Raszu 14.05.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Cześć Wam, na wstępie bardzo przepraszam, jeśli temat umieściłem w nieodpowiednim dziale. Jesteśmy świeżo po wykończeniu pierwszego mieszkania, które to wykończenie naprawdę dało nam w kość - od problemów z deweloperem, przez "fachowca" z ogłoszenia..., po całą listę zgłaszanych wad - w tym przypadku chociażby z brakiem uszczelek do kabiny i ich kilkukrotnym dosyłaniem. Resztę opisałem w innych postach. Mimo, że od wykończenia mieszkania minęło kilka miesięcy, to wciąż pozostało w nim do zrobienia, czy raczej poprawy kilka bądź kilkanaście rzeczy. Jedną z kontrowersyjnych dla mnie spraw jest wyciekająca woda z kabiny prysznicowej. Kabina jest osadzona na podłodze bez brodzika, odpływ liniowy. Niestety woda bardzo mocno z niej wypływa, zalewając tym samym łazienkę i podlewając zabudowę meblową.. Jak się okazało po sprawdzeniu poziomicą, kolejne przewinienie naszego fachowca to brak "spadu" ku odpływowi - podłoga w kabinie jest wszędzie idealnie równiutka. Wszelkie próby ponownego siliconowania nie przyniosły zadowalających efektów. Jest ciut lepiej, ale woda i tak wycieka siłą rzeczy, gdyż odpływ nie nadąża, a podłoga jest równiutka. Pominę już fakt, że coś nam w tej kabinie nie odpowiadało wizualnie... I dopiero fachowiec wykańczający jedno z sąsiednich mieszkań zauważył, że nasz fachowiec zamontował tę kabinę profilami ozdobnymi do wewnątrz, a profilami z widocznymi śrubami do zewnątrz... Pominę także fakt odwrotnego podłączenia instalacji wodnej do baterii termostatycznej, co spowodowało, iż termostat nie działał. Ściana musiała być rozkuwana przez instalatorów wod-kan i instalacja musiała być przerabiana na odwrót... Co polecacie? Ja wymyśliłem, by "podnieść" lekko kabinę do góry, tworząc jednocześnie taką jakby tamę, by woda nie wyciekała, a mianowicie: zbudować pod linią kabiny mały murek, np. w oparciu o profil zabudowany gk i płytkami tymi samymi jak na podłodze, o wysokości np. 2-3 cm i dopiero na nim ponownie osadzić kabinę. Przy okazji odwróciłoby się te profile montując je już poprawnie. Minusem jest niewątpliwie konieczność ściągania kabiny i zapewne płytki ścienne na wysokości szyb będą miały wiele nowych dziur, mimo iż już pewnie ich mają trochę pod profilami po montażu kabiny. Z góry dzięki za wszelkie rady! Michał Poniżej zdjęcia: Edytowane 14 Maja 2017 przez Raszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts