Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starego domu

Tom1000k

Recommended Posts

Barth3z z tego forum ma 30 cm styro od srodka. Jest po pierwszym sezonie zimowym. Sadzac po jego wpisach, wydaje sie ze tam żadna "śrubka" czy użyty materiał nie byla dziełem przypadku. Znaczy się albo sie da albo to jeszcze nie czas :)

Trzymam za niego kciuki. Jeśli wyjdą jego zalożenia to dziwi mnie że "tradycyjne" budownictwo ma się jeszcze dobrze. Ale co się dziwić....

Edytowane przez noname2

Tak z ciekawości zapytam fachowców.

Czy jak autor wątku zerwie płyty, folię i 3cm styropianu i z powrotem przykryje belki folią i płytami to będzie OK? Czy może trzeba zrobić jakąś wentylację pomiędzy belkami a płytą.

Proszę o napisanie jak powinno być wykonane prawidłowo ocieplenie takiego budynku.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez Stermaj

Chwilę zostawić samych ;)

Nie zrywaj styropianu od środka - akurat jest to dobrze zrobione, ponieważ styropian sam w sobie dość dobrze opóźnia parę, ale nie rewelacyjnie.

Delta styropianu wynosi 0,0012 [g/(m*h*hPa)] wełna ma 0,048 [g/(m*h*hPa)] a folia ma 0,0000003 [g/(m*h*hPa)].

A warstwy układa się tak - od wewnątrz o największym oporze, ku coraz niższemu oporowi dyfuzyjnemu.

Akurat z zewnątrz nie dawał bym styropianu - a wełnę - na ruszczcie. Resztę masz już dobrze- ta dodatkowa poducha z styropianu wewnątrz

zostawić, to jest właśnie ta górka, bo inaczej wypadało by dokładać np tynk + farbę lateksową, aby zrównoważyć dodatkowy opór nowego EPS'a od zewnątrz- zwłaszcza - że będzie po stronie zimnej. To znaczy, że ten fragment izolacji od środka+ drewno będzie działać jak szafa w kącie, jak dobrze dosunięta - brak cyrkulacji powietrza itp, tam nie dociera ciepło, a dociera para wodna - tak samo i tu .. ciepła nie ma (energii cieplnej). A pary może nie brakować.. stąd trzeba opóźniać jej przejście przez przegrodę - paroizolacją, materiałami które mają wyższy opór dyfuzyjny - a to też w funkcji grubości - bo 1cm styropianu = 40 cm wełny .. jeśli chodzi o opór dyfuzyjny.

Tak że od zewnątrz -ładne 2x10cm wełny+ pustka powietrzna - deskowanie, kamienie, butelki itp .. co tam przykleisz to będzie..

ale to jest prawidłowe ocieplenie domu drewnianego. Chyba że chcesz mieć drewno wewnątrz - to wtedy jest wyższa szkoła jazdy.

• 1 year później...
Nie pozjadał...

Sporo widział na różnych budowach.

Rysuneczki są ładne. Sporo takich widziałem.

Zwykle są to pobożne życzenia.

Już wiesz co i jak.

Zrób, zobacz co wyszło a potem tu opisz. Lub nie...

Adam M.

Zrobiłem, minął jeden sezon, leci drugi i jest dobrze.

Zainstalowałem termometr w ścianie zewnętrznej około 2 cm od lica zewnętrznego muru. Obserwacje temperatur przez cały sezon pokrywają się z tymi z wykresów i obliczeń. Mury suche, nic nie gnije i nie śmierdzi.

Jak to często bywa, teoria trochę rozminęła się z praktyką, tym razem pozytywnie :cool: