i dodatkowo będzie to miejsce na "choinkę". Na stropie leżą instalacje i chciałbym tam częściowo wykonać podłogę z płyt OSB na jakiś tregrach drewnianych. Zostało mi trochę styropianu podłogowego 10cm i ostatnie miejsce gdzie go mogę wrzucić to jest pod płyty OSB. Czy pod nim powinna być jakaś warstwa paroszczelna, czy w tym miejscu jest niepotrzebna?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Michał

O mam podobne pytanie. Mam przypadek z teściową. Czy mogę Was prosić o podpowiedź? Strop lany, chyba jak u Kolegi zakładającego temat. Podpowiecie jakiś optymalny sposób na montaż drugiej warstwy wełny w poprzek krokwi? Nie będzie tam już żadnych kartongipsów. Czym wełnę potem zasłonić, żeby się z niej nie sypało? Będzie tam stał rekuperator i dodatkowo będzie to miejsce na "choinkę". Na stropie leżą instalacje i chciałbym tam częściowo wykonać podłogę z płyt OSB na jakiś tregrach drewnianych. Zostało mi trochę styropianu podłogowego 10cm i ostatnie miejsce gdzie go mogę wrzucić to jest pod płyty OSB. Czy pod nim powinna być jakaś warstwa paroszczelna, czy w tym miejscu jest niepotrzebna?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Michał

Najlepszym rozwiązaniem na pylenie waty jest zastosowanie, zamiast niej, pianki OK :) O ile nie dociera tam UV (światło słoneczne) to można zostawić bez żadnych zabezpieczeń a nic nie będzie się sypało za kołnierz. Jeżeli jednak jest tam okienko to wystarczającym zabezpieczeniem będzie natryskowe pomalowanie farbą dyspersyjną. Zabudowa g/k nie jest niezbędna.

Pozdrav

SM