asiunia 08.09.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 znalazlam fajna dzialke ze wszytskimi mediami, dosyc duza, w atrakcyjnej cenie do negocjacji, zalesiona, w miare dobrej okolicy tylko, ze ona znajduje sie na gorce...tzn.ta gorka nie jest jakas na mxa duza ale caly dom bylby na gorce. i teraz pytanie: czy to lepiej czy gorzej?czy moga z tego wyniknac jakies problemy przy budowie?czy ktos z Was mial taka sytuacje?jak sie mieszka na gorce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 08.09.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Na górce może być lepiej z powodu braku jej podtapiania wodą opadową.Natomiast może być problem z zaopatrzeniem jeżeli ta górka to Świnica lub jakiś Giewont.Czasem może wiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 08.09.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 super. polecam jakis projekcik domów parterowych na pochyłe działki z sypialniami nad garażem (garaż na poziomie piwnic). odpadną schody, skosy i inne niedogodnosci domów z poddaszem uzytkowym, a mozna bedzie sobie spokojnie spac przy otwartym oknie bez strachu, ze ktos dostanie sie przz nie do srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.09.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 ..a w razie czego to góreczkę zawsze można potraktować spychaczykiem! Pozdro J Rzeczywiście, na górce może wiać jak cholera i niemiłosierny łoskot okien wywoływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.09.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 no i dzieci będą miały z górki do szkoły dom na górce może mieć plusy i minusy, według mnie więcej plusów, jeśli jest woda, bo jeżeli trzeba kręcić studnię, to może być baaaardzo głęboka. piszesz, że zadrzewiona, więc nie powinno tak wiać, w zimę może być kłopot z podjazdem, ale przecież forumowicze nie widzą tej górki, to jak ocenić. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 08.09.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Asiunia, aż prosi się tu aby obejrzeć zdjęcie!!!Prosimy o coś takiego.... A swoją drogą to jesteś w b. dobrej sytuacji-gratulacje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.09.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Również jestem posiadaczką działki na "górce"i uważam,że jest więcej plusów niż plusów ujemnych... ...Jak już w zimie wjedziesz do siebie, i wiatr Ci domku nie zdmuchnie to już rzeczywiscie z górki...i pozawala rozwijać skrzydła...a jakie widoki na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiunia 08.09.2004 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 dzieki wielkie za wszytskie rady i spostrzezenia. w euforii nie pomyslalam nawet, ze na gorce moze wiac... zdjecia niestety narazie zadnego nie mam, ale moze w weekend jakies zrobie to wtedy Wam pokaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 08.09.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 dzieki wielkie za wszytskie rady i spostrzezenia. w euforii nie pomyslalam nawet, ze na gorce moze wiac... zdjecia niestety narazie zadnego nie mam, ale moze w weekend jakies zrobie to wtedy Wam pokaze Jeszcze jedno: kilkaset metrów od mojego domu jest niewielki pagórek, wystający jakieś 30 metrów ponad płaską okolicą. Jak ostatnio przyszła burza, to kilkakrotnie w tą górkę waliły pioruny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 08.09.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 tak, instalacja odgromowa na gorce sie przyda na pewno...A domek moze byc ladnie wkompowany w gorke, nie musi byc jej zwienczeniem. Taki projekt to wyzwanie dla projektanta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.09.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 .....na ten przykład można wkopać się w górkę i tylko wieżyczkę strz.... tfu widokową zostawić !J A tak serio, to tydzień temu piorun walnął w piętrowy dom ( na płaskim terenie ) moich przyjaciół. Poleciały płyty sterujące w 2 piecach gazowych i centrala alarmowa - szkody 7 000,- pln, a ubezpieczenie nie zwraca .....bo nie ma widocznych śladów po piorunie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.09.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Też mam pochyłą działkę,ale tylko trochę.Minusy widzę dwa:-prawdopodobnie(aczkolwiek niekoniecznie)wyższe koszty fundamentów-podjazd zimą (zależy jaka ta górka)Trzecim ewentualnie może być ciśnienie wody w sieci wodociągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 ja też mam nan górce, a właściwie z górki - stok - spadek terenu na długości działki ok. 4 m czyli sporo.Parę osób się tym wystraszyło i całe szczęście, bo dzięki temu mogłam kupić tę działkę w super cenie.To było fajne wyzwanie dla mojego architekta, który za niewygórowaną (choć to górka) cenę rozrysował mi wymarzony domek - jak na górkę przystało - tarasowiec. fundamenty ciut droższe, budowane schodkowo. Żadnych dodatkowych problemów, ale mam akurat 2 studnie kanalizacyjne w pobliżu, a woda jest powyzej, więc też z górki).Pewne ograniczenia w zagospodarowaniu terenu - trzeba zabezpieczyć powstałe skarpy, a i pograć w nogę na trawniku też sie za bardzo nie da Na koniec budowy myszę nawieźć masę ziemi, dla wyrównania terenu w paru miejscach, ale z tym akurat nie mam kłopotu, bo niektórzy sąsiedzi po przeciwnej stronie muszą się wkopać w górkę, więc mają ziemi nadmiar i chętnie ją u mnie wysypią. A jak tam u Ciebie - będziesz na górce, z górki czy pod górkę? O rany, ale to zabrzmiało? Posprawdzaj, jak z tymi mediami i ....buduj.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 08.09.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Takie usytuowanie domu to olbrzymie pole do indywidualnych rozwiązań. Tylko nie staraj się zmienić całkowicie krajobrazu a raczej wkomponuj się w otoczenie. Jako Mazowszanin dość miałem mazowieckich równin i znalazłem kawałek zalesionej nierówności i tam staram się wybudować (początkowy efekt obok). Oprócz walorów estetyczno-widokowych są i praktyczne: wspomniane już zagrożenie powodzią czy też odprowadzenie wód opadowych. Piszesz że są wszystkie media ale z górki łatwiej odprowadzić kanalizę czy też rozsączyć z oczyszczalni przydomowej. Niewątpliwie trudniejszy jest dojazd ciężkiego sprzętu i dowóz materiałów ale jak dobrze pogłówkujesz z dojazdem to i to nie jest przeszkodą. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts