Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty tarasowe - nagrzewanie

Recommended Posts

Taras wypada mi od południa a w mieszkaniu które wynajmuje na tarasie są płytki, które strasznie się nagrzewają powodując raz że nie da się latem po nich boso chodzić dwa w gorące dni zionie od nich takim gorącem, że w ogóle nie da się tam wyjść. Oczywiście okna muszą być wtedy pozamykane bo ten żar wlatuje do mieszkania. Przy robieniu swojego tarasu chciałbym takiej sytuacji uniknąć. Czy może ktoś z praktyki powiedzieć jak zachowują się płyty betonowe? Pytam o płyty bo chodzi mi o coś mało obsługowego. Przy drewnie było by za wiele zachodu i do tego koszty. Wolę funkcjonalność niż wygląd i nie chcę zbyt dużo kasy ładować w taras więc płyty betonowe na obecnej wylewce wydają się najprostszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Oczywiście nie mam tu na myśli płyt chodnikowych starego typy tylko coś już bardziej nowoczesnego jak http://centrobruk.pl/pl/plyty-tarasowe/22-plyta-tori.html#/143-kolor-karabi czy http://allegro.pl/plyta-tarasowa-plytki-tarasowe-4-cm-verano-radom-i5991508793.html#thumb/4. Niedługo będę miał robiony jastrych więc za jednym zamachem chciałbym przygotować tarasy pod cokolwiek żona zatwierdzi :) Dodatkowym niejako problemem jest, że cokolwiek to będzie żona chce żeby wchodziło w ciemniejsze brązy bo do czegoś to ma tam pasować. Ciemny kolor to znowu myślę może być gorące latem. Co o tym myślicie?

• 1 month później...