Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie słupów

jacek.zoo

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie zamocowania drewnianych słupów do tarasu betonowego. Chciałbym uniknąć typowych mocowań w kształcie litery u przyspawanej do pręta, w które wkłada się belkę i na wylot skręca, za estetycznie to nie wygląda. Wymyśliłem taki patent, i pytanie czy to zadziała. Spawam do pręta gwintowanego powiedzmy 20mm blachę o wymiarach 12x12cm, belka będzie 14x14cm. Do tego pod kątem prostym dospawam drugą blache, takie pióro, wymiar powiedzmy 6x20cm, w tej pionowej blasze wywierce z 2-3otwory. Belke od spodu ,,wyfrezuje,, pila spalinową i tym frezem nasadze belke na to pioro. Zeby ukryc sruby ktorymi skrece to wszystko wywierce wiertlem powiedzmy 20-30mm zaglebienie w którym bedzie sruna z podkładka, jak poskrecam to w to zaglebienie dopasuje ,,korek,, ktory wkleje i calosc pomaluje. Czy takie mocowanie zadziala, czy niezbedne jest zeby blachy byly po bokach belki a nie w jej srodku?

Jezeli takie mocowanie mogloby byc tak jakiej srednicy dac pret gwintowany?

Ile cm nad poziomem plytek musi byc belka? Bo wiem ze do sameych plytek dac nie mozna.

Daszek to kostrukcja lekka pokryta papą, z jednej strony mocowana do sciany a z drugiej na dwoch nogach. Wymiar daszku ok 4x4m.

Możesz wzorować się na tym rozwiązaniu z simpson strongtie

http://strongtie.pl/files/K_R_S/8/PIG-PILG-podstawa_slupa.pdf

Dzięki bardzo, o dokładnie coś takiego mi chodziło. Tylko widze że ze trasznie grubej blachy to jest robione, 10mm podstawa i 8mm wpust w belke. Aż takie grube to muszę robić?

Dzięki bardzo, o dokładnie coś takiego mi chodziło. Tylko widze że ze trasznie grubej blachy to jest robione, 10mm podstawa i 8mm wpust w belke. Aż takie grube to muszę robić?

Kwestia przeliczeń wytrzymałości takiego połączenia na występujące siły. Moim zdaniem w Twoim przypadku można spokojnie robić z cieńszej blachy. Z jakiej trudno powiedzieć. Poza tym różnica w cenie pewnie niewielka, więc czy jest sens zmniejszać