Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach naprawa

teqnix

Recommended Posts

Witam

Dom stary (20 lecie między wojenne). Generalnie dach cały do wymiany (krokwie i deskowanie pognite w niektórych miejscach (już wzmocnione). Teraz pozostaje kwestia uszczelnienia tego nie mam w tej chwili kasy na wymianę a dach cieknie.

Można położyć papę na lepik coś tam wytrzyma ale roboty z tym trochę. Znalazłem coś takiego jak Folia w płynie dachowa i zastanawiam się czy wytrzyma to z te dwa lata zanim na dach nazbieram. Urzywał ktoś może i podzieli się wrażeniami?

Witam

Dom stary (20 lecie między wojenne). Generalnie dach cały do wymiany (krokwie i deskowanie pognite w niektórych miejscach (już wzmocnione). Teraz pozostaje kwestia uszczelnienia tego nie mam w tej chwili kasy na wymianę a dach cieknie.

Można położyć papę na lepik coś tam wytrzyma ale roboty z tym trochę. Znalazłem coś takiego jak Folia w płynie dachowa i zastanawiam się czy wytrzyma to z te dwa lata zanim na dach nazbieram. Urzywał ktoś może i podzieli się wrażeniami?

Witaj. Nie używałem tego, ale mam wrażenia... :)

Folia w płynie w zasadzie to jakiś tam polymer a-la uszczelniacz (Akryl?), tylko rozcieńczony żeby go rozsmarować na dużej powierzchni. Masz w wyniku powłokę ułamki mm grubości. Elastyczną oraz wytrwałą...

Taki dach jak opisujesz (jak deskowany, jak równy, gdzie oraz jak przecieka???) nie wydaje się dobrym podłożem dla folii, bo przecieka w miejscach rozszczelnień oraz pęknięć papy c.a. 2-3 mm, które 'folia' na dobrze nie załatwi... Jak to oryginalny dach z 20-30ch masz możliwość papy węglowej jeszcze gdzieś, co dodaje... animuszu :-)

Żeby ci poradzić coś stosownego - za mało informacji: jak wzmacniane było 'zgniłe' deskowanie, co docelowo planujesz na dach i takie tam. Pisz szczegóły a otrzymasz poradę.

kup nawet najtańszą papę(wzmacniana SBS) w markecie, rozwiń, przybij przez kontrłaty w miejscach krokwi i takie rozwiazanie bedzie sto razy lepsze niz wszelkie uszczelniacze

A jak to SBS wzmacnia papę?

Jak rozwijać, wzdłuż czy poprzek krokwi? A co z zakładami papy? A jak skos 5,30 m, a rolka papy w markecie tylko 5 m, a rozwinięta to nawet 4,80 jak to w markecie?

Kierunek dobry, jednak.

Gontowy:

Dach przecieka w paru miejscach Generalnie na płaskim nie przy kominie czy obrzeżach

Krokwie które były pognite ponabijałem wstawki z kantówki 10x10 cm po bokach. Deskowanie pełne w miejscach gdzie deski były przegnite porobiłem pod przegnitymi miejscami wstawki z desek na zasadzie pod przegnitą od spodu dachu nowa deska od krokwii do krokwii tak żeby podtrzymywała.

Dodatkowo na dachu jest chyba z 10 warstw papy (taki stan zastałem)

docelowo chciał bym blachodachówkę bądź blache trapezową dach musi zostać płaski (zagospodarowanie terenu)

jak będę na miejscu to mogę porobić zdjęcie jeśli coś pomogą