Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa energooszedna mit czy prawda?

zioom97

Recommended Posts

Witam, moze ten temat był juz przerabiany ale chciałbym odświeżyć . Mam zwykłą pompę 3 biegową, cały czas chodzi na 3 biegu z tego co widziałem w internecie pompy tego typu na 3 biegu potrzebują aż 90w mocy. Grzeje w sumie przez 7 miesięcy w roku i z moich wyliczeń wychodzi, że przez 7 miesięcy zapłace za prąd, który ona "zeżre" 227 zł. Czy warto zainwestować w pompe energooszedną bo i tak planuje wymiane. Koszt takiej pompki z wyższej półki to ok 700zł i dajmy na to ze bedzie pracowała na 8W i zużyje 20 zł przez ten sam okres. Wiec w sumie pompa zwraca się po 3-4 latach a i tak jest na nią 5 letnia gwarancja. I teraz moje pytanie czy nie pomyliłem się w obliczeniach? Czy naprawdę są aż takie różnice miedzy jednymi a drugimi ? I ostatnie czy warto ?

Do obliczeń korzystałem z internetowych kalkulatorów zużycia energii. Z góry dziękuje za pomoc :)

Mam wilo yanos pico 1-4 i bież od 4-22W

wilo yanos pico1-6 4-40W

Koszt tych pomp to 400-450zł. A są to przyzwoite pompy.

Przez 7mc ciągłej pracy twoja pompa weźmie ok 450kwh czyli w g11 ok 230zł

wilo yanos pico 4 metry (3 bieg) ok 110kwh ok50-60zł

wilo yanos pico 6 metry (3 bieg) ok 200kwh ok 100zł

Specjalnie chyba niewarto wymieniać poczekać na zgon obecnej i wtedy zmienić na elektroniczną. Chociaż to sprawa indywidualna można wymienić i płacić za prąd mniej, mnie j boli jednorazowy wydatek niż ciągły niewielki. Takie moje zdanie.

Edytowane przez kulibob

Czy warto zainwestować w pompe energooszedną bo i tak planuje wymiane. Koszt takiej pompki z wyższej półki to ok 700zł i dajmy na to ze bedzie pracowała na 8W i zużyje 20 zł przez ten sam okres. Wiec w sumie pompa zwraca się po 3-4 latach a i tak jest na nią 5 letnia gwarancja. I teraz moje pytanie czy nie pomyliłem się w obliczeniach? Czy naprawdę są aż takie różnice miedzy jednymi a drugimi ? I ostatnie czy warto ?

Skad porównanie 90 W do 8 W?, dla lepszego efektu mozna przyjąc nie 8 W a 4 W i wtedy opłacalnosc bedzie jeszcze lepsza. Takie dopasowanie mocy pompy do oczekiwan prowadzi do błednych wniosków. Realnie mozna przyjąc ze te 90 W to odpowiednik 22W, a moze i troche wiecej. Róznica pomiedzy tymi pompami nie jest az tak duza, to nie zarówka zwykła i ledowa.

tak jak pisze Asolt - nie ma aż takich różnic.

Tak czy inaczej - warto kupować pompy elektroniczne.

Natomiast zwykle pompa w kotle jest wbudowana i nie masz możłiwości jej zmiany. Więc jest to problematyczny temat.

Natomiast jeśli masz kilka pomp w tym jedną w kotle - to o oszczednosciach warto pomyśleć w taki sposób by wyeliminować zbędne pompy. W pewnych okolicznościach może to nie być możliwe.

U mnie pompa z kotła na 2 biegu grzeje cały dom. Pobór pompy grundfos z kotła (jeszcze sterego typu pompy) to około 50W na2 biegu. Cały kocioł bierze wtedy około 70W, powiedzmy ze te 20W to na wentylator i elektronikę. Pomiar watomiarką chińską więc moze byc obarczony błędem