Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas, jaki piec-dylemat

hano77

Recommended Posts

Witam :)

Stoję przed wyborem pieca do domu w/w firmy w rodzinie 4 osobowej.Dom "przy przyjemnej 12bis"budowany z Ytong 24cm (600tka),125m użytkowej wszystko ogrzewanie podłogowe.Posadzka 10cm styro, ściany będą min.16 grafit,Dach wełna 15cm(D-0,036)plus 10cm(D-0,038).Poddasze przez najbliższy czas nie będzie użytkowe.Na początku byłem przekonany że kupię IMMERGAS VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26KW ,ale czytam na forum że to za duży piec.Więc pomyślałem o VICTRIX 12 X TT 2 ERP z zasobnikiem(jeśli tak to jakim ).Wszystko sterowanie pokojowe.A teraz teraz dodatkowo pytam czy jest potrzebny zasobnik?Chyba że inny proponujecie,to jaki i dlaczego.Instalator proponował podobny firmy Brotje. Pozdrawiam i proszę o podpowiedź.

Witam :)

Stoję przed wyborem pieca do domu w/w firmy w rodzinie 4 osobowej.Dom "przy przyjemnej 12bis"budowany z Ytong 24cm (600tka),125m użytkowej wszystko ogrzewanie podłogowe.Posadzka 10cm styro, ściany będą min.16 grafit,Dach wełna 15cm(D-0,036)plus 10cm(D-0,038).Poddasze przez najbliższy czas nie będzie użytkowe.Na początku byłem przekonany że kupię IMMERGAS VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26KW ,ale czytam na forum że to za duży piec.Więc pomyślałem o VICTRIX 12 X TT 2 ERP z zasobnikiem(jeśli tak to jakim ).Wszystko sterowanie pokojowe.A teraz teraz dodatkowo pytam czy jest potrzebny zasobnik?Chyba że inny proponujecie,to jaki i dlaczego.Instalator proponował podobny firmy Brotje. Pozdrawiam i proszę o podpowiedź.

Mam tą 12-stkę przy większym metrażu, podłogówce na całości i podobnym ociepleniu. Daje radę bez problemu. Do tego mam zasobnik cwu UBS 160 i sterownik Tybox 137.

A ta 26kw dużo za duża będzie?u mnie w sumie jest 16 sekcji grzewczych(dół),mam dwie łazienki(prysznic ,wanna) no i kiedyś ta góra(około 90 m).Robiłeś OZC do swojego domu,jakie miałeś koszty ogrzania w sezonie.pozdrawiam

OZC nie robiłem, wziąłem z projektu i sam podjąłem decyzję co do producenta, modelu i mocy kotła. Grzałem nim tylko w październiku i zjadł 200 m3 gazu, reszta sezonu (w sumie do dziś) grzana kominkiem z PW.