mauro84 12.05.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 witam, stan obecny: ściany wewnętrzne murowane z cegły pełnej na zaprawie wapiennej (stuletni dom), tynk wapienny usunięty, oczyszczone z pyłu (odkurzone) - pokazano na zdjęciu. Teraz będzie kładziony nowy tynk cementowy. Pytanie: czy przed tynkowaniem ściany można zagruntować? Są różne opinie na ten temat. Cegły niektóre są popękane. Zaprawa między cegłami jest krucha, delikatna. Gruntowanie na pewno wzmocni strukturę ściany. Mam grunt głęboko penetrujący Ceresit CT17, oraz też zwykły TYTAN. Wątpliwości jakie znalazłem w sieci to czy kładziony nowy tynk dobrze będzie trzymał się zagruntowanych porządnie ścian. Czy takie podłoże będzie dobre dla przyczepności tynku? Czy lepiej nie gruntować? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 12.05.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Ja bym zastosował tylko rapóweczkę cementową , tak jak wcześniej się to stosowało i po wyschnięciu tynkowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts