Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, proszę napisać czy pecherzyk powietrza w dużym oknie typu FIX 240x230 będzie miał w przyszłości swoje następstwa? czy to tylko i wyłącznie defekt wizualny...? ( średnica około milimetra

[ATTACH=CONFIG]388744[/ATTACH]

Jest to wada i wiec reklamuj jesli dopiero co kupiles. Nastepstwo to takie ze w tym miejscu szyba jest ciensza i jak np. uderzysz przypadkowo czyms twardym to w tum miejscu moze po prostu szybciej peknac, zrobi sie dziurka, wglebienie.

Poza tym szpeci okno.

Jest to wada i wiec reklamuj jesli dopiero co kupiles. Nastepstwo to takie ze w tym miejscu szyba jest ciensza i jak np. uderzysz przypadkowo czyms twardym to w tum miejscu moze po prostu szybciej peknac, zrobi sie dziurka, wglebienie.

Poza tym szpeci okno.

Dzięki za opinię, już poinformowałem sprzedawcę, zapisał sobie to i chyba rozumiem że podlega to reklamacji. Gdyby to było mniejsze okno, pewnie nie robiłbym problemu, ale jest to duża tafla szkła i chyba każde takie niedociągniecie może skutkować tym o czym napisałeś, mam nadzieję że tą szybę mi wymienią. Dam znać, Pozdrawiam

• 5 months później...

Witam,

W nowo zakupionych i wstawionych oknach po umyciu zauważyłam, pęcherzyk powietrza wielkości główki od szpilki na środku szyby. Reklamowałam u firmy, która wstawiała okna. Poinformowali mnie, że producent nie uznał reklamacji powołując się na prawo budowlane, które podobno stwierdza, że aby można było uznać reklamację muszą być cztery pęcherzyki na 1m2 szyby. Czy to prawda?

Jeśli producent powołał się na prawo budowlane, to niech sprzedawca wskaże konkretny przepis.

Takie pęcherzyki są dopuszczalne. Różne firmy produkcyjne mają różne normy i w nich jest to opisane jako wada dopuszczalna. I teraz to raczej od strony sprzedającej zależy, jak bardzo ceni swoją renomę. Mój dostawca takie rzeczy wyłapuje na produkcji, a jak już się zdarzy to wymienia (tzn. przysyła nową szybę - ale też miałem wyłącznie drobne przypadki, bo wyobrażam sobie że w ogromnej szybie będzie to bardzo duży koszt i nie zdziwię się jeśli sięgnie do normy.. )