Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za duży otwór wejściowy - prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam Was Drodzy Forumowicze, mam problem z drzwiami wejściowymi...otóż projektant zmienił mi otwory okienne i dołożył rolety, natomiast zapomniał zmienić otwór drzwiowy i w konsekwencji otwór wejściowy jest wysoki na 2,25. Drzwi z ramą mają wysokość 207 cm...zostaje dziura nad drzwiami 18 cm...i co dalej?! Miało być zrobione naświetle górne, ale producent oferuje naświetla w wys. 20 cm...mniejszych nie robią, pozostaje więc domurować ścianę, co mi się kompletnie nie uśmiecha...

A może Wy macie jakiś pomysł, co tu zrobić? Jak lub czym zatkać taką dziurę żeby to w miarę estetycznie wyglądało?

Pozdrawiam

Zamówić wyższe drzwi. U producentów "drewnianych" to bez problemu. Od niedawna także dostępne w stalowych.

No właśnie drewniane nie wchodzą w grę, drzwi już zamówione stalowe, firmy KMT, przy mnie gość dzwonił do nich i pytał, czy jest opcja zrobienia takiego niestandardowego wymiaru i niestety nie ma!

Więc, jak nie ma, to co robić? Może domurować ten kawałek z jakiegoś lekkiego betonu komórkowego, nie wiem, może z SOLBETU i jakoś to podwiesić na listwie, czymś przykleić i przymocować jakimiś kołkami od spodu? W sumie z zewnątrz przyjdzie ocieplenie i od wewnątrz też na siłę można dołożyć trochę styroduru...co myślicie? Dodatkowo przecież też będzie rama aluminiowa, szeroka na 9 cm...cholerka nie wiem, co robić.

Pozdrawiam

Nie chciałeś drewna to masz problem ;p

KMT nie robi nietypowych drzwi. Chociaż.. można było zamówić niższe główne i wtedy starczyłoby luzu na naświetle. Albo zamówić w kmt drzwi aluminiowe. Robią.

A teraz? Najprostsze - w ogóle nic nie robić a na montaż przygotować odpowiedni płat styropianu /styroduru.

Można wstawić nowe nadproże.

Można dopasować owe poszerzenia. Belkę drewnianą. Co Ci pasuje i co masz. Ten element nie przenosi żadnych obciążeń, do niego też się nie montuje (o ile to drzwi z ościeznicą stalową).