yaro137 09.05.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Mam mieć ogrzewanie podłogowe na piętrze. Posadzkarze na gołą podłogę dali od razu styropian. Czy to będzie ok czy trzeba ściągać i dawać folię? Na styropianie oczywiście będzie folia na której zostaną rozłożone rurki id podłogówki. Jest tam 5cm styropianu akustycznego, który jest dość miękki. Czy nie będzie problemu z podpięciem do tego rurek? Są jakieś specjalne szpilki do miękkiego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Dobrze zrobili nie dając folii pod styro. Na poddaszu zapewne masz łazienkę(i), pomyśl co by było gdyby gdzieś nastąpił przeciek? U siebie folię położyłem tylko w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.05.2017 03:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Myślałem że właśnie po to folia żeby nie zalać parteru. Przecież pod rurki i tak idzie folia tylko ta jest zwykle podziurawiona szpilkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 10.05.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A ta pod styro jest podziurowiona kamyczkami przez buty ludzi chodzących przy ukladaniu styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.05.2017 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Kamyczki osobiście wymiatałem a posadzkarze chodzą w butach z płaską podeszfą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 10.05.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Wystarczy 5cm styro na poddaszu pod podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Myślałem że właśnie po to folia żeby nie zalać parteru. Przecież pod rurki i tak idzie folia tylko ta jest zwykle podziurawiona szpilkami. Bez folii będziesz miał czas na ewentualnie szybszą reakcję. Mniej wody na stropie się zbierze i będzie miała szansę odparować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.05.2017 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Tak tylko jak jest styropian to i tak ta woda by chyba się dobrze rozeszła zanim by się to wyłapało. A co sądzicie o tym styropianie akustycznym. Kładł ktoś podłogówkę na coś takiego? Trzyma to szpilki. Może są jakieś specjalne do takich miękkich styropianów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nie dawno w łazience na poddaszu miałem taki przeciek, nie wiem jak długo mógł trwać. Zalało mi sufit w gabinecie. Myślę, że folia zatrzymałaby o wiele więcej wody zanim doszłoby do mnie, że coś jest nie halo. Na reakcję było by o wiele za póżno, a wtedy po braku ujścia woda zaczęła by gnić i śmierdzieć. Pewnie skończyłoby się na skuwaniu posadzki.Zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.05.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Prawdopodobieństwo przecieku jest zerowe, rurki nie mają łączeń. Jak już to uszkadzają kolejne ekipy wiercąc jakieś niepotrzebne otwory. Ciśnienie w układzie roboczym to 2 bary. Brak szczelnej foli faktycznie umożliwi zauważenie wycieku na suficie i szybką interwencję w tym miejscu. Tak na marginesie ubezpieczyciel pokrywa koszty poszukiwania i likwidacji przecieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 U mnie akurat ciekło ze złączki zasilania zimnej wody bidetu, ukryta w zabudowie. Jeśli chodzi o OP to maszrację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.05.2017 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Brzmi rozsądnie. W takim razie folię damy tylko w łazience/pralni. Hydraulik też mi mówił, że rozszczelnienia nigdy się mu nie zdarzały. Raz ponoć tylko widział za granicą jak ktoś rurki poprzywiązywał do metalowej siatki i przez pracę stropu gdzieś się przetarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.05.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 U mnie akurat ciekło ze złączki zasilania zimnej wody bidetu, ukryta w zabudowie. . I co, konieczna była mała demolka ? Zastanawiam się nad trwałością łączeń zaciskowych? Może powinienem robić na rozdzielaczu, ale wówczas to byłby duży koszt, wtedy gdy każdy grosz się liczył, w trakcie budowy ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.05.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 foli na stropach się nie daje, jedynie na posadzkach umieszczonych na gruncie.Styropianu akustycznego pod podłogówkę sie nie daje, tylko zwykły EPS100Folia pokryta aluminium służy tylko i wyłącznie do odbijania podczerwienii(inaczej ciepła) ku górze, a nie w dół w styropian. Jeśli ma naniesiona kratownice to ułatwia układanie rur od podłogówki.Nie ma spinek do styro akustycznego, nie układa się podłogówki na styropianie akustycznym, jest za miękki i za kruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 I co, konieczna była mała demolka ? Zastanawiam się nad trwałością łączeń zaciskowych? Może powinienem robić na rozdzielaczu, ale wówczas to byłby duży koszt, wtedy gdy każdy grosz się liczył, w trakcie budowy ?! Niestety tak. Parę płytek do skucia, naszczęście przezornie zostawiłem dwie paczki takich samych płytek w zapasie. Fachowiec zamiast wkręcić jedną dłuższą mufkę łączącą wężyk z gniazdem skorzystał z dwóch krótkich Slawko123 nie wiem czy pamiętasz spór sprzed 5 niemal lat na temat stosowania folii pod styro na poddaszu i miejscach bezpośredniego styku z gruntem? Ładnie wszystko na ten temat było wyłożone. Nie chcę przytaczać bo coś mogę pokręcić, z grubsza chodził o migrację pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.05.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 nie pamiętam dokładnie, ale jedynie co mogłem zmienić zdanie to o folii alu pod same rury. ale wskaż link, to chętnie jeszcze raz poczytam. Co prawda ten etap jest juz za mną i zrobiłem dokładnie tak jak napisałem, z ta róznicą, ze na styro dałem jednak folie z opakowań po styropianie celem aby beton nie wlazł w szpary pomiędzy płyty styropianowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.05.2017 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Kurcze to kiepsko bo styropian już jest. Trochę to kosztowało żeby ściągać. Kierownik mi mówił że w szpary to piasku dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.05.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 niektórzy sypia piach, ale ja nie uznaje takiego rozwiązania, co najwyżej pianką wypełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.05.2017 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 pianką ciężko uzyskać równą powierzchnie zlicowaną z resztą. Gdzie się dało dałem piankę szczególnie za instalacjami położonymi przy ścianach zewnętrznych. Problem pozostaje tam gdzie leżą instalacje np 5 rurek w izolacji obok siebie albo kable w peszlach w paczkach po 4-5 jeden na drugim. Styropian tam nie dojdzie. Przy wielu warstwach przykryje się kolejną i zostaje pustka. Kwestia czy ta pustka to będzie problem. Ja np mam 4cm w pierwszej warstwie na parterze żeby w miarę zrównać przed wyłożeniem folii, ale i tak zostaje pełno miejsc gdzie do tych 4cm albo brakuje albo wystaje tam gdzie instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 10.05.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nie wiem jakie posadzki będziesz miał, natomiast nasz poradnik z bloga przyda się też dla jastrychu cementowo-piaskowego, jeśli nie myślałeś o anhydrycie: http://www.termolit.pl/blog/przygotowanie-podloza-pod-wylewke-anhydrytowa/ Punkt po punkcie opisaliśmy jak przygotować podłoże pod wylewkę z ogrzewaniem podłogowym. W przypadku piętra, nie daje się folii pod styropian. Styropianu akustycznego jako jedynej warstwy nie stosuje się przy ogrzewaniu podłogowym z wylewką, tak jak pisał ktoś wyżej konieczny jest EPS 100. Jeśli dużo mamy rur itd. oraz np. dużo odchyłek w poziomie, można do równania poziomu wykorzystać pianobeton, tj. lekki beton o doskonałych parametrach izolacyjności cieplnej i akustycznej, który możemy zastosować zamiast styropianu pod posadzkę. Pianobeton dzięki swojej płynnej konsystencji gwarantuje dobre wypełnienie przestrzeni wokół rur i innych instalacji izolując i chroniąc je przed uszkodzeniami, a także łatwo otula różnego rodzaju lary, słupy i schody. Pozwala to uniknąć uciążliwego układania i docinania tradycyjnych materiałów termoizolacyjnych, oraz związanych z tym niedokładności montażu. W przypadku pytań zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts