Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze

Ja1986

Recommended Posts

Witam .

Jestem tu nowym użytkownikiem. Mam problem z uzbrojeniem działki pod budowę domu. Mianowicie zakupiłem działkę w 2 linii zabudowy. Do działki na której chcę postawić dom prowadzi droga która jest również działką budowlaną jestem jej współwłaścicielem. Działka ta ma długość 75m. Złożyłem wnioski do energetyki. I gdy otrzymałem warunki przyłącza okazało się, że Tauron doprowadzi prąd tylko do granicy działki która jest droga dojazdowa i w tej granicy umieści licznik a te 75m mam sobie na własny koszt zrobić. Proszę żeby ktoś się wypowiedział na ten temat. Dodam jeszcze że konsultant zapewniał że jeżeli długość przyłącza nie jest dłuższa niż 200m to poprowadzą przyłącze w cenie liczonej za ilość KW z cennika czyli deklarowałem 14KW a za 1KW mocy było ok 70 zł za łącze kablowe prowadzone ziemia. I licznik miał być zainstalowany w granicy działki na której powstanie dom a nie granicy drogi publicznej z działka która jest dojazdem do posesji. Proszę o pomoc w tej sprawie

Wskazać możesz ale żadna siła ich nie zmusi zrobić tak jak ci sie podoba. W praktyce jak zaproponowane przez nich miejsce nie koliduje z budową i posadowieniem budynku to nie przedłużaj sprawy. Jeśli rozmawiałeś z osobą odpowiedzialną za warunki techniczne to mogłeś spytać dlaczego proponują lokalizację po drugiej stronie. Zapewne mają bliżej do swojego słupa albo chcą załatwić też sąsiednią działkę (działki) jedną odnogą kabla od swojej linii.

• 4 weeks później...

Witam

Więc trochę czasu minęło i udało się są nowe warunki przyłącza i będzie w granicy mojej działki budowlanej. A jak udało się załatwić? Kontakt z osoba która wydawała warunki jak się okazuje maja podział na obszary i zawsze warunki wydaje ta sama osoba. Wystarczyło pojechać na spotkanie które umówiłem na działce przedstawiłem argumenty i nie było sprzeciwu. I dziś mam warunki w granicy. Teraz czekam na technika i może uda się umieścić licznik w miejscu gdzie chce. A jeżeli się nie uda to tylko 20 metrów. Pozdrawiam

• 9 months później...

Witam forumowiczów po długiej nieobecności. Nie zakładam nowego tematu, gdyż moja sprawa ciągnie się dalej. Mianowicie potrzebuje porady. W umowie o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej w harmonogramie realizacji przyłączenia obiektu w punktach mam wypisane zakres prac i daty. Treść punktu 1.1 po stronie tauron dystrybucja dla zasilania podstawowego w terminie do 2018.03.28 wykonanie przyłącza kablowdgo i dalej opisana długość i przekrój .

1.2 po stronie przyłączanego podmiotu dla zasilania podstawowego nie później niż 14 dni przed 2018.03.28. Wykonanie instalacji w obiekcie (instalacja wykonana przez elektryka i wypisane pismo zgłoszenie gotowości . Data 23.02.2018. Pismo dostarczylem do taurona 27.03.2018). Pismo złożyłem tak późno, gdyż dostałem informację, że najpierw muszę otrzymać KARTĘ DANYCH I ZAPŁACIĆ FAKTURĘ ZA PRZYŁĄCZE.

Dziś jest 7.04.2018 fakturę i kartę danych dostanę najwcześniej 9 czyli 11 dni od terminu który jest w punkcie 1.1.

Moje pytanie czy mogę coś wywalczyć w tauronie za ta zwłokę? I w jaki sposób ewentualnie się do tego zabrać?