Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem nowy na forum. Chciałbym kupić 2 działki, zlokalizowane przy ulicy (droga asfaltowa, istnieje możliwość budowy zjazdu od tej drogi). Ze względu na lokalizację tych działek, zastanawiam się nad prowadzeniem działalności usługowej na jednej z nich - chodzi konkretnie o handel detaliczny autami. Tymczasem okazuje się, że w planie zagospodarowania przestrzennego, działki te zostały przeznaczone na zabudowę jednorodzinną i oznaczone symbolem 7MN. Czy istnieje możliwość przekształcenia jednej z nich w działkę z możliwością prowadzenia usług, tego typu co wskazana?

Nie chcę brać działek w ciemno, bo jeśli się okaże, że taka możłiwość nie wchodzi w grę, prawdopodobnie zrezygnuję z zakupu.

Z góy dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/229191-przekszta%C5%82cenie-dzia%C5%82ki-mn-w-mnu-czy-jest-szansa/

Witam,

jestem nowy na forum. Chciałbym kupić 2 działki, zlokalizowane przy ulicy (droga asfaltowa, istnieje możliwość budowy zjazdu od tej drogi). Ze względu na lokalizację tych działek, zastanawiam się nad prowadzeniem działalności usługowej na jednej z nich - chodzi konkretnie o handel detaliczny autami. Tymczasem okazuje się, że w planie zagospodarowania przestrzennego, działki te zostały przeznaczone na zabudowę jednorodzinną i oznaczone symbolem 7MN. Czy istnieje możliwość przekształcenia jednej z nich w działkę z możliwością prowadzenia usług, tego typu co wskazana?

Nie chcę brać działek w ciemno, bo jeśli się okaże, że taka możłiwość nie wchodzi w grę, prawdopodobnie zrezygnuję z zakupu.

Z góy dziękuję za pomoc

Witam.

Jeśli przepisy się aż tak diametralnie nie zmieniły , to idziesz do UG i tam przedstawiasz swoją wizję na piśmie np. zakupu działek j/w i co chcesz na tych działkach robić.Następnie od UG dostajesz pismo na którym cie np. poinformują ,że w PZP takiej możliwości jaką sugerujesz nie ma.Chyba takie zapytanie w pierwszej części rozpatruje Rada Gminy czy taka działalność gospodarcza jest jej potrzebna.

Troszkę pomieszane, bo urzędnik może Tobie dać pisemko, co może być na tych działkach.

Wniosek o zmianę planu skałda się do Wójta/burmistrza Gminy/Miasta, a nowy plan uchwala go Rada Gminy/Miasta.

Troszkę pomieszane, bo urzędnik może Tobie dać pisemko, co może być na tych działkach.

Wniosek o zmianę planu skałda się do Wójta/burmistrza Gminy/Miasta, a nowy plan uchwala go Rada Gminy/Miasta.

Witam.

Tylko mu zasugerowałem od czego bym zaczął.W Urzędzie Gminy powinien złożyć stosowne swoje pismo ,że np. chce zakupić na terenie tej Gminy działki z których jedna ma być przeznaczona na przyszła działalność gospodarczą taka to ,a taką.Dostanie zapewne jakiś opis PZP i potrzeby Gminy.Prosi o przekształcenie j/w i czeka na odp.

Lepiej poszukaj działki MNU, bo to nie będzie fajne dla sąsiadów gdy im się wpakujesz z tą graciarnią. Kto by chciał mieć takie sąsiedztwo, pewnie od razu zaczną się protesty, że im spadnie wartość ziemi, domów itp.