KolesMaz 10.05.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Czesc, jestem po pierwszym sesonie grzewczym, w trakcie którego wyszły błędy instalacyjne. Obecnie dom ogrzewany (tylko podłogówka na parterze i poddaszu) piecem buderus 20kW.Poza faktem, że moc jest za duża (zmniejszałem ustawieniami na 10kW), to miałem problem z dogrzaniem poddasza. Cała instalacja oparta jest na pompie wbudowane w kocioł. Ta pompa niestety nie wyrabiała, gdyż maksymalny przepływ jaki osiągałem na poddaszubył na poziomie 1,2l/h, przy obniżonym przepływie na parterze na poziomie 1l/h. A powroty z obiegów były zimne. (odpowietrzałem obwody kilka razy, więc ten temat można pominąć). Wydajnośc pompy w kotle jest na poziomie 1300l/h przy 0m podnoszenia. Po weryfikacji instalacji przez serwisanta buderusa, serwisant stwierdził, że wymagana jest dodatkowa instalacja w postaci sprzęgła oraz dodatkowej pompy. Pompę wybrałem grundfoss alpha 2 25-60, natomiast mam problem ze sprzęgłęm. Nie wiem jakie wybrac, jeden parametr jest pewny, to moc <30kW oraz, że ma być izolowane. Prośba o pomoc w wyborze. Pozdrawiam M.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A ilu forumowiczów wyśmiewało maje rozdzielacze z pompami? Teraz widzę, że to był dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Masz mniej grzanych podłóg, poza tym sprzęglo to zawsze jedna pompka więcej, a nie dwie..Więc można było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Masz mniej grzanych podłóg, poza tym sprzęglo to zawsze jedna pompka więcej, a nie dwie.. Więc można było lepiej Dzisiejsze elektroniczne pompki biorą mało energii. Jedna czy dwie nie zrujnują budżetu. A podłóg mam niewiele mniej bo dokładnie 213 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Czyli masz 13% mniej podłóg i 33% więcej pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Czyli masz 13% mniej podłóg i 33% więcej pomp No i...ostatni rachunek za prąd 200 zł (za 2 m-ce) to chyba nie dużo, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 No i...ostatni rachunek za prąd 200 zł (za 2 m-ce) to chyba nie dużo, nie? Zawsze jestem zdania, że jeśli można mniej, przy mniejszym wydatku na zakup, i takim samym efekcie końcowym, to warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Zawsze jestem zdania, że jeśli można mniej, przy mniejszym wydatku na zakup, i takim samym efekcie końcowym, to warto Co racja, to racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 10.05.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Jeśli brakuje wydajności pompy do raczej zastąpienie jednej pompy jedną pompą nic nie wniesie tylko będziesz musiał zastosować dwie pompy po jednej na kondygnację. W tym co piszesz KolesMaz też widzę sprzeczności bo jak moc za duża jeśli powrót jest zimny?U mnie na pompie z kotła bez problemu radzi sobie z podobną powierzchnią i to pompa wbudowana na drugim biegu a nie na trzecim.BYć może masz zbyt rzadko rurki położone lub zbyt długie obiegi i stąd powrót zimny. Ustaw kocioł na moc 5kW i włącz żeby grzał non stop i po 1-2 dobach musi się wszystko nagrzać. To znaczy ustaw temperature zasilania np 50 stopni, temperature w domu na 28C, pompkę na 3 bieg i musi być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 10.05.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Pompę wybrałem grundfoss alpha 2 25-60, natomiast mam problem ze sprzęgłęm. Nie wiem jakie wybrac, jeden parametr jest pewny, to moc <30kW oraz, że ma być izolowane. Możesz brać sprzęgło 40kW z Eltermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 20.05.2017 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 @Adam26 - wlasnie takie ustawienie miałem pod koniec zimy. Ale problemem były zbyt małe przepływy. Pompa jest za słaba aby wyciągnąć 1,5 litra na obu kondygnacjach. Sprawdziłem w programie purmo, że podłogówka jest dobrze położona (wyjątkiem jedno pomieszczenie), i moc obliczona to 11kW.Jeśli dam sprzęgło i mocniejszą pompę to osiągnę przepływy na poziomie 2,5 litra. A co powiecie na sprzęgło Vaillant WH 27 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts