Marek.M 10.05.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Usłyszałem wczoraj o takiej dziwnej sytuacji, która mnie zastanowiła. Mianowicie kominiarz kazał budować komin w nowym domu, w którym okna były nieotwieralne i wentylacja mechaniczna. Czy miał takie prawo? Czy jak chcę zbudować dom z oknami nieoteralnymi (no może tarasowe otwierane) i wentylacją mechaniczną, bez żadnego komina dymiącego, to kominiarz może się nie zgodzić? W ogóle jest on wtedy potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nie może wymóc budowy komina zapytaj go, czemu miałby służyć ? Przy oddaniu dokumentów budynku przed rozpoczęciem jego użytkowania dołączasz protokół z pomiarów WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 10.05.2017 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nie może wymóc budowy komina zapytaj go, czemu miałby służyć ? Przy oddaniu dokumentów budynku przed rozpoczęciem jego użytkowania dołączasz protokół z pomiarów WM.To nie było u mnie więc całkiem dokładnie nie wiem, po prostu zdziwiła mnie sytuacja. Kto robi pomiar WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Firma, która ją wykonuje, albo kominiadz, jeśli posiada odpowiednie uprawnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Może chodzi o komin wentylacyjny wyprowadzony z kotłowni w przypadku ogrzewania budynku piecem na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 I najciekawsze, że bez kominiarskiego kwitka wszystko stoi w miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 10.05.2017 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Może chodzi o komin wentylacyjny wyprowadzony z kotłowni w przypadku ogrzewania budynku piecem na paliwo stałe?Komina dymnego tam nie było, ale nawet gdyby to nie wystarczy wtedy kratka wentylacyjna, jeżeli ogólnie jest wentylacja mechaniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 10.05.2017 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Firma, która ją wykonuje, albo kominiadz, jeśli posiada odpowiednie uprawnieniaA jeżeli sam chcę wykonać WM, to tylko kominiarz zostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Komina dymnego tam nie było, ale nawet gdyby to nie wystarczy wtedy kratka wentylacyjna, jeżeli ogólnie jest wentylacja mechaniczna? Słyszałem, że nie. Kratka wentylacyjna przez ścianę na zew. tzw zetką. Kumpel się buduje i stoi przed podobnym dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A jeżeli sam chcę wykonać WM, to tylko kominiarz zostaje? Albo firma, która zrobi pomiar odpłatnie. Biorą chyba 30-40zł od anemostatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 11.05.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 U mnie w projekcie była grawitacja, zrobiłem mechaniczną, był kominiarz, odłoniłem kanały na strychu, uchyliłem bramę w garażu zrobił się ciąg w anemostatach wywiewnych. Wszedł do domu popatrzył zmierzył swoim urządzeniem ciag, napisał papier zainkasował odpowiednią kwotę i ta tym koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 11.05.2017 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 U mnie w projekcie była grawitacja, zrobiłem mechaniczną, był kominiarz, odłoniłem kanały na strychu, uchyliłem bramę w garażu zrobił się ciąg w anemostatach wywiewnych. Wszedł do domu popatrzył zmierzył swoim urządzeniem ciag, napisał papier zainkasował odpowiednią kwotę i ta tym koniec. Czyli dał się nabrać. A co jakby w lecie przyszedł, wtedy grawitacyjna praktycznie nie działa. Ciągu by nie było i...? Właśnie jak w lecie sprawdzają grawitacyjną, chyba, że ciągu nie sprawdzają w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts