Lukrecja 08.09.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 membrana jest ok. 5 x droższa od folii. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, czy warto wywalić tyle kasy? co właściwie taka membrana zapewnia? w czym jest lepsza od folii i czy faktycznie 5 razy?dzięki i pozdrawiamLukrecja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 08.09.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale membrana to folia paroprzepuszczalna i ta jest stosowana jako folia wierzchniego krycia. Ma ona te zalete ze nie przepuszcza wody , chroni przed wiatrem ( wywiewanie izolacji) i umozliwia cyrkulacje pary wodnej na zewnatrz. Tym samym zapewnia wentylacje i usuniecie wilgoci z izolacji lub wnętrza domu. Natomiaast folia to pewnie folia izolacyjna, paro, wodo, wiatro itd szczelna która stosuje sie do izolacji wewnetrznej np ocieplenia dachowego abo scian w technologii szkieletu drewnianego tak aby para wodna nie wnikała w izolacje i nie kondensowała sie w niej powodujac zawilgocenie i obnizenie wlasności .Mam nadzieje ze o to chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 08.09.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 5 razy droższa? może podasz konkretne przykłady.Membrana dachowa i folia dachowa wysokoparoprzepuszczalna spełniaja chyba podobne funkcje i podobnie kosztuja tzn. 3-5 zł/mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 08.09.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 zgadza się jedno i drugie kosztuje podobnie, ale różnice w cenie poszczególnych producentów też są olbrzymie. Membrana może być tańsza od foli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 08.09.2004 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 ja otrzymałam taką informację: jest folia dachowa, kosztuje 1 zł/m2 i nie jest zła. i jest membrana (czarna z dużymi firmowymi napisami) i kosztuje 5 zł/m2 i jest lepsza. nic juz z tego nie rozumiem. możecie polecić jakiś dobry wyrób w wyśrodkowanej cenie? Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale membrana to folia paroprzepuszczalna i ta jest stosowana jako folia wierzchniego krycia. Ma ona te zalete ze nie przepuszcza wody , chroni przed wiatrem ( wywiewanie izolacji) i umozliwia cyrkulacje pary wodnej na zewnatrz. Tym samym zapewnia wentylacje i usuniecie wilgoci z izolacji lub wnętrza domu. Natomiaast folia to pewnie folia izolacyjna, paro, wodo, wiatro itd szczelna która stosuje sie do izolacji wewnetrznej np ocieplenia dachowego abo scian w technologii szkieletu drewnianego tak aby para wodna nie wnikała w izolacje i nie kondensowała sie w niej powodujac zawilgocenie i obnizenie wlasności . Mam nadzieje ze o to chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 08.09.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Dobrą membrane dachową kupisz za powiedzmy 3-5 PLN m2.Taką za 1 PLN omijaj z daleka, bo naprawa tego pożniej będzie bardzo kosztowna.Mówiąc o folii być może masz na myśli folię paoizolacyjną którą kładze się już bezpośrednio pod płyty GK. Tu także zwykła folia budowlana się nie nadaje. te lepsze to wydatek około 3 PLN za m2.Wejdż na stronę firmy Corotop i zorientujesz się co i jak i która folia do czego.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.09.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 membrana jest ok. 5 x droższa od folii. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, czy warto wywalić tyle kasy? co właściwie taka membrana zapewnia? w czym jest lepsza od folii i czy faktycznie 5 razy? dzięki i pozdrawiam Lukrecja too jest tak jak masz lub bedziesz miec poddasze uzytkowe to koniecznie membrana i to najlepsza ja mam strotexa placilem jakies 800PLN za 200m2 (bardzo dobry jest tez dorken).Jak nieuzytkowe to najtansza folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 08.09.2004 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 bardzo dziękuję za rady!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 09.09.2004 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 membrana jest ok. 5 x droższa od folii. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, czy warto wywalić tyle kasy? co właściwie taka membrana zapewnia? w czym jest lepsza od folii i czy faktycznie 5 razy? dzięki i pozdrawiam Lukrecja wiadomość z ostatniej chwili: będzie papa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 09.09.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 membrana jest ok. 5 x droższa od folii. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, czy warto wywalić tyle kasy? co właściwie taka membrana zapewnia? w czym jest lepsza od folii i czy faktycznie 5 razy? dzięki i pozdrawiam Lukrecja wiadomość z ostatniej chwili: będzie papa..... noo to bedzie smrod... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 09.09.2004 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 noo to bedzie smrod... boże kochany, jaki smród????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 10.09.2004 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 no i się nie dowiem jeszcze będzie deskowanie i dachówka, no!! coś nie tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.09.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 jeśli od razu kładziesz dachówkę to lepiej membrana i na nią dachówką, bez deskowania i papy, bo będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 10.09.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 A ja robilem wycene dachu z Dachówek Braasa i zaoferowali mi polska Folie-membrane Marma ot cus takiego:http://www.marma.com.pl/gfx/opisy_moduly/20dachowa2.jpgCena 3,73zł/m2 na co moj dekarz pokrecił nosem i stwierdził ze dobre folie zaczynają sie od 5 zł/m2.Czy ma racje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 11.09.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 Oby nie mial, bo ja tez mam membrane Dachova w cenie ponzej 4 zl/m kw i wyglada na bardzo przyzwoita. Ale jak bedzie - czas pokaze (mam dopiero od kwietnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 11.09.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 Ja kupiłam 3-warstwową Marmę, coś okolo 4,50 zł/m2. Może leżeć na dachu okolo 3 miesiące. Jest dość silna, wygląda całkiem dobrze. Też jest granatowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.09.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 mi zaproponowano membrane TOPFOL(niebieska) w cenie około 4zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 12.09.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 no i się nie dowiem jeszcze będzie deskowanie i dachówka, no!! coś nie tak?? pewnie ze sie dowiesz papa pod wplywem wysokiej temperatury poprostu sie topi, papa rowniez nie przepuszcza powietrza wiec nie ma mowy o uzytkowym poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 12.09.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Poczytalem troche o membranie Topfol na STRONCE producenta, wyglada solidnie paramerty OK: trojwarstwowa, (paroprzepuszczalnosc) >2000g/m2/24hMoze sie rozejrze w lokalnych hurtowniach. http://www.topfol.pl/_gfx/el_roof.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.09.2004 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 mój dach w przekroju będzie wyglądał w ten sposób (idąc od zewnątrz):dachówka, łaty, papa, deskowanie, szczelina dylatacyjna, styropian 3 cm, wełna mineralna 15 cm, folia paroizolacyjne, płyta gipsowa.w ten sposób powstanie konstrukcja wielowarstwowa zapewniająca maksymalną możliwą izolację termiczną: latem będzie chłodno na poddaszu, zimą ciepło. Ekipa, która mi buduje dom, zawsze w ten sposób tworzy dachy. jest to faktycznie trochę drożej, ale jest to konstrukcja pewna i na lata. Czy pchlistość mogłaby mi powiedzieć, skąd ma informacje o papach, które się rozpuszczają? jeśli chodzi o wszelkie membrany: jest ona kładziona od razu na krokwie. Jest poddawana działaniu ekstremalnych temperatur-latem niemalże każdego dnia jest nagrzewana do 80-90 stopni a następnie schładzana do 7-15. nikt nie wie, jak taka membrana będzie zachowywać się po kilkunastulatach użytkowania. mój kierownik budowy twierdzi że widział już membrany utlenione po kilku latach leżenia na dachu - były dosłownie proszkiem i pod dachówką od razu była w tym momencie wełna - każdy chyba sobie potrafi wyobrazić jak to się kończy... moje rozwiązanie jest co prawda o wiele droższe, bo zamiast ok. 4 zł za metr trzeba wydać jakieś 14 ale uważam, że akurat do tego warto dołożyć, a zaoszczędzić w innym miejscu. osobiście oszczędzam na dachówce - kładę wiekor cementowy lub euronit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts