Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwuspadowy, dzielenie płatwi.

fosfinkel

Recommended Posts

Witam.

Aby z długiej historii zrobić krótką. Mam dach dwuspadowy jak na rysunku (przepraszam że w Paint, rysunek z projektu będę mógł podesłać później). Mam dwie długie Płatwie (czerwona Linia) które mają prawie 13 metrów i wymiar 14cm x 18cm. Zielone prostokąciki to słupy o wymiarach 14x14. Podobno w tym miejscu mają być największe obciążenia płatwi. Przez środek (niebieska Linia) idzie ściana z superoxu 24cm Ponieważ jest problem z docięciem tak długiej płatwi jak i jej ewentualnym włożeniem na dach czy mogę podzielić płatew na pół i zrobić łączenie w połowie domu dodatkowo podpierając ją na suprexie, opcjonalnie zrobić słupy w tych miejscach?

Pytałem się 3 różnych osób robiących dachy i każdy twierdzi co innego. Proszę o merytoryczne opinie.

Pozdrawiam

płatew.jpg

Ciekawe....

Moim zdaniem, tam gdzie moment od obciążeń stałych bedzie zerowy, nie będzie on zerowy od obciażeń zmiennych. Taka jest zasada obwiedni momentów. http://images.slideplayer.pl/8/2392572/slides/slide_16.jpg. Gdzieś na politechnice ponoć mówią, że nie rozłączanie obciążeń zmiennych od stałych to grzech ciężki. Ale co tam

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem. Nie szukam tutaj rady typu zmień tartak, albo co to za tartak czy zapytaj kier buda. Zadałem konkretne pytanie i chciałbym odpowiedź na nie z jakimiś chociaż minimalnym uzasadnieniem. Ewentualnie jeżeli nie można podzielić jej w tym miejscu to w którym i dlaczego.

odpowiedź "apytaj kierownika budowy" jest jak najbardziej konkretna. Jeżeli nie to dziel ze szwagrem tam gdzie wam wygodniej

co za głupkowate podejście - po to jest forum aby zadawać pytania, równie dobrze w każdym poście można napisać - zapytaj kier buda, jakby wszystko było tak idealne to żadne fora nie były potrzebne. Jak nie wiesz to nie pisz nic, jak wiesz a nie chcesz powiedzieć to tez nie pisz. Odpowiedź już uzyskałem na innym forum i to dość konkretna. Dlatego jeżeli kiedyś o coś zapytam jeszcze na tym forum proszę abyś się nie udzielał w moich tematach.

Edytowane przez fosfinkel