Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc,

jestem po pierwszym sesonie grzewczym, w trakcie którego wyszły błędy instalacyjne.

Obecnie dom ogrzewany (tylko podłogówka na parterze i poddaszu) piecem buderus 20kW.

Poza faktem, że moc jest za duża (zmniejszałem ustawieniami na 10kW), to miałem problem z dogrzaniem poddasza.

Cała instalacja oparta jest na pompie wbudowane w kocioł. Ta pompa niestety nie wyrabiała, gdyż maksymalny przepływ jaki osiągałem na poddaszu

był na poziomie 1,2l/h, przy obniżonym przepływie na parterze na poziomie 1l/h. A powroty z obiegów były zimne. (odpowietrzałem obwody kilka razy, więc ten temat można pominąć).

Wydajnośc pompy w kotle jest na poziomie 1300l/h przy 0m podnoszenia.

Po weryfikacji instalacji przez serwisanta buderusa, serwisant stwierdził, że wymagana jest dodatkowa instalacja w postaci sprzęgła oraz dodatkowej pompy.

Pompę wybrałem grundfoss alpha 2 25-60, natomiast mam problem ze sprzęgłęm. Nie wiem jakie wybrac, jeden parametr jest pewny, to moc <30kW oraz, że ma być izolowane.

Prośba o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

M.M.

https://forum.murator.pl/topic/229124-piec-jednofunkcyjny-pod%C5%82og%C3%B3wka-240m2-jakie-sprz%C4%99g%C5%82o/

Masz mniej grzanych podłóg, poza tym sprzęglo to zawsze jedna pompka więcej, a nie dwie..

Więc można było lepiej

Dzisiejsze elektroniczne pompki biorą mało energii. Jedna czy dwie nie zrujnują budżetu. A podłóg mam niewiele mniej bo dokładnie 213 m2.

No i...ostatni rachunek za prąd 200 zł (za 2 m-ce) to chyba nie dużo, nie?

Zawsze jestem zdania, że jeśli można mniej, przy mniejszym wydatku na zakup, i takim samym efekcie końcowym, to warto

Jeśli brakuje wydajności pompy do raczej zastąpienie jednej pompy jedną pompą nic nie wniesie tylko będziesz musiał zastosować dwie pompy po jednej na kondygnację.

W tym co piszesz KolesMaz też widzę sprzeczności bo jak moc za duża jeśli powrót jest zimny?

U mnie na pompie z kotła bez problemu radzi sobie z podobną powierzchnią i to pompa wbudowana na drugim biegu a nie na trzecim.

BYć może masz zbyt rzadko rurki położone lub zbyt długie obiegi i stąd powrót zimny.

Ustaw kocioł na moc 5kW i włącz żeby grzał non stop i po 1-2 dobach musi się wszystko nagrzać. To znaczy ustaw temperature zasilania np 50 stopni, temperature w domu na 28C, pompkę na 3 bieg i musi być ciepło.

Pompę wybrałem grundfoss alpha 2 25-60, natomiast mam problem ze sprzęgłęm. Nie wiem jakie wybrac, jeden parametr jest pewny, to moc <30kW oraz, że ma być izolowane.

Możesz brać sprzęgło 40kW z Eltermu.

• 2 weeks później...

@Adam26 - wlasnie takie ustawienie miałem pod koniec zimy. Ale problemem były zbyt małe przepływy. Pompa jest za słaba aby wyciągnąć 1,5 litra na obu kondygnacjach.

Sprawdziłem w programie purmo, że podłogówka jest dobrze położona (wyjątkiem jedno pomieszczenie), i moc obliczona to 11kW.

Jeśli dam sprzęgło i mocniejszą pompę to osiągnę przepływy na poziomie 2,5 litra.

A co powiecie na sprzęgło Vaillant WH 27 ?