Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka na piętrze - kolejność warstw

Recommended Posts

Mam mieć ogrzewanie podłogowe na piętrze. Posadzkarze na gołą podłogę dali od razu styropian. Czy to będzie ok czy trzeba ściągać i dawać folię? Na styropianie oczywiście będzie folia na której zostaną rozłożone rurki id podłogówki. Jest tam 5cm styropianu akustycznego, który jest dość miękki. Czy nie będzie problemu z podpięciem do tego rurek? Są jakieś specjalne szpilki do miękkiego styropianu?

Myślałem że właśnie po to folia żeby nie zalać parteru. Przecież pod rurki i tak idzie folia tylko ta jest zwykle podziurawiona szpilkami.

Bez folii będziesz miał czas na ewentualnie szybszą reakcję. Mniej wody na stropie się zbierze i będzie miała szansę odparować.

Nie dawno w łazience na poddaszu miałem taki przeciek, nie wiem jak długo mógł trwać. Zalało mi sufit w gabinecie. Myślę, że folia zatrzymałaby o wiele więcej wody zanim doszłoby do mnie, że coś jest nie halo. Na reakcję było by o wiele za póżno, a wtedy po braku ujścia woda zaczęła by gnić i śmierdzieć. Pewnie skończyłoby się na skuwaniu posadzki.

Zrobisz jak uważasz.

Prawdopodobieństwo przecieku jest zerowe, rurki nie mają łączeń. Jak już to uszkadzają kolejne ekipy wiercąc jakieś niepotrzebne otwory. Ciśnienie w układzie roboczym to 2 bary. Brak szczelnej foli faktycznie umożliwi zauważenie wycieku na suficie i szybką interwencję w tym miejscu. Tak na marginesie ubezpieczyciel pokrywa koszty poszukiwania i likwidacji przecieku...

U mnie akurat ciekło ze złączki zasilania zimnej wody bidetu, ukryta w zabudowie.

.

I co, konieczna była mała demolka ?

Zastanawiam się nad trwałością łączeń zaciskowych?

Może powinienem robić na rozdzielaczu, ale wówczas to byłby duży koszt, wtedy gdy każdy grosz się liczył, w trakcie budowy ?!

foli na stropach się nie daje, jedynie na posadzkach umieszczonych na gruncie.

Styropianu akustycznego pod podłogówkę sie nie daje, tylko zwykły EPS100

Folia pokryta aluminium służy tylko i wyłącznie do odbijania podczerwienii(inaczej ciepła) ku górze, a nie w dół w styropian. Jeśli ma naniesiona kratownice to ułatwia układanie rur od podłogówki.

Nie ma spinek do styro akustycznego, nie układa się podłogówki na styropianie akustycznym, jest za miękki i za kruchy.

I co, konieczna była mała demolka ?

Zastanawiam się nad trwałością łączeń zaciskowych?

Może powinienem robić na rozdzielaczu, ale wówczas to byłby duży koszt, wtedy gdy każdy grosz się liczył, w trakcie budowy ?!

Niestety tak. Parę płytek do skucia, naszczęście przezornie zostawiłem dwie paczki takich samych płytek w zapasie.

Fachowiec zamiast wkręcić jedną dłuższą mufkę łączącą wężyk z gniazdem skorzystał z dwóch krótkich :bash:

Slawko123 nie wiem czy pamiętasz spór sprzed 5 niemal lat na temat stosowania folii pod styro na poddaszu i miejscach bezpośredniego styku z gruntem?

Ładnie wszystko na ten temat było wyłożone. Nie chcę przytaczać bo coś mogę pokręcić, z grubsza chodził o migrację pary wodnej.

nie pamiętam dokładnie, ale jedynie co mogłem zmienić zdanie to o folii alu pod same rury. ale wskaż link, to chętnie jeszcze raz poczytam. Co prawda ten etap jest juz za mną i zrobiłem dokładnie tak jak napisałem, z ta róznicą, ze na styro dałem jednak folie z opakowań po styropianie celem aby beton nie wlazł w szpary pomiędzy płyty styropianowe.

pianką ciężko uzyskać równą powierzchnie zlicowaną z resztą. Gdzie się dało dałem piankę szczególnie za instalacjami położonymi przy ścianach zewnętrznych. Problem pozostaje tam gdzie leżą instalacje np 5 rurek w izolacji obok siebie albo kable w peszlach w paczkach po 4-5 jeden na drugim. Styropian tam nie dojdzie. Przy wielu warstwach przykryje się kolejną i zostaje pustka. Kwestia czy ta pustka to będzie problem. Ja np mam 4cm w pierwszej warstwie na parterze żeby w miarę zrównać przed wyłożeniem folii, ale i tak zostaje pełno miejsc gdzie do tych 4cm albo brakuje albo wystaje tam gdzie instalacje.

Nie wiem jakie posadzki będziesz miał, natomiast nasz poradnik z bloga przyda się też dla jastrychu cementowo-piaskowego, jeśli nie myślałeś o anhydrycie:

http://www.termolit.pl/blog/przygotowanie-podloza-pod-wylewke-anhydrytowa/

Punkt po punkcie opisaliśmy jak przygotować podłoże pod wylewkę z ogrzewaniem podłogowym.

W przypadku piętra, nie daje się folii pod styropian. Styropianu akustycznego jako jedynej warstwy nie stosuje się przy ogrzewaniu podłogowym z wylewką, tak jak pisał ktoś wyżej konieczny jest EPS 100.

Jeśli dużo mamy rur itd. oraz np. dużo odchyłek w poziomie, można do równania poziomu wykorzystać pianobeton,

tj. lekki beton o doskonałych parametrach izolacyjności cieplnej i akustycznej, który możemy zastosować zamiast styropianu pod posadzkę. Pianobeton dzięki swojej płynnej konsystencji gwarantuje dobre wypełnienie przestrzeni wokół rur i innych instalacji izolując i chroniąc je przed uszkodzeniami, a także łatwo otula różnego rodzaju lary, słupy i schody. Pozwala to uniknąć uciążliwego układania i docinania tradycyjnych materiałów termoizolacyjnych, oraz związanych z tym niedokładności montażu.

W przypadku pytań zapraszam na priv.