Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dwukolorowe w wykuszu - pomocy

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem. Muszę wymienić okna w dwóch otworach okiennych. W każdym po 4 okna o wymiarach 660x2200, przy czym w jednym wszystkie stałe, w drugim dwa okna (środkowe) otwierane. Dodatkowo okna są w wykuszu, układają się w łuk, więc dochodzą jakieś łączniki. I co najważniejsze okna mają mieć dwa kolory (mieszkanie w bloku, muszę się dostosować). Na zewnątrz mają być zielone (gładkie, nie może to być faktura drewna; kolor - coś w stylu "Zieleń mchu" Renolit ale właśnie nie a'la drewniane). Wewnątrz mają być białe, też gładkie. Okna do montażu na parterze, z dojściem z ogródka więc pewnie jakaś antywłamaniowość się przyda. Co do energooszczędności to wiadomo czym lepiej (ściany w bloku mają współczynnik przenikania k=0,4). Co do materiałów to pewnie PCV ze względu na koszty ale tu się pojawia problem z kolorem zielonym, gładkim. Mam problem ze znalezieniem firm, które coś takiego mają w swojej ofercie (w PCV).

Podsumowując to zależy mi przede wszystkim (bo muszę) na tych dwóch, gładkich kolorach. A w dalszej kolejności na jak najlepszych parametrach (w tym łączników bo będzie ich tam w sumie 6 i boję się, że się z tego mostki zrobią) i cenie, która nie będzie równa cenie samochodu.

Na razie udało mi się uzyskać wycenę od jednej firmy w aluminium (ALUPROF MB-70HI) - 19 000 zł bez montażu.

I drugą wycenę w PCV (podobno zielone, gładkie ale nie widziałem próbnika) (EUROCOLOR EFEKTIV) - 12 500 zł bez montażu.

I pytania, czy te oferty mają sens? Jakie takie okna powinny mieć parametry? Czy są w ogóle firmy, które mają w PCV dwukolorowe profile z gładkimi kolorami? Czy coś tańszego się znajdzie? Dzwoniłem do wielu firm i w sumie to tylko Drutex powiedział, że ma tylko "drewniane" kolory a reszta się po prostu już nie odezwała.

Z góry dziękuje za pomoc. Zależy mi na informacji bo te okna to będzie prawie 30% kosztów mojego całego remontu i nie chcę tu jakieś fuchy sobie odwalić :).

Być może istnieje. Jest kilku dostawców oklein i może któryś ją ma.. ale nawet jeśli to musisz znaleźć firmę która zechce ją sprowadzić, okleić profile itd. Nie musi być tanio. Bo podstawowym problemem jest niszowość Twoich oczekiwań.

Tzn. zielony się spotyka, ale z paru metrów nie widać różnicy.

Być może istnieje. Jest kilku dostawców oklein i może któryś ją ma.. ale nawet jeśli to musisz znaleźć firmę która zechce ją sprowadzić, okleić profile itd. Nie musi być tanio. Bo podstawowym problemem jest niszowość Twoich oczekiwań.

Tzn. zielony się spotyka, ale z paru metrów nie widać różnicy.

Gra totalnie nie warta świeczki z uwagi na to że sztangi są 6 m A nikt nie bawi się w cyklu produkcyjnym oklejanie odcinków.

Już taniej cię wyniesie kupić okna aluminiowe w odpowiednim kolorze i może zamiast drążyć dalej ten temat zainteresuj się jakie to są koszty

W aluminium nie ma dopłaty za kolor jest dowolny kolor z palety RAL dostępny

Witam

Część firm oferuje okna pcv lakierowane w dowolnym kolorze RAL np: ( SONAROL). Na jednej inwestycji mam takie okna około 5 lat, trudne warunki (chemia) i sprawują się OK.

Oferuje też na pewno Amberline z Kołobrzegu, ale podejrzewam, że też kilku innych producentów - o tym pewnie najwięcej wiedzą dostawcy lakierów do malowania pvc. pzdr