Magda90 17.05.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam,około 1,5 miesiąca temu wylaliśmy chudziak w domu w którym prowadzimy generalny remont. Potem pogoda się zepsuła i cała działka pływa (tereny podmokłe). Fundamenty są ocieplone tyle ile się dało (wylane do gruntu, cholernie nierówne). Chcemy ruszyć dalej - zaizolować izolacją z wiaderka tę warstwę i rozkładać instalacje wodną oraz styropian. Jednak za cholerę ten chudziak nie schnie! Mało tego od tygodnia pogoda dopisuje, otwieramy okna, żeby chudziak sechł i pojawiają się pierwsze szare plamy suchego betonu po czym po nocy znowu nasiąka i suche plamy znikają. Do tego pojawiają się miejscowo krople, które przenikły z betonu na wierzch. Nie wiem jużco robić. Na razie nie możemy zrobić drenażu w koło domu, bo wszedzie w ziemii woda stoi. Chudziak też nie schnie a czas leci. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.05.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Jeśli beton był dobry to wylewka to już wyschła i związała, tylko woda gruntowa pewnie podchodzi od spodu i podciąga ją do góry. Trzeba zdrenować teren i osuszyć ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda90 18.05.2017 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 To wiem, że muszę zdrenować jednak póki woda stoi w ziemi to nie mogę tego zrobić. A co zrobić, żeby można było wylewkę posmarować izolacją? Czy izolacja bitumiczna (z wiaderka) wystarczy czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.05.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 W taki przypadku zastanowił bym się nad izolacją z papy. Czarne mazidło nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.05.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Trzeba wodę wypompować tzn tak ukształtować teren żeby woda spływała do dołka i co jakiś czas pompować. Wystarczy niewielka pompa elektryczna zatapialnia. Ja tak walczę już od początku maja. Znajdź najniższy punkt terenu na działce wykop dół dość głęboki powiedzmy 2 m i średnicy minimum 1,5 m i drenuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.06.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Tak jak napisał Kemotxb bez ,,odsuniecia'' wody od domu nie wysuszysz chudziaka nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts