Greli 17.05.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam wszystkich forumowiczów ,znawców oraz ekspertów.Jak w tytule jestem na etapie wyboru pieca w nowo powstałym domu.Mam ogromny mętlik w głowie. Jaki, jakiej firmy wybrać piec. Im więcej czytam tym mniej wiem.Nie mam żadnego faworyta, szukam dobrej konstrukcji, niezawodnej oraz ekonomicznej przy spalaniu opału.... chodzi mi o ilość. Bardzo proszę o pomoc wszystkich którzy użytkują piece na pellet znawców jak i ekspertów. dom 200m2 z garażem w bryle budynku kubatura 509m3ściany porotherm 25 + 20cm styropina grafitowypodloga 21cm styropina dach 30cm piana natryskowa okna ms trzyszybowe energoszczedne montowane w warstwie ociepleniawentylacja mechaniczna z odzyskiem cieplanie mam dostępu do gazu.cały dom to podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.05.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam wszystkich forumowiczów ,znawców oraz ekspertów. Jak w tytule jestem na etapie wyboru pieca w nowo powstałym domu. Mam ogromny mętlik w głowie. Jaki, jakiej firmy wybrać piec. Im więcej czytam tym mniej wiem. Nie mam żadnego faworyta, szukam dobrej konstrukcji, niezawodnej oraz ekonomicznej przy spalaniu opału.... chodzi mi o ilość. Bardzo proszę o pomoc wszystkich którzy użytkują piece na pellet znawców jak i ekspertów. dom 200m2 z garażem w bryle budynku kubatura 509m3 ściany porotherm 25 + 20cm styropina grafitowy podloga 21cm styropina dach 30cm piana natryskowa okna ms trzyszybowe energoszczedne montowane w warstwie ocieplenia wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla nie mam dostępu do gazu. cały dom to podłogówka Nic mniejszego mocą jak RBR-Eko Bio 9kW raczej nie znajdziesz. Tak wiem, lokalni fachofcy standardowo zaproponują 25kW a może i więcej Przy takim ociepleni w zwyczajny sposób olał bym każde paliwo stałe, w tym także pellet. Poczytaj forum, może Ci się odmieni Tak wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 18.05.2017 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Mam czas do jesieni, zastanawiam się nad windhagerem biowin 2 touch, tylko ta cena trochę mnie przeraża. Pytanie czy stosunek cena do jakości tzn. czy jest taki genialny ten piec. Oczywiście nie mógłbym nic żonie mówić, jak by się dowiedziała jak cena to by mnie z domu wyrzuciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.05.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Przy takim ociepleniu nie warto kupować kotła na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 18.05.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Pewnie wszyscy powiedzą ze najlepiej inwestować w pompę ciepła. Moi znajomi którzy maja pompę z pionowymi wymiennikami ciepła, stwierdzili że gdyby mogli to teraz poszliby w gaz. Jeżeli chodzi o koszty inwestycji no to gruba kasa no i pytanie jak długo pochodzi bez awarii. Dlatego szukam bardziej konserwatywnych znanych sprawdzonych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.05.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) A jak daleko stoi budowa?? Jesteś już po ociepleniu czy to co podajesz to dane projektowe.Kotła Ci nie polecę bo teraz bym kotła nie wstawiał co prawdo tanio obsługi za wiele niema chociaż raz ślimak wyciągać musiałem bo śruba w węglu była. Teraz grzał bym prądem + klima. Edytowane 18 Maja 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 18.05.2017 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Już wszystko jest teraz czekam na szpachlarzy. Niemam jeszcze zamontowanej rekuperacji tzn. Rury juz są tylko brakuje rekuperatora, ale to po szpachlowanie. Muszę wybrać do jesieni jaki piec zamontować ,bo na jesień wchodzą szpachlarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.05.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Wile Ci nie poradzę najlepiej szukaj innych rozwiązań jak paliwo stałe. Jak chcesz koniecznie ekogroszek to podejrzewam że w okolicach 10-12kW spokojnie syknie. Peletu też bym nie brał jedyna zaleta to że czyściej niż węglem i popiół można ładować do ogródka A co do windhagerem to cena jakiś kosmos zdecydowanie neiwarto za te pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 19.05.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Wile Ci nie poradzę najlepiej szukaj innych rozwiązań jak paliwo stałe. Jak chcesz koniecznie ekogroszek to podejrzewam że w okolicach 10-12kW spokojnie syknie. Peletu też bym nie brał jedyna zaleta to że czyściej niż węglem i popiół można ładować do ogródka A co do windhagerem to cena jakiś kosmos zdecydowanie neiwarto za te pieniądze. Wysypywanie popiołu z pelletu na ogródek to mała pociecha,ale 5kg z 1t vs 50-80kg z 1t to już duża różnica.Nie mówiąc o jakości ekogrochu z którą loteria,rwących zawleczkach,25kg workach z cementem do wrzutu vs15kg pellet,rozpaleniu na jesień i zgaszeniu dopiero na wiosnę,Jedyna zaleta ekogrochu to niska cena zakupu pieca no chyba że mamy nieocieplony dom wtedy ogrzewanie wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 19.05.2017 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 To jaka może być alternatywa dla kotła na pellet zamiast windhagera, chodzi żeby był jak najmniej obsługiwany Słyszałem że te piece są jedne z najlepszych i dlatego chciałem w taki zainwestować Podbródek pellet to w tej chwili rozwojowy sektor No i ekologiczny pytanie czy 10kw wystarczy czy może lepiej 15kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.05.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 (edytowane) Wysypywanie popiołu z pelletu na ogródek to mała pociecha,ale 5kg z 1t vs 50-80kg z 1t to już duża różnica.Nie mówiąc o jakości ekogrochu z którą loteria,rwących zawleczkach,25kg workach z cementem do wrzutu vs15kg pellet,rozpaleniu na jesień i zgaszeniu dopiero na wiosnę,Jedyna zaleta ekogrochu to niska cena zakupu pieca no chyba że mamy nieocieplony dom wtedy ogrzewanie wyjdzie taniej. e tam takie dziwne dziwactwa jakie tony zawleczek? a w pelecie to nie może się nic zaciąć?, szczególnie w tym cieniuśieńkim ślimaczku-sprężynce? to stanąć nie może? a trwałość tej plastikowej przekładenki? a wymiany zapalarek, a ich pobór prądu? takie wiesz, powielanie steoretypów w pelecie jeszcze większa loteria z jakością, wsio zależy od tego gdzie mieszkasz i do czego dostęp. dlaczego też wychodzisz,że worki tylko 25kg, sa swobodnie dostępne takie wersja "dla Pań" po 12,5kg więc masz 12,5kg ekogroch vs 15kg pellet a miejsce na składowanie 1tony groszku a 1tony pelletu?, o tym też trzeba myśleć... jak ekogroszek zamoknie - zawsze możesz wysuszyć, jak pellet zamoknie- do wywalenia trocina i straty. a detonacyjne odpalanie danego pelletu?, ten problem kompletnie nie występuje przy ekogroszku... a pellet tak potrafi walnąć,że stare konstrukcje miałowe zasypowe przy tym wysiadają. itd. itp. tych argumentów za i przeciw jest pełno, najwięcej zależy od danego paliwa, warunków w konkretnym budynku, ciągu, komina, napowietrzenie etc. Paliwo stałe wymaga obsługi i konserwacji, czyścić trzeba i obsługiwać też. Jak to rozumiemy, to dalej wybieramy bez uprzedzeń co bardziej odpowiada i do jakiego paliwa mamy w swoim rejonie dostęp Greli jak chcesz pellet, to zależy jeszcze od konstrukcji kotła i zasypu zasobnika, może być tak,że dane 10kW będzie z mini koszem albo kwestia samej cwu, czasami taka 15-ka danego producenta może być lepszym wyborem. W druga stronę to też działa... obserwuj i szukaj spokojnie, patrz na zasyp paliwa, na budowę. Uważam,że ważny w danym palniku jest dostęp i łatwość demontażu aby wymienić zapalarkę albo łatwość rozbiórki do przeczyszczenia choćby po sezonie. Edytowane 19 Maja 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 20.05.2017 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Co do wielkości to faktycznie muszę przemyśleć. Ktoś może korzysta z pieca windhager jak on się sprawuje I czy są one tak ekonomiczne pod względem spalaniaJest możliwość zbudowania samemu zbiornika na pelet i połączenia sond ssacych I załadunek raz na parę miesięcyMoże kotos zna tańsza alternatywę do pieca windhager czy tylkoTen piec jest tak genialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 21.05.2017 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 A co myślicie o kotle hks lazar smartfire tez ma automatyczne czyszczenie wymiennika i palnika.Obsługa tego pieca tez powinna byc w miarę mało obsługowe niewiem tylko czy w tym piecu trzeba robic nastawy takie jak czas podawania opału czas przedmuchy. Ktoś korzysta z tego pieca??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 22.05.2017 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 To może chociaż ktoś z użytkowników napisze Jak sprawuje się hkslazar smartfire już prawie się zdecydowałem Wybór padł na smartfire także bardzo proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.05.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Chłopie żeś się napalił na ten pelet. Ochłoń trochę poczytaj o grzaniu prądem, pompach ciepła, ekogroszu, pelecie, kominkach. Później podejmij decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 25.05.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 e tam takie dziwne dziwactwa jakie tony zawleczek? a w pelecie to nie może się nic zaciąć?, szczególnie w tym cieniuśieńkim ślimaczku-sprężynce? to stanąć nie może? a trwałość tej plastikowej przekładenki? a wymiany zapalarek, a ich pobór prądu? takie wiesz, powielanie steoretypów w pelecie jeszcze większa loteria z jakością, wsio zależy od tego gdzie mieszkasz i do czego dostęp. dlaczego też wychodzisz,że worki tylko 25kg, sa swobodnie dostępne takie wersja "dla Pań" po 12,5kg więc masz 12,5kg ekogroch vs 15kg pellet a miejsce na składowanie 1tony groszku a 1tony pelletu?, o tym też trzeba myśleć... jak ekogroszek zamoknie - zawsze możesz wysuszyć, jak pellet zamoknie- do wywalenia trocina i straty. a detonacyjne odpalanie danego pelletu?, ten problem kompletnie nie występuje przy ekogroszku... a pellet tak potrafi walnąć,że stare konstrukcje miałowe zasypowe przy tym wysiadają. itd. itp. tych argumentów za i przeciw jest pełno, najwięcej zależy od danego paliwa, warunków w konkretnym budynku, ciągu, komina, napowietrzenie etc. Paliwo stałe wymaga obsługi i konserwacji, czyścić trzeba i obsługiwać też. Jak to rozumiemy, to dalej wybieramy bez uprzedzeń co bardziej odpowiada i do jakiego paliwa mamy w swoim rejonie dostęp Greli jak chcesz pellet, to zależy jeszcze od konstrukcji kotła i zasypu zasobnika, może być tak,że dane 10kW będzie z mini koszem albo kwestia samej cwu, czasami taka 15-ka danego producenta może być lepszym wyborem. W druga stronę to też działa... obserwuj i szukaj spokojnie, patrz na zasyp paliwa, na budowę. Uważam,że ważny w danym palniku jest dostęp i łatwość demontażu aby wymienić zapalarkę albo łatwość rozbiórki do przeczyszczenia choćby po sezonie. A gdzie ja tam pisałem o tonach zawleczek?Wystarczy przejrzeć forum o perypetiach właścicieli tanich dobrych pieców na ekogroch.Znajomy kupił dobry i drogi ekogroch no i plum zawleczka poszła czego nie uświadczysz w certyfikowanym pelecie.Jak jedziesz na sprawdzonym a najlepiej certyfikowanym to z piecem problemów nie uświadczysz z gnącymi się ślimakami tak jak to opisałeś.Loteria to jest z ekogrochem wystarczy przejrzeć neta i porozmawiać z użytkownikami.Dostęp czy to do pelletu czy ekogrochu żaden problem siadasz na necie i zamawiasz.Miejsce na składowanie paliwa no to chyba każdy właściciel pieca powinien wiedzieć że musi być i dobrze jak pod dachem.Widzisz ja kupuję certyfikowany który jest dobrze zabezpieczony grubą folią także nawet pod chmurką mógłbym trzymać.Paliwo nie kupuję po to aby je jeszcze suszyć tak jak to może mieć miejsce z ekogrochem.Detonacje w piecu ?Nie wiem może ktoś tani pellet kupił z ładunkami wybuchowymi.U mnie się nic nie dzieje może dlatego że wentylator wyciągowy spalin jest.Dobrze by było abyś podał producenta wybuchowych pieców.Podejrzewam Kostrzewę.Zapalarka to problem też niektórych producentów.np. w Defro powinno starczyć na około 30tyś. rozpaleń.czyli około 10 lat Biawar i Windhager dają dożywotnio.Co do zużycia energii przez piece pelletowe mój potwór który nie należy do energooszczędnych bo grzałkę ma chyba 900watt razem z dwoma pompami obiegowymi i dwoma wentylatorami zużywa średnio 1,2kw na dzień no masakra.Warto spytać użytkowników którzy wcześniej palili węglem i ekogrochem a zrobili przesiadkę na pellet .Nie chodzi mi tu o konstrukcje uniwersalne które tylko utylizują pelllet .Czy zamienili by z powrotem na ekogroch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 25.05.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 To jaka może być alternatywa dla kotła na pellet zamiast windhagera, chodzi żeby był jak najmniej obsługiwany Słyszałem że te piece są jedne z najlepszych i dlatego chciałem w taki zainwestować Podbródek pellet to w tej chwili rozwojowy sektor No i ekologiczny pytanie czy 10kw wystarczy czy może lepiej 15kw Jeśli masz pieniądze to się nawet nie zastanawiaj nad Windhagerem tylko bierz. Jakieś alternatywy dla niego to :Herz,Slimpel,Red,Ecovarm,Edillkamin, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.05.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Za przeszło 30 klocków kocioł na pellet to jest absolutna paranoja w Twoim przypadku kolego. Twoja chata będzie żreć tak ze 12 - 15 kkWh na rok wraz z CWU. Prądem w 2 taryfie ogrzejesz przy użyciu bufora rzędu 1000 - 1500 litrów z grzałkami po niespełna 30 groszy za kWh. Pelletem Ci wyjdzie przeszło 20 groszy za kWh. Więc zaoszczędzisz jakieś 8 groszy na kWh, czyli około 1000 PLN za cały sezon. A na starcie wydasz 20 tysi PLN-ów więcej. Czyli jakieś 15 do 20 lat trzeba żeby ta inwestycja i Twoja tyrka przy rozładunku opału, jego zasypywaniu, czyszczeniu kotła itede przyniosła pierwszą oszczędność. Jakoś wątpię żeby kocioł dożył tej radosnej jakże chwili. A jeżeli budowę wspierasz jakimś kredytem, to odsetki od tych dodatkowo wydanych 20 tysi wpierdzielą Ci całą prawie oszczędność i wtedy to już w ogóle ekonomiczne harakiri jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.05.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Za przeszło 30 klocków kocioł na pellet to jest absolutna paranoja w Twoim przypadku kolego. Twoja chata będzie żreć tak ze 12 - 15 kkWh na rok wraz z CWU. Prądem w 2 taryfie ogrzejesz przy użyciu bufora rzędu 1000 - 1500 litrów z grzałkami po niespełna 30 groszy za kWh. Pelletem Ci wyjdzie przeszło 20 groszy za kWh. Więc zaoszczędzisz jakieś 8 groszy na kWh, czyli około 1000 PLN za cały sezon. Nawet mniej, w Enei koszt II tar w G12w to 25,86 gr, czyli róznica ok 6 gr /kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.05.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Nawet mniej, w Enei koszt II tar w G12w to 25,86 gr, czyli róznica ok 6 gr /kWh Pewny jesteś?? Aż tak fajnie mam nie wiedziałem. Myślałem że z 30 parę groszy wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts