Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnienie rur CO

KornelPL

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy i generalnie to mam wieksze pojecie o ciezkim uzbrojeniu (czolgi, artyleria etc.) niz o budowlance. Sprawa jest taka.

Pacjent: dom jednorodzinny, pietrowy z poddaszem wybudowany pod koniec lat 60. Rury CO zabudowane w sciananach

Choroba: ubytek wody z instalacji CO. W jednym z pokoi juz 2 razy w ciagu ostatnich 12 lat poszla rura - trzeba bylo kuc. Obecny ubytek wody choc niewielki (?) jest staly. Mowiac niewielki mam na mysli to, ze w przeciagu 2 tygodni z 1,1 na manometrze potrafi zejsc na grubo nizej 1.

Probowalem aplikacji plynow Repa-500. Na razie brak poprawy, ale wydaje sie mi ze to wina zakonczenia okresu grzewczego (dzialanie plynu zalezne jest od pracy instalacji) oraz zamulenia instalacji.

W zwiazku z powyzszym opisem mam kilka pytan

1) Czy macie jakies doswiadczenia ze srodkami podobnymi do Repa tj. uszczelniajacymi wycieki w instalacji

2) Jak wyczyscic rury od wewnatrza przed kolejna aplikacja plynu

3) czy spuszac wode z ukladu na okres letni

4) Czy istnieje jakikolwiek inny sposob uszczelnienia instalacji

Na chwile obecna wymiana instalacji (rury + grzejniki) nie wchodzi w gre. Juz jestem sporo lzejszy po wymianie okien (16 okien!)

Dzieki za jakiekolwiek sugestie i pomysly

Po pierwsze czy na pewno wyciek? Może niesprawne naczynie wyrównawcze.

Ja skutecznie usuwałem przecieki płynem LS-1 kupionym w Castoramie .Teraz ma inna nazwę - ale jest jakieś odniesienie w tej nazwie .

.Instalacje uszczelniane 10 lat temu są nadal szczelne .

Płyn ma postać mleczka ( biała zawiesina czegoś).

Próbowałem REPY . Też nie zadziałała.

Witam,

Bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. Naczynia wyrownacze niby sa ok. Co do plynu - pamietasz moze ostatnia orientacyjna cene i pojemnosc opakowania? Z symbolem LS jedyne co znalazlem w google to to:

https://sklep.vitcas.pl/pl/p/Uszczelniacz-Przeciekow-Wewnetrznych-w-Instalacjach-C.O.-Vitcas-CH-LS/195?gclid=CjwKEAjw3pTJBRChgZ3e7s_YhAkSJAASG9VrP22dMoU8JsgifNiDNngkjQw2TA1dEsaZea4aesFpexoC_Dvw_wcB