Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system dla ciemnych kolorów?

Recommended Posts

Ponoć na akrylowych tynkach mozna robić HBW > 20 Zależy jak dużą powierzchnie masz tego ciemnego koloru. Jak pół ściany to ja bym sie bał.

Sąsiad w ulicy ma całą elewację czarną. Nie wiem jak oni to zrobili ale dom podoba się każdemu kto nas odwiedza i zawsze są o niego pytania :)

Od zachodniej strony (ściana szczytowa) wyjdzie ok. 20m2. Nie wiem, czy to dużo, czy mało... Druga ściana szczytowa jest osłonięta wysuniętym dachem, a z boków to tylko ściany kolankowe wys. ok 1,5m. Też jestem ciekawy, jak sąsiad to zrobił. Ogólnie rzecz biorąc - żaden dom o bardzo ciemnym kolorze, który widziałem (od paru tygodni zwracam na to baczną uwagę :) nie wykazuje jakichkolwiek widocznych uszkodzeń elewacji. Widziałem za to parę domów z jasnym tynkiem, z których odpada on płatami. ;)

Wydaje mi się że te ciemne elewacje mają pod spodem wełne a nie styro. Wełna lepiej znosi temperature. Jak spotkam sąsiada to z ciekawości wypytam jaka była technologia ale może nie wiedzieć. To typ który ma tyle kasy że na takie szczegóły nie zwraca uwagi. Edytowane przez cactus

Skopiuje od Audi :) "Przewaga dzieki technice"

no i takie HBW zamiata nam 95% systemodawcowe na rynku.

Zgadnijcie kto zostaje?

....

Dryvit, STO, Caparol od bardzo niedawna chyba Bolix.

Generalnie warstwa zbrojaca (siatka z klejem) musi byc mega... tynk tez powinien byc mega (kleje bezcementowe do warstwy zbrojacej) zeby poradzic sobie z takimi naprezeniami termicznymi, ponizej 15% HBW klęka już styropian i przesiadamy się na wełnę.

Co wytrzyma?

Caparol Longlife

Caparol Carbon.

Zapraszam po takie rzeczy... zwlaszcza ze tak jak kleka przy tym 95% producentów na rynku, tak sposrod wymienionych przeze mnie 4 firm majacych te rozwiazania - klęknie kolejne 90% dystrybutorów