Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach: membrana czy folia?

Recommended Posts

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale membrana to folia paroprzepuszczalna i ta jest stosowana jako folia wierzchniego krycia.

Ma ona te zalete ze nie przepuszcza wody , chroni przed wiatrem ( wywiewanie izolacji) i umozliwia cyrkulacje pary wodnej na zewnatrz. Tym samym zapewnia wentylacje i usuniecie wilgoci z izolacji lub wnętrza domu. Natomiaast folia to pewnie folia izolacyjna, paro, wodo, wiatro itd szczelna która stosuje sie do izolacji wewnetrznej np ocieplenia dachowego abo scian w technologii szkieletu drewnianego tak aby para wodna nie wnikała w izolacje i nie kondensowała sie w niej powodujac zawilgocenie i obnizenie wlasności .

Mam nadzieje ze o to chodziło?

ja otrzymałam taką informację: jest folia dachowa, kosztuje 1 zł/m2 i nie jest zła. i jest membrana (czarna z dużymi firmowymi napisami) i kosztuje 5 zł/m2 i jest lepsza. nic juz z tego nie rozumiem.

możecie polecić jakiś dobry wyrób w wyśrodkowanej cenie? :)

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale membrana to folia paroprzepuszczalna i ta jest stosowana jako folia wierzchniego krycia.

Ma ona te zalete ze nie przepuszcza wody , chroni przed wiatrem ( wywiewanie izolacji) i umozliwia cyrkulacje pary wodnej na zewnatrz. Tym samym zapewnia wentylacje i usuniecie wilgoci z izolacji lub wnętrza domu. Natomiaast folia to pewnie folia izolacyjna, paro, wodo, wiatro itd szczelna która stosuje sie do izolacji wewnetrznej np ocieplenia dachowego abo scian w technologii szkieletu drewnianego tak aby para wodna nie wnikała w izolacje i nie kondensowała sie w niej powodujac zawilgocenie i obnizenie wlasności .

Mam nadzieje ze o to chodziło?

Dobrą membrane dachową kupisz za powiedzmy 3-5 PLN m2.

Taką za 1 PLN omijaj z daleka, bo naprawa tego pożniej będzie bardzo kosztowna.

Mówiąc o folii być może masz na myśli folię paoizolacyjną którą kładze się już bezpośrednio pod płyty GK. Tu także zwykła folia budowlana się nie nadaje. te lepsze to wydatek około 3 PLN za m2.

Wejdż na stronę firmy Corotop i zorientujesz się co i jak i która folia do czego.

Tomek

membrana jest ok. 5 x droższa od folii. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, czy warto wywalić tyle kasy? co właściwie taka membrana zapewnia? w czym jest lepsza od folii i czy faktycznie 5 razy?

dzięki i pozdrawiam

Lukrecja

too jest tak jak masz lub bedziesz miec poddasze uzytkowe to koniecznie membrana i to najlepsza ja mam strotexa placilem jakies 800PLN za 200m2 (bardzo dobry jest tez dorken).Jak nieuzytkowe to najtansza folia

membrana jest ok. 5 x droższa od folii. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, czy warto wywalić tyle kasy? co właściwie taka membrana zapewnia? w czym jest lepsza od folii i czy faktycznie 5 razy?

dzięki i pozdrawiam

Lukrecja

wiadomość z ostatniej chwili: będzie papa.....

:wink:

noo to bedzie smrod...

mój dach w przekroju będzie wyglądał w ten sposób (idąc od zewnątrz):

dachówka, łaty, papa, deskowanie, szczelina dylatacyjna, styropian 3 cm, wełna mineralna 15 cm, folia paroizolacyjne, płyta gipsowa.

w ten sposób powstanie konstrukcja wielowarstwowa zapewniająca maksymalną możliwą izolację termiczną: latem będzie chłodno na poddaszu, zimą ciepło. Ekipa, która mi buduje dom, zawsze w ten sposób tworzy dachy. jest to faktycznie trochę drożej, ale jest to konstrukcja pewna i na lata.

Czy pchlistość mogłaby mi powiedzieć, skąd ma informacje o papach, które się rozpuszczają?

jeśli chodzi o wszelkie membrany: jest ona kładziona od razu na krokwie. Jest poddawana działaniu ekstremalnych temperatur-latem niemalże każdego dnia jest nagrzewana do 80-90 stopni a następnie schładzana do 7-15. nikt nie wie, jak taka membrana będzie zachowywać się po kilkunastulatach użytkowania. mój kierownik budowy twierdzi że widział już membrany utlenione po kilku latach leżenia na dachu - były dosłownie proszkiem i pod dachówką od razu była w tym momencie wełna - każdy chyba sobie potrafi wyobrazić jak to się kończy...

moje rozwiązanie jest co prawda o wiele droższe, bo zamiast ok. 4 zł za metr trzeba wydać jakieś 14 ale uważam, że akurat do tego warto dołożyć, a zaoszczędzić w innym miejscu. osobiście oszczędzam na dachówce - kładę wiekor cementowy lub euronit