Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór kominiarski

Recommended Posts

Usłyszałem wczoraj o takiej dziwnej sytuacji, która mnie zastanowiła. Mianowicie kominiarz kazał budować komin w nowym domu, w którym okna były nieotwieralne i wentylacja mechaniczna. Czy miał takie prawo?

Czy jak chcę zbudować dom z oknami nieoteralnymi (no może tarasowe otwierane) i wentylacją mechaniczną, bez żadnego komina dymiącego, to kominiarz może się nie zgodzić? W ogóle jest on wtedy potrzebny?

Komina dymnego tam nie było, ale nawet gdyby to nie wystarczy wtedy kratka wentylacyjna, jeżeli ogólnie jest wentylacja mechaniczna?

Słyszałem, że nie. Kratka wentylacyjna przez ścianę na zew. tzw zetką. Kumpel się buduje i stoi przed podobnym dylematem.

U mnie w projekcie była grawitacja, zrobiłem mechaniczną, był kominiarz, odłoniłem kanały na strychu, uchyliłem bramę w garażu zrobił się ciąg w anemostatach wywiewnych. Wszedł do domu popatrzył zmierzył swoim urządzeniem ciag, napisał papier zainkasował odpowiednią kwotę i ta tym koniec.

U mnie w projekcie była grawitacja, zrobiłem mechaniczną, był kominiarz, odłoniłem kanały na strychu, uchyliłem bramę w garażu zrobił się ciąg w anemostatach wywiewnych. Wszedł do domu popatrzył zmierzył swoim urządzeniem ciag, napisał papier zainkasował odpowiednią kwotę i ta tym koniec.

Czyli dał się nabrać. A co jakby w lecie przyszedł, wtedy grawitacyjna praktycznie nie działa. Ciągu by nie było i...? Właśnie jak w lecie sprawdzają grawitacyjną, chyba, że ciągu nie sprawdzają w lecie.