piotrekhaj 13.05.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 (edytowane) Dzień dobry,Kupiłem szeregówkę, w której nie zgadza się grubość ścian z tym co jest w projekcie budowlanym jak i w opisie technicznym. Otóż ściany oddzielające mnie z dwoma sąsiadami są o kilka centymetrów mniejsza niż w projekcie. Podobny problem mam z grubością ściany z jednej strony budynku. Zamiast cegły 25 cm jest 18 cm, zamiast styropianu 12 cm jest 10 cm. To samo fundamenty. Zamiast styropianu 10 cm jest 6 cm. Po wystąpieniu kilku grzybów pierwszej zimy zrobiłem badanie termowizyjne. Wykryło mi sporo mostków termicznych m.in. na tych ścianach gdzie zostały te parametry zmniejszone. Czy taką zmianę jak zmniejszenie grubości ścian z tym co jest projekcie budowlanym mógł developer samowolnie dokonać? Czy powinien taką zmianę poprawkę nanieść do projektu i tym samym zmienić parametry cieplne, kubaturę itp.Co mogę z tym fantem zrobić? Edytowane 14 Maja 2017 przez piotrekhaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 22.05.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 pytanie czy w umowie / akcie notarialnym / lub jakiejś ofercie miałeś jakieś odniesienie do projektu który określał parametry techniczne budynku. Jeżeli tak to żądałbym rekompensaty i to sporej za towar niezgodny z ofertą. W sądzie jest raczej bez szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 23.05.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Tak w umowie jest przestawiony projekt z konkretnymi grubościami ścian i styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts