Coatl1987 12.05.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Dzień dobry. Poszukuję porady w sprawie ocieplenia doku holenderskiego (jak w temacie ). Od niedawna jestem posiadaczem ww. domku w wersji "całorocznej" tj. z oknami dwuszybowymi i ocieplanymi ścianami sufitem i podłogą o wymiarach 11,5mx3,7m. W ścianach jest podobno 5 cm wełny (nie wiadomo jakiej i z którego roku) a w suficie i podłodze "powyżej 5 cm" wełny (prawdopodobnie około 10 cm). Do tego domek posiada centralne ogrzewanie z dwu funkcyjnego pieca gazowego. Planuję domek docieplić na ścianach wełną (pytanie jaką) o grubości 10 cm i tu zaczynają się schody... Mam plan na elewację z sidingu i wiem jak zrobić stelaż ale spotkałem się z opinią że zamiast folii paro-przepuszczalnej można dać Alufox jako paroizolację a dodatkowo zmniejszy się w ten sposób zjawisko promieniowania ciepła z i do budynku przy zachowaniu minimum 12mm odstępu pomiędzy ścianą a elewacją. Czy ktoś mógłby mi doradzić cokolwiek w tej sprawie? Rozmawiałem z jakimś "budowlańcem" od dociepleń (przypadkowy gość) to powiedział że 70m2 folii dobrej jakości będzie kosztować około 400-500 zł a Alufox wyjdzie mi 12-16 zł/m2 czyli około 840-1120zł za tą samą powierzchnię. Może warto dołożyć kilka groszy i dać Alufox i mieć lepszą izolację przez to? A może jest jakiś inny sposób na ocieplenie takiego domku? Chodzi o maksymalnie lekką substancję która będzie mogła być przytwierdzona do elewacji domku (elewacja jest zrobiona z blachy aluminiowej). Proszę o porady/pomoc w tej sprawie... Być może ktoś stosował Alufox... Z góry dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts