Bocian_s 10.05.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Witam serdecznie. W projekcie (APS075+2G) mam klasyczną ławę. Chcę ją zastąpić płytą fundamentową. Jak wiadomo taka płyta ma za zadanie rozłożyć ciężar całego domu równomiernie na całej powierzchni pod nim. Standardowe nieciągłości to drobne przepusty technologiczne. Co będzie jak zrobimy w płcie większy otwór. Od zawsze marzył mi się kanał w garażu. Z uwagi na wilgotną okolice rozważałem nabycie gotowego kanału wykonanego w technologii jak szambo. Pytanie tylko jak bardzo wpłynie na całość konstrukcji płyty otwór na kanał powiedzmy 1na 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 11.11.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Wiem że trochę minęło od tego ale znana jest już odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Kanał nie wpływa jakoś źle na płytę.. ba powiedział bym, że dodatkowo usztywnia tyle że wszytko robimy białą wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 11.11.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 nawet taki kanał na 1,7m głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 nawet taki akurat mam na tapecie i płytę i piwnicę i kanał nie widzę aby płycie działa się krzywda.. Ale trzeba robić to monolitem, żadna oszczędność kupować gotowy kanał.. kiedy trzeba później wykonać monolit między płytą a kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocian_s 10.01.2018 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam Trochę się nie udzielałem bo pogoda pokrzyżowała plany i wszystko przesunie się pewnie o dobre pół roku jak nie rok... Czyli mam rozumieć, że najlepiej taki kanał wykonać w trakcie wylewania płyty fundamentowej i użyć do tego betonu z dodatkami wodoszczelnymi. Bardzo śmiała koncepcja tylko jak to wykonać. Lanie betonu w dziurę i dolewanie potem płyty to praktycznie to samo co zamówić gotowy, wkopać, utwardzić wokół i zalać płytę. Może dało by radę zamówić taki z wystający zbrojeniem i dowiązać go do np górnej części siatki płyty. Musze w końcu poszukać jakiegoś KB z wyobraźnią i fantazją aby nadążył za mną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts