pomorzanin123 11.05.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) Mam możliwość za niewielkie pieniądze postawienia stalowego szkieletu niewielkiego domu 7mx5m. Pytanie brzmi czy warto? Minusy jakie mi się nasuwają to mostki termiczne oraz skraplanie na powierzchni metalu. Ściana od zewnątrz będzie wyglądała następująco elewacja na bazie cementu-styropian2cm-osb-szkielet-wełna mineralna 20-30cm-boazeria drewniana, (pomijam membrany). Czasu na decyzję zostało mi niewiele, a muszę zdecydować pomiędzy typowym kanadyjskim szkieletowym a tym o którym piszę. Chętnie zapoznam się z opinią jakiegoś praktyka. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Żeby uściślić nie chodzi o lekki szkielet stalowy, który w ilości elementów przypomina typowy szkielet drewniany, ale szkielet ilością i masą elementów przypominający budowę hal przemysłowych. Profile prawdopodobnie 10x10. Edytowane 11 Maja 2017 przez pomorzanin123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.05.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Tylko że stalowy szkielet w halach jest izolowany płytami po zewnętrznej stronie , w twoim przypadku byłaby pomiędzy profilami , zapobiega to powstawaniu mostków termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin123 11.05.2017 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Tylko że stalowy szkielet w halach jest izolowany płytami po zewnętrznej stronie , w twoim przypadku byłaby pomiędzy profilami , zapobiega to powstawaniu mostków termicznych U mnie profile będą w izolacji a nie poza nią jak ma to miejsce w takich halach jak napisałeś i tego się właśnie obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 12.05.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 wszystko zalezy od tego ile bedzie izolacji i jakiej. na takie pytnia odpowiedz daja odpowiednie obliczenia mostkow termicznych. wez pod uwage ze stalowego szkieletu w porowaniau do drewna bedziesz mial duzo, duzo mniej wie pomimo ze wsp. przewodnosci ciepla stali jest duzo wiekszy to w sumie mostkow masz tez duzo mniej. ja bym sie nie zastanawial tylko bral stalowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin123 12.05.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 wszystko zalezy od tego ile bedzie izolacji i jakiej. na takie pytnia odpowiedz daja odpowiednie obliczenia mostkow termicznych. wez pod uwage ze stalowego szkieletu w porowaniau do drewna bedziesz mial duzo, duzo mniej wie pomimo ze wsp. przewodnosci ciepla stali jest duzo wiekszy to w sumie mostkow masz tez duzo mniej. ja bym sie nie zastanawial tylko bral stalowy Dzięki za podpowiedzi, chyba tak właśnie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.05.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 wszystko zalezy od tego ile bedzie izolacji i jakiej. na takie pytnia odpowiedz daja odpowiednie obliczenia mostkow termicznych. wez pod uwage ze stalowego szkieletu w porowaniau do drewna bedziesz mial duzo, duzo mniej wie pomimo ze wsp. przewodnosci ciepla stali jest duzo wiekszy to w sumie mostkow masz tez duzo mniej. ja bym sie nie zastanawial tylko bral stalowy Czy aby drewno nie izoluje ? Ciekawe że ludzie mieszkający z zimnym klimacie tak chętnie budowali domy z DREWNA ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.05.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Czy aby drewno nie izoluje ? Ciekawe że ludzie mieszkający z zimnym klimacie tak chętnie budowali domy z DREWNA .....Bo nie mieli betoniarki...a siekierę zawsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.05.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Minusy jakie mi się nasuwają to mostki termiczne oraz skraplanie na powierzchni metalu. budynek bez względu na technologię, należy tak projektować, aby wykluczyć wszelkie "mostki termiczne" ! co jak najbardziej jest możliwe również przy "szkielecie stalowym" stosując odpowiednią grubość izolacji termicznej po zewnętrznej stronie przegrody. Stal oczywiście musi być odpowiednia i również odpowiednio zabezpieczona przed korozją, a każde łączenie elementów stalowych powinno być odbierane przez projektanta konstrukcji oraz kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 13.05.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Czytałem gdzieś , że w latach 60-tych w USA zaczęto budować stalowe domy szkieletowe. Mieli jednak problem z rdzą i nie umieli tego rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts